En blogg om det vi kan allra bäst

Nej, det här är inte "ännu en inredningsblogg". Det finns redan tillräckligt många av den varan. Det här är en blogg där vi skriver om det vi kan allra bäst - äldre, välbyggda och välhållna fastigheter med mycket tidskaraktär. Belägna i kvarteren som vi kan och arbetar i. Modern byggnadsvård helt enkelt. Och så kanske en och annan hundanekdot...
Sedan ett halvår tillbaka har vi jobbat med att renovera och skapa ett nytt Alvhem i Lorensberg. Allt från golv, väggar, tak, kök och badrum till inredning, tapeter och belysning. Vi har sökt i husets historia för att bevara och förvalta arvet från 1924. Vi har inspirerats av gedigna material, former, mönster och design. Resultatet? En ny destination för er som brinner för det goda boendet lika mycket som vi! Hos oss hittar du allt från inredningsdetaljer, väggkonst och möbler till de vackraste bostadsrätterna i Göteborgs innerstad. Varmt välkommen att fira med oss och inspireras av vårens nyheter. Caroline och Linda finns på plats hela öppningshelgen!

Sedan i höstas har vi planerat och skissat på Alvhems nya lokal på Södra Vägen. Ett otroligt spännande arbete med mycket att tänka på och massa möjligheter att bena ut. Sedan början av året har även det stora byggarbetet skridit fram, mycket slit med att först montera ned och göra lokalen tom efter föregående ägare. Vår vision var att bevara så mycket som möjligt av originaldetaljerna. Tyvärr var det inte möjligt med golvet. Vi försökte verkligen men ack, det var för ojämnt, för rött och för trasigt. Istället har vi skapat magi med en blandning av betong, vacker fiskbensparket och hexagonklinker. Vi är verkligen så exhalterade nu när det börjar ta form och läggningen av golvet nästan är slutfört. I övrigt så har ventilationen monterats och svartmålats (blev riktigt läckert tycker vi), vårt loft har smidits och placerats ut på kortväggen i det som ska bli butikens yta. För några dagar sedan började vi även på riktigt planera för vackra tapeter som ska pryda väggarna... men det är ännu ett tag kvar för de stora bitarna som ska på plats först innan vi går vidare till slutfasen.

Detta var alltså en liten uppdatering för att visa var i processen vi är. Har ni vägarna förbi får ni hemskt gärna knacka på, Södra Vägen 51 i Lorensberg. Men nu är det alltså på riktigt nedräkning, månaderna har blivit till veckor och inom en väldigt snar framtid kommer vi att öppna upp det som ska bli ännu en härlig Alvhem-butik med kontor och mötesplats. Stay tuned!

Butiksansvarig 
Alvhem, Södra Vägen i Göteborg

Alvhem startades 2007 med visionen att förändra och driva mäklarbranschen framåt. Vi förmedlar hem, inte objekt, och vi samarbetar med de bästa inredarna, fotograferna och hantverkarna för att förhöja hemmets potential. Genom kombinationen mäkleri & inredningsbutik kan vi erbjuda allt inom inredning, design och modern byggnadsvård. Vi söker nu en erfaren butiksansvarig till vår nya butik på Södra Vägen. Butiken öppnar under våren och ska bli en destination för inredningsintresserade och de som älskar modern byggnadsvård. Läs gärna mer om företaget på www.alvhemmakleri.se

 Arbetsbeskrivning

Som butiksansvarig på Alvhem ansvarar du för att driva butiken i enlighet med företagets affärsidé, koncept och fastställd budget. Du är en nyckelperson med övergripande ansvar för butiken och dess dagliga verksamhet. Du driver och utvecklar butiken så att den är både lönsam och inspirerande för såväl butikskunder som branschprofessionella.

Som butiksansvarig är det också viktigt att du kan identifiera dig med Alvhems koncept och att du brinner lika mycket för service och försäljning som för inredning. En stor del av ditt arbete går ut på att inspirera till en positiv förändring eller förbättring av hemmet, samt att representera och vara ambassadör för Alvhem.

Du kommer att ingå i ett team av trevliga medarbetare som alla har stor passion för äldre bostäder, byggnadsvård och inredning. Du kommer främst arbeta nära ansvarig i Linnébutiken när det gäller sortiment och inköp samt med Creative Director när det gäller butiksaktiviteter, kommunikation och events.

 I ditt arbete ingår bl a;

  • Daglig drift av butik samt ansvar för extrapersonal och schemaläggning
  • Regelbundet skapa säljande och inspirerande miljöer
  • Driva, följa upp och redovisa försäljningen
  • Sortimentsplanering, inköp och säljuppföljning
  • Utveckla och säkerställa att butiken bjuder på en extraordinär kundupplevelse
  • Regelbundet underhåll av butiken (byta trasiga lampor, färska blommor etc.)

Vem är du?

Vi söker en öppen och glad person med stark egen drivkraft som brinner för kundservice och inredning. Vi ser gärna att du har flera års erfarenhet av en liknande roll, helst inom inredningsbranschen, och meriterande är om du arbetat utomlands.

Att vara butiksansvarig hos oss är en kreativ och dynamisk tjänst som kräver att du är lika bekväm i butik med kund som du är med ekonomi och inköp. Som person är du flexibel, affärsmässig och handlingskraftig. Du är en inspiratör som förstår Alvhems koncept som sträcker sig långt utanför gränserna av mäkleri och inredningsbutik. Vi ser också gärna att du har förståelse för och färdighet att kommunicera genom sociala medier.

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och för att lyckas i denna roll krävs att du är en framåt person som ser möjligheter och utmaningar istället för problem. Du gillar att arbeta i ett högt tempo, och du är bra på att prioritera arbetsuppgifterna i butiken. Vidare tycker du om att jobba med försäljning och människor och sporras av att se goda försäljningsresultat. Du trivs i en miljö som speglas av prestigelöshet, humor och högt i tak.

Ansökan

Tjänsten söker du genom att skicka in CV och personligt brev till rekrytering@alvhemmakleri.se senast 7 februari. Märk gärna anmälan med ’Butiksansvarig – Södra Vägen’. Vi behandlar givetvis din ansökan konfidentiellt. Vänligen notera att det kan dröja några veckor innan du får svar, och vi tar inga ansökningar över telefon.

Vi bygger ett nytt Alvhem på Södra Vägen!

I nästan 90 år har Justus Järn funnits på Södra Vägen 51. Butiken öp­p­na­­­des 1926 när fastigheten bara var två år ­gammal. Då justerades gaveln på huset och framförallt pelarna. Tidigare var de ­joniska, medan de som sedan dess prytt fastigheten är korin­tiska. Det kan vara ganska svårt att se skillnad på de två perioderna i pelardesign, men en tumregel är att de korintiska har mer ­inspiration från växtriket, medan de joniska mer ­liknar böcker. Nog om dem.

En järnaffär, det är väl inte något att höja på ögonbrynen åt, tänker du kanske? Jo, det tycker vi allt. Kanske för att det ­handlar om att ta hand om sitt hem, och om byggnadsvård – två saker som vi ­själva brinner starkt för. Men det var också en ­butik, en plats i kvarteret där man kunde få möta någon öga mot öga och få service. En mötesplats för grannarna helt ­enkelt – det arvet vill vi förvalta.

Huset har stått där ett bra tag, och det bär på ­många historier. Vi hoppas få lära känna dem alla och tillföra vår egen. Den började i Linnéstaden 2007 i ett hus från 1930, och då som nu är det en självklarhet att vi ska sitta i den stadsdel vi verkar. Hur ska man annars lära känna ett kvarter?

Fram till mars/april nästa år ska vi söka i det som slitits, nötts, fått patina eller målats över. Vi vill bevara och ­förädla det som är unikt för just den fastigheten. Så som vi ­alltid gör. Och det får ta den tid det tar, även om vi knappt kan vänta på att få lära känna våra nya grannar och den ­vackra stads­delen ­Lorensberg. Vem vet, sköter vi oss riktigt bra ­kanske vi också får vara kvar här i nästan 90 år. 

Välkommen att följa med oss på vår resa om du är nyfiken på hur vi tänker med fasad, fönster, väggar, golv och andra detaljer!

#southwayproject #alvhemsödravägen 

 

Arbetet i de gamla lokalerna har börjat...
... vi har lyft fram fint golv...
... knackat fram väggar...
...och täckt av dolda fönsterpartier och dörrar!

Vi gör en djupdykning på Arsenalsgatan 4b, som nu ligger ute till försäljning, tillsammans med säljaren Mathias och stylist Sarah Widman. Hemmet, som ligger mitt i kärnan av det gamla Göteborg på den ståtliga bergsplatån på Kungshöjd, har egen entré och öppen planlösning - och imponerar verkligen med stilsäkra materialval och känsla. Man blir nyfiken på vem som bor där och inspirerad av en livsstil där i stort sett allting man kan önska av cityliv finns rakt utanför dörren! 

Mathias, berätta lite om dig själv, vem är du?

- Jag arbetar som Brand Manager på ett företag som heter ’This is Scandinavia’ - en kreativ studio med foto- och filmproduktionsavdelning, event & produktionsbyrå, management och ett online-magasin. Vi är experter på konceptutveckling, kommunikation och skandinavisk subkultur. Jag är i grunden musiker, har pluggat konsthantverk och keramik samt är utbildad i projektledning och marknadsföring. Jag växte upp i den svenska punk-scenen på 90- & 00-talet, det har format mig mest av allt. Har alltid velat vara i en nyskapande provokativ sfär och välkomnar ständig förändring.

Berätta lite om ert hem och liv på Arsenalsgatan

- Vi som bor här är Sandra, Lovis och jag, Mathias. Det har varit en kreativ och social plats för oss lika mycket som ett gömställe från allt som händer nedanför. Det är stort och öppet så allt känns tillgängligt från där du står. Det bästa är lugnet och hur nära vi har till allting. Jag kan stå och kolla på solnedgången och göteborgsiluetten hur länge som helst. Under sommarmånaderna brukar vi sätta oss och ta brunch-kaffet på trappsteget i vår dörr och sola.

I samband med att ni anlitade Alvhem för att förmedla ert hem tog ni hjälp av stylist Sarah Widman och hennes team, vad gjordes?

- Sarah har varit bollplank inför renovering och styling och vi valde att göra som hon sa med det mesta. Kreatörer brukar vara bäst när de får relativt fritt spelrum så vi ville ge henne och hennes team fullt förtroende. Vi ville inte ha känslan efter försäljningen att “vad hade hänt om vi gjort mer?”  Så vi körde på.

- Vi blev glada när Sarah ville mörka ner det, känns som hela Sverige är vitmålat, som ett påklistrat leende. Detta känns ärligare och mer stilsäkert, säger Mathias om Team Sarah Widman's input i hemmet. Vi har slipat, färgat och vaxat golvet, sen målat en vägg i en grå nyans samt mörkat ner träpartier runt fönstren samt ytterdörr. Mycket av det som är med i stylingen är våra egna möbler, tavlor och saker. Så även fast känslan nu är annorlunda så känner vi igen oss.

Sarah, vad har du och ditt team gjort med lägenheten?

Vår vision var att uppdatera lägenheten och ta fram känslan som fanns gömd bakom gulnade ekparkettgolv och anonyma väggar. Vi såg en cool studiolägenhet som man verkligen ville hänga i. Nu syns det tydligt. När skalet är klart ska ju inredningen hänga med. Vi har jobbat med designklassiker blandat med vintage och moderna möbler och detaljer, en del möbler var säljarnas och andra tillsatte vi. 

- Golven slipades och infärgades svarta, ytskikten bättrades på. För att hålla ihop uttrycket slipades och färgades även fönsterpartierna och ytterdörren in på samma sätt som golven. Väggen som går mellan köket och vardagsrummet målades mörkt grå i kulören "Grådis" från Alcro. Här kändes det viktigt att även måla in dörr och lister, för ett modernare och mer samlat intryck. Med hjälp av tavlor ville vi förstärka intrycket och samtidigt dela in den öppna planlösningen i olika "rum". Effekten blir extra stor på den grå väggen där två rum och funktioner möts mellan vardagsrum och kök.

Mathias, det finns en kort film från ert hem och omgivningen, vad visar den?

- Ja det stämmer, vi ville skapa ett komplement till de traditionella fotografierna. Vi ville ge intresserade möjlighet att få skapa emotionell koppling till vårt hem och förmedla det som vi själva älskar med lägenheten. Om bilder och text får oss att börja möblera i huvudet, så vill vi att filmen ska få en att börja tänka på hur ditt liv kan se ut i lägenheten.

Avslutningsvis, kan du dela med dig av dina bästa tips på saker att göra i närheten? 

- På Arsenalsgatan är du ju omringad av allt typ… Familjefavoriten är nog torget på Magasinsgatan med Grandpa, Artilleriet, 2x Da Matteo och flera food trucks - perfekt för lång frukost. Andra Långgatan och Rio Rio’s indieklubbar på natten och alla fantastiska spelningar på Pustervik!!! Det finns så mycket bra mat och klubb i närheten men om vi ska nämna några på 5 min gångväg: Manjana, Market, Barabicu, Boule Bar, Hello Monkey, Rio Rio, Pustervik, Made in China, Taverna Averna, Tacos & Tequila, FOLK, Publik, Beijing8, Språkkaféet.

Följ Mathias och hans kollegor på instagram: @thisisscandinavia
KLicka här för att se filmen om Arsenalsgatan 4b.

Följ stylingteamet: @sarahwidman @elinkicken @evalottasundling

Reportage: Pernilla Algede
Foto: Alice Johnsson
Styling: Sarah Widman, Evalotta Sundling, Elin Kickén

 

 

Vägg, dörr och listverk har målats i en djup grå färg...
...vita tavlor, keramik och möbler skapar spännande kontraster...
... och hela intrycket förstärks av kvistar och bär
Den coola studiokänslan förtydligades när entrédörr, golv och fönsterkarmar målades i svart

Bobo Wallmansson, konstnären bakom de extraordinära målningarna av apor omgivna av hållbar interiör a’la Svenskt Tenn, säljer nu sitt hem på Johannebergsgatan. Ett hem utöver det vanliga, men med en tydlig signatur… det är också femte hemmet i raden som Wallmanssonska familjen gett Alvhem förtroendet att förmedla. Och visst kan familjen det där med att skapa vackra, personliga och vansinnigt intressanta hem som inte riktigt följer normen om det skandinaviska boendet. Kika in i den New York-inspirerade våningen på Johannebergsgatan som mamma Kiki Wallmansson sålde i våras, den personliga tvåan på Geijersgatan som sonen Ted sålde för några veckor sedan och pärlan på Ingenjörsgatan, med ett av våra mest ombloggade kök, som brorsan Bobo och hans fru sålde 2014 när de flyttade till sitt nuvarande hem på Johannebergsgatan. Här har de skapat ett otroligt mysigt, snyggt och excentriskt hem med ett framplockat, svartbetsat plankgolv, rustika detaljer och ett alldeles magiskt kök – tillsammans med Bobo's konst på väggarna.

Bobo, tack för att vi får kika in hos dig. Berätta lite om dig själv, hur lever en konstnär?

Det första jag tänker på är hur noga man tvättar händerna, men det har man inte mycket för, alltid färg någonstans. Annars så måste jag väl säga att det är underbart. Att få möjlighet att göra det jag älskar och få uppskattning för det, det är få förunnat. Det gör också att det aldrig känns motigt att gå till ateljén och jobba, jag kommer på mig själv med att längta hela tiden. Och sen doften av oljefärg!

Hur ser en typisk dag ut för dig?

Min dag skiljer sig faktiskt inte jättemycket från de som har ett ’vanligt’ nio-till-fem-jobb. Jag börjar morgonen med en kanna kaffe och en hundpromenad, så brukar jag vara i ateljén vid 9-tiden där jag sätter igång en ljudbok och börjar måla. Ljudböckerna varvas med svensk jazz och såklart Cornelis Vreeswijk. Vid 14-tiden lagar jag till en lätt lunch. Ofta blir det sena kvällar, beroende på hur mycket jag har att göra eller om jag jobbar inför något speciellt. Nu till exempel målar jag inför en vernissage så jag låser in mig och spenderar nästan alla vakna timmar i ateljén.

Hur kommer du i rätt ”mood” att måla, var hämtar du inspirationen?

Den frågan får jag faktiskt ganska ofta. Det viktiga är att starta skapandeprocessen även om man inte har inspirationen. Man kan inte sitta och vänta på att komma i stämning eller få feeling, det är bara att börja så lossar det, det är som vilket kreativt arbete som helst. Men det är klart att jag blir extra inspirerad ibland och min största inspirationskälla är glädje! Känslor påverkar färgval och känslan i tavlan och jag har alltid fått höra att jag är en känslomänniska. Det gäller att omge sig med vänner och familj som ger positiva energier och inte ta på sig arbeten man inte vill göra för då tror jag det syns i resultatet.

När började du din konstnärsbana, hur länge har du målat, och, varför apor?

Jag har väl alltid målat till och från, men officiellt sedan 14 års ålder då jag hade min första vernissage och fick en artikel i Borås Tidning med rubriken ’Kan man Praoa som konstnär’. Jag hade fått låna en ateljé utav konstnären Loj i två veckor där jag satt och lyssnade på hans LP-skivor. Några år senare när jag gick en konstkurs i måleri och skulptur förstod jag att det är detta jag ska göra – jag älskar att måla! Så, jag sökte vidare och kom in på Göteborgs konstskola.

’Mitt största fan är också min största kritiker’

Jag hade jobbat några månader med en serie tavlor där jag känt mig fram och experimenterat lite, jag var ändå ganska nöjd och ville ha min mammas åsikt innan vi hade ’Öppet Hus’ på skolan. När hon kommer upp i min ateljé och tittar på det jag prydligt hängt upp säger hon ”Ja, vad ville du visa mig?” varpå jag svarar "Det är det som hänger här!" följt av hennes "Jaha... Nej detta var inte bra Bobo, nej det är faktiskt rent ut sagt jättejättefult."

Jäklar vad snopen jag blev, men dagen efter så började jag med första apan som var 160 bred och 230 hög, det var början på något helt underbart. Så tänk om hon inte hade vågat säga det till mig – jag vill inte ens tänka tanken! Efter första apan målade jag en andra och på den vägen är det. Det är något med att vi är så lika apor - men ändå inte - som lockar mig.

 Bobo’s fru Sofi kommer hem efter en promenad i parken med hunden Algot, som genast kommer och hälsar. Kaffet serveras och vi byter samtalsämne.

Vad har varit det bästa med ert hem och hur tänkte ni när ni skapade det?

Helt klart läget, vi har den underbara parken direkt utanför dörren och ändå är det så nära till stans bästa restauranger och andra roliga saker. I hemmet är det mycket vi håller kärt; vi älskar den väggfasta bokhyllan och garderoberna i sovrummet och hela lägenheten är fantastiskt mysigt!

Vår favoritplats är köket, utan tvekan, det är där det händer! Här samlar vi vänner och familj, dricker vin och lagar mat. Jag skulle vilja kalla det för hjärtat av vårt boende. Vi ville att det skulle kännas lite som ett slottskök, både intimt och rymligt, lite som i Downton Abbey. Vi älskar effekten av mörkt trä som möter det mörka gråa i dunkel belysning och blev otroligt lyckliga över att kunna lyfta fram plankgolvet, som vi sedan svartbetsade.

Avslutningsvis, kan ni ge några tips på saker att göra i närheten? 

Listan kan bli lång, men vi gillar att gå ut och äta och unna oss, så närheten till bra restauranger är ju viktigt. Mr P vill vi slå ett slag för - alltid roligt där och man kan tjuvlyssna på lite kulturfolk som har AW. Sen har restaurang Familjen på Geijersgatan varit ett stående inslag sedan jag (Bobo) flyttade till Göteborg. Toso, på Götaplatsen, är också ett klockrent alternativ. Om man kanske inte är så hungrig så rekommenderas Konstmuseet, allt för många glömmer av att besöka det och fröjdas av våra kulturskatter. Rööhska museet är också helt underbart även om det ligger lite längre ner på Avenyn vid Valand.

Den 12 december öppnar Bobo sin andra utställning på temat ’Homage to Heritage’ på galleri Arkiv8 i Göteborg. Följ Bobo på instagram: @wallmansson

Reportage: Pernilla Algede 
Foto: Helena Johnsson

Sofi & Bobo Wallmansson tillsammans med hunden Algot
Köket är Sofi och Bobo's favoritplats och hjärtat i hemmet...
... där samlar de gärna vänner och familj så ofta de kan
Apor har blivit ett starkt kännetecken för Bobo's konst...
... även om han även målar annat, såsom t ex sin fru Sofi, vars porträtt pryder sovrummet
Det Wallmanssonska hemmet på Johannebergsgatan har en mysig och personlig stil med Bobo's konst, rustika möbler, svartbetsat trägolv och mörka väggar - och i badrummet sitter handmålade franska tapeter!

Det är få hem som kan stoltsera med så vackra fönster som här på Plantagegatan 13. Ljuset flödar in genom de välvda fönstren med fönsternischer djupa nog att krypa upp i. Härifrån kan man följa hur solen förflyttar sig från öst till väst och hur fasaden på Oscar Fredriks Kyrka skiftar i färg beroende på solens styrka. Alla fönster är i original från 1907 med nyinsatt ljudisolerat glas.

En alldeles drömlik sekelskiftestvåa på en speciell plats i Linné!

Varumärket Nicolas Vahé är skapat ur kärleken till god smak och en mans livslånga passion för bra mat. Nicolas Vahés stadigt ökande sortiment och recept är inspirerat av franska traditioner men kryddat med överranskande ingredienser och skandinaviska influenser.Nu har vi med glädje dukat upp i Alvhembutiken med några av deras läskande goda - och snyggt paketerade - produkter. Varmt välkomna in till oss för att hämta inspiration till dina egna kulinariska köksaktiviteter eller - införskaffa de perfekta gå-bort-presenterna!

Tryffelolja, olivolja, havssalt och choklad
Marmelad, tapernad och en burk med choklad

Det är något högst bestående med naturmaterial. En trämöbel som kan hålla i oändlighet, lädermaterial som bara blir vackrare med åren, efter ordentligt användande. Och doften... Lin, bomull och hampa - rotting och bambu.

Hos Alvhem bjuds det just nu på massor av naturgodis såsom en rustik träpall, fjädervippor och flera vackra nyheter från P.A.P i lenaste läder med mässingsdetaljer. Detta och mycket mer finns nu i vår butik - Välkomna in!

P.A.P's produkter är skapade i Sverige i en liten fabrik i Småland av Svenskt och Italienskt kvalitetsläder. Hållbarhetstänket är en central del i deras skapande och de ser gärna sina kreationer gå från generation till generation. We like!

I ett samhälle där vi spenderar alltmer tid framför datorer, med mobiltelefonen i hand och hörlurar i öronen är det förståeligt att behovet av naturen ökar. Kopplingen med naturen innebär inte bara frisk luft och andhämtning utan även eftertanke, energipåfyllning och för många av oss - massor med inspiration. Inredningstrenden har tagit en alltmer naturlig inriktning och det i takt med att vi blir mer och mer medvetna om vår egen påverkan på naturen. När ett hem på Alfhemsgatan 4 skulle förberedas för försäljning valde vår stylist Kristina från Studio Cuvier att ta hjälp av Sandbergs nya tapet SKOG

'Tapeten är tongivande för hela rummets känsla. Därför valde jag att kombinera med naturmaterial såsom linnelakan, hampakruka, ett antikt träbord och en fjäderlampa', säger Kristina.
Sandbergs nya tapetkollektion, framtagen av Hanna Wendelbo, gör det möjligt att bjuda in naturen i hemmet. 'Vi ville ta fram en kollektion som hjälper dig att återskapa kontakten med naturen och göra ditt hem till din egen fristad. En tapet som passar in i moderna miljöer; som öppnar upp rummet och möter skogen och naturen', säger Hanna.
Tapetkollektionen SKOG finns nu ute i butik. Serien inkluderar nio olika mönster som i sin tur kommer i olika färgställningar. Tummen upp, Sandberg!

Sidor