Kaptensgatan 20 E

Underbar landshövdingetvåa belägen på vån 3/3 i omåttligt populära Brf Kolumbus! Tidskaraktären finns bevarad i form av kakelugn, takrosetter, höga fönster, fina lister och vackra brädgolv. Stabil förening med god ekonomi, låg belåning och flera gemensamhetsutrymmen såsom gästlägenheter, gym & bastu!


Kaptensgatan 20 E

Bostadsrätt

2 + kök

56.5kvm

3400 kr/mån

3 av 3 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

2 975 000 kr

Andelstal: 0.467% Lägenhetsnr: 00046 Driftkostnader: 3500 kr/år varav El: 2000 kr / Försäkring: 1500 kr /

Rum för rum

Allmänt
+
Mitt i hjärtat av Majorna ligger kvarteret Kolumbus som har kommit att bli en av Göteborgs och Majornas mest attraktiva föreningar. Kvarteret uppfördes så tidigt som 1890 och består av enhetligt bebyggda och sammanhängande landshövdingehus. Husen är idag kulturminnesmärkta som ett av de äldsta sammanhängande landshövdingehusen. Det är inte svårt att förstå vad som gör det här boendet så populärt med oerhört välbevarade hus och inte mindre än sju vackra innergårdar. Dessutom får man charmen som uppstår i en mindre förening med god grannsämja och folk som hälsar och pratar med varandra, men samtidigt får man styrkan och ordningen som blir i större föreningar, vilket syns i den välskötta ekonomin och den låga belåningsgraden. Här finns dessutom flertalet gemensamhetsutrymmen såsom övernattningslägenheter, bastu, gym och tvättstugor. Mitt i allt detta så har vi förmånen att presentera en omåttlig charmig och okonventionellt planerad landshövdingetvåa på våning 3/3. Skicket är mycket gott och ytan är effektivt utnyttjad och känns rymligare än de angivna kvadratmetrarna. Flera lägenheter i föreningen har låtit bygga upp etage på vinden och det är något som man skulle kunna undersöka vidare om man skulle ha behov av fler kvadratmetrar. Samtliga väggar är målade i en helmatt, ljus färgskala som passar väl i denna vackra landshövdingetvåa och de stora fönstren åt två väderstreck ger ett fint ljus.

Hall
+
Väl inne i hallen förstår man att detta är en lägenhet utöver det vanliga. Landshövdingecharmen är slående som genast gör att man känner sig hemma. Hallen är rymlig, möblerbar och fungerar som navet i bostaden. Direkt till höger skymtar det trivsamma köket och rakt fram det luftiga och inbjudande vardagsrummet. Här finns gott om plats för förvaring av ytterkläder.

Vardagsrum
+
Rakt fram från hallen nås det ljusa och luftiga vardagsrummet med två höga fönster, vitpigmenterat originalgolv, ljusmålade väggar och en kakelugn (ej i bruk). Rummet är lättmöblerat och här ryms med enkelhet soffa, TV-möbel och en mysig läshörna.

Sovrum
+
Vägg i vägg med vardagsrummet ligger det mysiga sovrummet. Precis lagom stort och med plats för dubbelsäng med tillhörande sängmöbel och längs ena väggen, bakom skira gardinlängder, finns en rejäl garderob som erbjuder rikligt med förvaring. Väggarna är släta och målade i en grå/grön nyans och på golvet ligger även här det vitpigmenterade originalgolvet.

Kök
+
Till höger om hallen, ligger köket med gott om plats för både matlagning och flertalet middagsgäster. Luckorna i ljust trä ger tillsammans med de öppna hyllorna och de vitmålade väggarna en luftig och ljus känsla, och kontrasterar fint med det gråmålade brädgolvet. Från ett högt fönster intill matplatsen blickar du ut över den vackra innergården, hustaken och himlen. Tack vare de höga läget så är ljuset påtagligt. Köket är utrustat med kyl/frys och spis.

Badrum
+
Helkaklat och mycket fräscht badrum i klassiskt utförande. Vitt kakel möter mörkgrå klinkers. Här finns dusch, toalett, handfat med kommod samt ett hörnskåp.

Ansvarig Mäklare

Andreas Lundberg

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 06 62

andreas@alvhem.com

Förening

Brf Kolumbus

Mitt i hjärtat av Majorna ligger kvarteret Kolumbus som har kommit att bli en av Göteborgs och Majornas mest attraktiva föreningar. Kvarteret uppfördes så tidigt som 1890 och består av enhetligt bebyggda och sammanhängande landshövdingehus. Husen är idag kulturminnesmärkta som ett av de äldsta sammanhängande landshövdingehusen. Det är inte svårt att förstå vad som gör det här boendet så populärt med oerhört välbevarade hus och inte mindre än sju vackra innergårdar. Dessutom får man charmen som uppstår i en mindre förening med god grannsämja och folk som hälsar och pratar med varandra, men samtidigt får man styrkan och ordningen som blir i större föreningar.

Brf Kolumbus äger fastigheten Majorna 306:16 som är ovanligt välhållna landshövdingehus, eller rättare sagt, så har de varsamt restaurerats under årens lopp. Föreningen betstår av ett mindre kvarter med adresserna Kaptensgatan, Amiralitetsgatan, Allmännavägen och Kommendörsgatan. Föreningen består av 174 st bostadsrätter med en sammanlagd bostadsarea om ca 12 333 kvm samt två lokaler om ca 223 kvm. Föreningen domineras av 2:or och 3:or, men det finns även ett tiotal större lägenheter.
Det finns även ett nyrenoverat gym som alla medlemmar har fri tillgång, bastu samt två övernattningslägenheter.

Ekonomi
Ekonomin i föreningen är mycket god där nyckeltalen talar sitt tydliga språk. Avgifterna har inte höjts på 15 år samtidigt som fastigheterna och gårdarna är i bättre skick än någonsin. Föreningen har bra stabila hyresgäster. Ekolivsbutiken har precis utökat och hyr ytterligare en lokal vilket kommer att ge mer intäkter. På lånesidan har föreningen endast ca 25 Mkr i långfristiga skulder vilket innebär en belåning per kvadratmeter boyta om endast ca 2 166 kr, snittet i Göteborg ligger på ca 6 000 kr..Sammantaget med fastighetens skick och de ekonomiska förutsättningarna har föreningen en väldigt stark ekonomi. Inga planerade avgiftshöjningar i dagsläget.

Gjorda renoveringar
Fastigheterna är i bra kondition och mycket av den genuina andan är smakfullt bevarad och restaurerad både i trapphus, fasad, gårdarna och inte minst sagt i lägenheterna. Föreningen gjorde en stor rotrenovering 1982, då man bytte både el och rörstammar och lade om taket. Dräneringsarbete har gjorts 2009-2013.
2012 renoverades föreningens gym
2013 Renoverades trapphusen
2014-2018 Fasad och takmålning
2015-2016 Nytt låssystem och renovering av bastun
2016 Byte av maskinerna i tvättstugan

Kommande renoveringar
Föreningen jobbar efter en underhållsplan som upprättades 2013, och uppdaterades 2016, sträcker sig till 2044. Medel reserveras årligen til det planerade underhållet. Inga större underhåll är planerade de närmsta åren. 2022 planerar man enligt underhållsplanen att utföra stambyte. Man undersöker stammarna för att se om det fortfarande är aktuellt att genomföra det som planerat eller om man istället skall lägga det längre fram.

Övrigt
Det finns sex tvättstugor i kvarteret. Varje tvättstuga har två tvättmaskiner, torktumlare, centrifug, och elektrisk mangel. Tvättning är tillåtet alla dagar mellan 8-20. Det finns en mattvätt i en av tvättstugorna.
Det finns cykelrum och barnvagnsrum på varje gård. Föreningen har även två stycken övernattningsrum som man kan hyra.
Ett välutrustat gym finns också med både löpband, roddmaskin, maskiner och frivikter. Varför inte avsluta träningspasset med ett bastubad i föreningens gemensamma bastu. Det finns fiber indraget ( 100Mbit/100Mbit) till fastigheten från Alltele och ingår i avgiften.Man har även möjlighet att uppgradera till 1000/1000 mbit/s till en mindre kostnad.
Ett stort vindsförråd tillhör lägenheten och nås en trappa upp.
Föreningen äger marken som fastigheten står på och kommer därigenom ej att påverkas av eventuell höjda tomträttsavgälder. SBC sköter den ekonomiska förvaltningen och föreningen sköter den tekniska.Trapphusen städas av medlemmarna enligt städschema och gårdarna sköts av de boende tillsammans med fastighetsskötaren.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Landshövdingehus

Byggnadsår: 1898

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2/3-glas

Energiprestanda: 87 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2008-04-18 00:00

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!