Rosengatan 3 B, Linnéstaden

Belägen på en av de bästa adresserna i Linné, attraktiva Rosengatan, återfinns denna osedvanligt vackra 20-talslägenhet. Ett kvalitativt och bekvämt boende som vänder sig till köpare med högt ställda krav. All tidstypisk charm finns bevarad och i fint skick. Storslagen utsikt från våning 5 av 5, hiss finns. Mkt bra BRF
Såld

Bostadsfakta

Adress: Rosengatan 3 B
Upplåtelseform: bostadsrätt
Rum: 2,5 + Kök
Boarea: 78 kvm (faktisk uppmätn norm SS 021054)
Hiss: Hiss finns
Våning: 5 av 5

Välkommen till ett exceptionellt boende med kvalitéer utöver det vanliga. Eller vad sägs om att bo på exklusiva Rosengatan med allt vad stadsdelen har att erbjuda inpå knuten, men ändå insynsskyddat och med storslagen utsikt över Slottsskogen?

Lägenheten är belägen högst upp på våning 5 av 5 i en mycket välhållen 20-talsfastighet med himlen som närmaste granne och högt ovanför stadens brus. Nästan allt är intakt sedan 1927 då huset byggdes, både invändigt och utvändigt. Planlösningen är charmig med sovrum och kök mot gården, medan vardagsrum samt allrum ligger i fil och vetter mot Rosengatan. Däremellan en möblerbar, praktisk hall och i anslutning till denna ett kaklat badrum, med separat toalett.

Nästan all den ursprungliga 20-talscharmen finns bevarad i form av 2,80 meters takhöjd, vackra tak med stilren stuckatur, fina profilerade lister, massiva spegeldörrar, gedigna gjutjärnselement etc. De vackra originalfönstren bidrar med ytterligare karaktär. I varje rum finns de ursprungliga trägolven framtagna och golvknarret vittnar om att de legat där i snart 100 år. Då kanske det spelar mindre roll att de är en aning kantstötta …

Redan i hallen, när man klivit innanför dörren inser man att detta är en lägenhet utöver det vanliga. Hallen känns öppen och välkomnande med öppningar till flera rum i lägenheten. Utrymme finns för mindre möbel, t ex en byrå. Alldeles till vänster finns en praktisk klädkammare med plats för en hel del.

Lägenhetens hjärta utgörs vardagsrummet och allrummet, två härligt luftiga och ljusa rum som inbjuder till samvaro. Vackra infällda skjutdörrar delar av de två rummen. Den öppna spisen i vardagsrummet är ett smycke i sig, där ägarna eldar frekvent under den kalla årstiden. De höga originalfönstren i söder bjuder in rejält med ljus och erbjuder en storslagen vy ut mot Slottsskogen och ända bort mot Änggårdsbergen. Bägge rummen har fina tak med stilren stuckatur. Allrummet kan naturligtvis även fungera som sovrum. De fyra moderna garderoberna medföljer lägenheten.

Badrummet ligger i anslutning till hallen, ett enklare badrum som troligen renoverades i slutet på 90-talet. På golvet har det lagts grå klinkerplattor och väggarna är klädda med ett gråmelerat kakel. Till vänster finns en mindre nisch med plats för t ex ett badrumsskåp eller en hylla. Vägg i vägg med badrummet finns, den personligt inredda, toaletten med tillhörande minihandfat. Det ska inte vara något problem att ta bort väggen mellan badrummet och toaletten, för den som önskar ett större, integrerat badrum.

Mellan hall och kök finns ett serveringsskåp som bildar en charmig liten nisch med plats för förvaring eller en liten arbetshörna.

Föregående ägare valde medvetet att renovera lägenheten i en lite "ruffare" stil. Exempelvis är inte väggarna helt släta utan uppvisar lite struktur. Enda rummet med tapet är för övrigt toaletten (!), övriga är målade i en mild färgskala som passar väl in i denna 20-talslägenhet. Intrycket förstärks av det annorlunda köket, från ca 2004, som nästan för tankarna till ett större restaurangkök. Rustika bänkskivor av slipad betong, en rostfri (gas) spis från exklusiva SMEG matchar det vita väggkaklet som täcker nästan hela högersidan, ända upp till taket. De olika materialvalen ger sammantaget ett oerhört läckert intryck! Allt ramas in av de gråmålade väggarna.

Ett ursprungligt kallskafferi och ett större förråd erbjuder bra med förvaring, inklusive plats för kyl och frys. Planen är att det under 2013 kommer att finnas en nybyggd balkong som man når från köket via två glasade pardörrar. Hela tre meter bred och 1,3 meter djup, och försedd med tidstypiskt smidesräcke. Flera andra fastigheter runt innergården har låtit bygga nya balkonger som används flitigt av ägarna. I trapphuset en halv trappa ner finns en vädringsbalkong som de boende kan njuta av i väntan på egan balkonger.

Det är inga problem för en köpare att ta bort väggen mellan det gamla köket och den ursprungliga jungfrukammaren, för att på så sätt skapa ett större sällskapskök och få mer ljusinsläpp. Flera andra har gjort detta i fastigheten.
Sovrummet ligger vägg i vägg med köket och fungerade ursprungligen som jungfrukammare med ett lugnt läge mot innergården. En dubbelsäng samt mindre möbel, ex en byrå får plats i sovrummet. Vitmålade väggar. Stort fönster mot den grönskande innergården.

Sammantaget blir intrycket av lägenheten; med läget i området, läget högst upp i huset, all charm från det vackra 20-talet och det fina skicket, extremt positivt. Lägenheten upplevs som både rofylld och avslappnad - det perfekta boendet för den som vill kunna komma hem och varva ner efter en hektisk dag!

Accepterat pris
Och detta ovanligt vackra hem
Planskiss
Trevlig, hall med öppningar till flera rum
och klädkammare där mycket får plats
Ett rymligt och luftigt vardagsrum
Bara att njuta hemma efter en lång arbetsdag
Brasan värmer gott kalla dagar
Det mesta av 20-talskaraktären finns bevarad
Rum i fil bidrar till att öka känslan av rymd
Vackra originalfönster i hela lägenheten
Möt våren på Rosengatan!
Även allrummet känns spatiöst
Vackra skjutdörrar i original mellan rummen
Ljusa originalträgolv i alla rum
Här är det bara att flytta in!
Helkaklat badrum med plats för badkar
Separat toalett, charmigt inredd
I serveringsgången finns en charmig nisch
Ett rustikt kök med industrikänsla
Med påkostad gasspis från exklusiva SMEG
Till vänster finns ett större förrådsutrymme
Massiva betongskivor och kakel ända upp till taket
Från köket når man balkongen som byggs under 2013
Praktiskt kallskafferi i ena hörnet
Intill köket, ett sällsynt harmoniskt sovrum
En dubbelsäng får precis plats
Lugnt och skönt läge mot gården
Slottsskogen bara ett stenkast bort
Gången fram mot den vackra porten
På baksidan finns en nyrenoverad innergård
med skyddad uteplats och härlig grönska
Extremt välhållen fastighet
Enhetliga 20-talsfasader längs Rosengatan
Runt hörnet bara ligger Linnégatan
Välkommen in om du har frågor om lägenheten!