Olivedalsgatan 16, Linnéstaden

Osedvanligt vacker 20-tals lägenhet i välhållen fastighet. Välplanerad och trivsam 4:a, belägen på vån 5, hiss. Stor balkong i söder. Väl tilltagen takhöjd med stilren stuckatur, stavparkett plankgolv och djupa fönsternischer. Höga fönster ger ett bra ljusinsläpp. Nyrenoverade ytskikt. Bra förening med låga avgifter.
Såld

Bostadsfakta

Adress: Olivedalsgatan 16
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Rum: 4 + Kök
Boarea: 89 kvm (faktisk uppmätn norm SS 021054)
Hiss: Hiss finns
Våning: 5 av 6

Välkommen till eftertraktade Brf Alvhemsgatan, och en av de större och mer välplanerade lägenheterna i fastigheten, som dessutom har en rymlig balkong i rakt söderläge! Ursprungligen en trea men ombyggd av ägarna till en kvadrateffektiv och smart fyra, genom flytt av köket. En exceptionellt charmig och välhållen bostad som har det mesta en kräsen köpare kan önska.

Bostaden ligger med bästa läget i fastigheten högst upp på våning 5, (plus vindsplan) med flera stora fönsterpartier som vetter dels mot innergården i söder, dels mot Olivedalsgatan. Det höga fria läget i huset tillsammans med den öppna planlösningen, den ljusa färgskalan och de många fönstren gör sammantaget att bostaden upplevs som väldigt ljus. Mycket lite ljud från stadens brus når hit upp, trots att vi befinner oss så nära Linnégatan med hela dess utbud.
Ägarna, som båda arbetar som arkitekter, har byggt om lägenheten så den bättre passar dagens behov av ytor och umgänge, med ett kök placerat i mitten av bostaden. Resultatet är ovanligt lyckat, en underbar bostad att komma hem och landa i efter en lång arbetsdag.

Ylva och Daniel kände efter några år i lägenheten att det var läge göra en större renovering av lägenheten. Den ursprungliga planlösningen passade inte in i deras livsstil, med ett litet kök i en avskild del av lägenheten, skilt från de sociala ytorna, och ett onödigt stort sovrum. De valde att flytta köket längre in i lägenheten och göra om det gamla köket till sovrum. Det rum som tidigare använts som sovrum blev nu istället till ett stort och luftigt vardagsrum. Idag upplevs lägenheten som öppen, social och ljus, med det nya köket som hemmets nya mittpunkt. Nu har man från köket direktkontakt med både matrum och vardagsrum och i dess förlängning balkongen! Samtidigt passade man även på att göra en grundlig renovering av samtliga ytskikt; lager på lager av gammal tapet skrapades bort, väggarna bredspacklades släta och målades till sist vita. Plankgolv togs fram som legat dolda under fula laminatgolv. Inga väggar behövdes rivas, eller dörrar flyttas, rummen finns kvar men med nya användningsområden.

Det mesta av den ursprungliga tjugotalscharmen finns bevarad i form av 2.75 meters takhöjd, stram stuckatur, profilerade dörrar, inbyggda garderober, skönt slipade och behandlade trägolv, vackra lister, rustika gjutjärnselement mm. Allt i ett gott skick.
Redan i trappuppgången slås man av hur välbehållen fastigheten är, det mesta är intakt sedan fastigheten uppfördes mot slutet på 20-talet. Känner du dig energisk så ta trappan, eller den fina gamla hissen i originalutförande till vån 5. En gedigen säkerhetsdörr i gammal stil öppnar upp till en extremt trivsam bostad!

Väl inne välkomnar en hall som gör en positivt överraskad. Hallen känns ombonad och välkomnande med öppningar till flera rum i lägenheten. Utrymme finns för mindre möbel, t ex en byrå. Två inbyggda garderober och en praktisk nisch erbjuder bra förvaring. Tidstypiska golvlister, spegeldörrar, vita väggar bryter fint mot det mörkare ekgolvet. Rakt fram skymtar man det öppna specialbyggda köket. Häng av dig jackan och stig på!

Alldeles till höger återfinns lägenhetens två sovrum; båda med ett insynsskyddat och ljust läge. Lugnet råder i rummen och läget mot den tysta innergården gör att nattsömnen inte störs. Från fönstret har man en härlig vy över innergården och de intilliggande taken.

Det större sovrummet har plats för både dubbelsäng med tillhörande nattduksbord, och utgjorde tidigare köket. Det mindre har fungerat som pigkammare, men nyttjas idag som barnrum, med ytterligare en inbyggd garderob. De ursprungliga plankgolven har tagits fram och behandlats med vitpigmenterat vax.

Till vänster om entrén och i nära anslutning till sovrummet återfinns badrummet som är av enklare standard (ca 1987). Helkaklat med plats för wc-stol, handfat samt badkar. Här lät ägarna valt att endast göra mindre uppfräschningsinsatser, med ny wc-stol, handdusch samt nya badrumsskåp. Ägarna har tagit fram ritningsförslag (ritningar med på visningen) på hur badrummet, kan renoveras och då med dusch och tvättpelare istället för badkar.

Det gamla köket kändes instängt, opraktiskt och var inte särskilt snyggt. Istället lät ägarna flytta köket till den tidigare "inre hallen". Stommen är från IKEA men mycket är specialtillverkat. Luckor och bänkskivor är gjorda i massiv, stavlimmad ask som behandlats med pigmenterat vax för att ge intrycket av trä som åldrats av väder och vind. Stommen till köksön är även den från IKEA men med rostfri topp och underrede tillverkade av en smed. Vitvaror utgörs av diskmaskin, kolfilterfläkt, häll och ugn från Whirlpool, samtliga från 2011. Diskoho, Franke med tillhörande blandare från Vola.

Planlösningen är öppen mellan köket och det förra vardagsrummet, vilket bidrar till att lägenheten upplevs som luftig och rymlig. Detta rum fungerar nu som kombinerat matrum och allrum, med gott om plats för många matgäster runt det stora matbordet. Den fina ursprungliga ekparketten binder ihop rummet ytterligare. Ett stort fönsterparti mot Olivedalsgatan ger rikligt med ljus trots att det vetter mot norr.

Vardagsrummet (ursprungliga sovrummet) är ett osedvanligt charmigt och trivsamt rum, ett rymligt rum med gott om plats för till exempel en större soffgrupp. Rummet kan dock utan vidare fungera även som matrum eller sovrum. De ursprungliga plankgolven har tagits fram och behandlats med vitpigmenterat vax. Ett rejält fönsterparti öppnar upp mot balkongen som föreningen lät bygga 2010. Balkongen är väl tilltagen ca 1.2 x 3.4 meter med ett rakt söderläge, med sol från tidig morgon till kväll under sommartid. Ett tidstypiskt smidesräcke ramar snyggt in balkongen. Balkongen är verkligen en lyx i Linnés gamla sekelskifteshus och nyttjas flitigt av ägarna sommartid. Läget mot den tysta, öppna och lummiga innergården ger en skyddad och rofylld känsla. Träden utanför planterades långt innan huset uppfördes vilket gör att de är höga nog att ge grönska ända upp till våning fem!

Utanför porten finns det mesta. Allt från ekologisk frukt och nybakat bröd till heminredning i senaste design. Skulle du mot all förmodan sakna något är det inte långt till vare sig Vasastan, Haga eller affärsstråken kring Avenyn. Ett stenkast bort breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett populärt tillhåll för människor i alla åldrar. Här kan man njuta av frisk luft, låta barnen leka på "nya" Plikta - Göteborgs största äventyrslekplats, njuta av en god picknick eller motionera. Några minuter bort ligger vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Perfekt inte minst för alla i området som har hund. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i Europa.

Högt och luftigt läge på våning fem
Med en stor balkong i rakt söderläge
Belägen i en välhållen 20-talsfastighet
Lägenheten vetter mot en stor grönskande innergård
Planskiss
Rymlig, välkomnande hall
En nisch erbjuder bra förvaring alt arbetsplats
Fiskbensparketten bryter fint mot de ljusa ytorna
Till höger två bra sovrum
Rofyllt läge mot innergården
Här låg ursprungligen köket
De fina dörrarna hittade ägarna på vinden
Fd kammare, Idag används detta rum som barnrum
Plankgolven har behandlats med vitpigmenterad vax
Här återstår lite jobb för att få samma standard
Köket ligger numera i mitten av lägenheten
Vilket skapar stora sociala ytor
Stomme från IKEA men mycket är specialtillverkat
Lådor och bänskskivor av massiv stavlimmad ask
som pigmenterats med vax för att se ut som drivved
Matrummet är luftigt och rymligt
Fönstret vetter mot norr men ger mycket ljus ändå
Här är det bara att flytta in
Fd sovrummet fungerar nu som vardagsrum
Alla ytskikt har ägarna renoverat till grunden
Fina ursprungliga plankgolv även här
Balkongerna lät föreningen uppföra 2010
Här tillbringar familjen mycket tid
Ljuset flödar in från söder
Träden utanför har stått där i över hundra år
Fin utsikt över innergården och takåsarna
En av föreningens två portar
Liten tidstypisk hiss finns
Föreningen har en vacker grönskande gård
... med stilfullt lagd gatsten
... grill och diverse växter & utemöbler
Pulsen på Linnégatan bara ett stenkast bort
Njut av grönskan i Slottsskogen
Accepterat Pris
Vi finns i fastigheten om ni har frågor