Majorsgatan 5 A, Linnéstaden

Välkommen till ett drömbostad i populära Brf Stinsen! Totalrenoverad in i minsta detalj, med framtagna plankgolv, nymålade ytskikt och nytt platsbyggt kök. 44 välplanerade och luftiga kvadratmeter, med stora fönster i två väderstreck. Fastigheten är unik och den stabila föreningen mkt lågt belånad.
Såld

Bostadsfakta

Adress: Majorsgatan 5 A
Upplåtelseform: bostadsrätt
Rum: 1 + kök
Boarea: 44 kvm (enl förvaltarens information)
Hiss: Hiss finns
Våning: 1 av 4

Det är något visst att vandra omkring i Linné. De vackra fasaderna från 1900-talets början slutar aldrig att imponera. På uteserveringarna är varje stol upptagen, butikernas dörrar öppnas och stängs, människor strosar fram och tillbaka, glasen klirrar och skratt blandas med röster. Det är härligt att bo mitt i stan och känna denna puls. Linnégatans trädalléer, stenhus och nivåskillnader löper som en sammanhållande länk genom området och Skansen Kronan, med sin upplysta guldkrona, är ett landmärke som syns vida omkring. Så här 110 år senare, är det svårt att tro att det en gång bara fanns porlande bäckar, betesmarker och lantbruk här.

Idag har området kring Majorsgatan vaknat upp ordentligt. Med Skansen Kronan som blickfång i norr och grönskande Slottsskogen i söder ligger Linnés kanske mest kontinentala kvarter. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör stämningen på dessa gator så oerhört gemytlig. Kanske är det den sköna blandningen av små udda butiker, surdegsbageriet Alvar & Ivar och de små gallerierna, som gör att det alltid är liv och rörelse på gatorna. Sedan en tid tillbaka finns här även Göteborgs första dumplingbar, Dubbel Dubbel. Redan klockan sju på morgonen slår 50-talsinspirerade Egg & Milk upp dörrarna och sedan strömmar gästerna till för att njuta av en amerikansk frukost på stående fot innan de tar spårvagnen till jobbet. Strax därefter ställer fruktbutiksinnehavaren på Sveaplan ut sina blommor på trottoaren och när sedan kvällen kommer väljer många att avsluta dagen med ett glas vin och en god middag på en av Linnégatans alla restauranger. Några kvarter bort breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett mycket populärt tillhåll. Några minuter bort ligger vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen. Packa picknickkorgen, bred ut en filt och njut av naturens vackra lugn.

Redan på väg in genom porten ser man att detta är en fastighet med en välbevarad charm långt utöver det vanliga. Väl inne i trapphuset, genom pardörrarna med handblåsta glasrutor, anar man den nyrenoverade kullerstensgården. Är det försommar når doften av blommande rhododendron ända in. På väg upp för trappan till första våningen kan man skymta en av de stora gemensamma balkongerna, med gammalt smidesräcke och gott om plats för både bord, stolar och blommor, eller varför inte en utefåtölj, och med utsikt över både gårdens planteringar och den lilla fontänen.

Lägenheten är genomgående (vilket inte är så vanligt när det är frågan om mindre lägenheter i äldre fastigheter) med stora, extremt vackra, fönster åt två väderstreck. All charm från 1890-talet finns bevarad och i fint skick. Ett rymligt totalrenoverat sekelskifteskök med kallskafferi, serveringsskåp och ny maskinell utrustning. Som om detta inte vore nog erbjuder detta hem generöst ljusinsläpp, vackra genomgående brädgolv, stuckaturer och takrosetter. Nuvarande ägare har låtit totalrenovera i princip allt i lägenheten, med stor hänsyn tagen till originalkaraktären. Golv, väggar, tak har omsorgsfullt renoverats med hjälp av duktiga hantverkare. All el är nydragen med fina uttag/strömbrytare i svart och i gammal stil. Även det platsbyggda köket är helt nytt med nya inbyggda vitvaror.

Föreningen har tagit fram en trettioårig underhållsplan, tillsammans med en långtidsbudget och intentionen är att bibehålla de låga avgifterna lång tid framöver. Välkommen in ett osedvanligt vackert hem, belägen i en av Linnéområdets absolut bästa föreningar.

Från trapphuset, som är renoverat i originalutförande enligt konstens alla regler, stiger man in i lägenhetens hall. Trapphusets färger är noga utvalda och på vägen upp för trappan till avsatsen slås man av hur välskött huset är. På en liten mässingsskylt kan man läsa att fastigheten är byggnadsminnesförklarad och det syns i varenda liten detalj. Hela fastigheten andas charm tack vare sina tidstypiska material och vackra detaljer. Redan när man öppnat den gamla spegeldörren och blickat in över lägenhetens hall med målade väggar i vitt, en bred tröskel och originalbrädgolv så förstår man att detta är ett hem med charm utöver det vanliga. Den väl tilltagna takhöjden ger redan här en luftig känsla med ljusinsläpp från både köket och vardagsrummet. Vackra profilerade dörrar och djupa dörrnischer ger den känsla man förväntar sig i en fastighet från slutet av 1800-talet. Till höger om entrédörren finns en tidstypisk liten hatthylla som följer med lägenheten.

Alldeles till vänster bakom en bevarad spegeldörr, finns en praktik klädkammare som tack vare den tilltagna takhöjden rymmer en hel del. Här finns den ursprungliga gamla panelen kvar, målad i en grågrön nyans.

Vardagsrummets rymd och kvadratiska form ger flera möjligheter till möblering. Här finns gott om plats för en rejäl soffgrupp, en säng, läshörna, tv-möbel och arbetshörna för den som vill. Det stora fint välvda fönsterpartiet i original, gör att rummet upplevs som både ljust och inbjudande. Fönstren vetter åt Majorsgatan i söder och är stilfullt renoverade, ett smycke i sig.

Väggarna är slätspacklade och omsorgsfullt tapetserade med en klassisk rutmönstrad Sandberg tapet medan taket ramas in av vacker stuckatur och takrosett. Höga profilerade fotlister ramar in det massiva vitsåpade brädgolvet som löper genom hela lägenheten. I varje hörn finns ett tidstypiskt eluttag från Byggfabriken. Förvaringsmöbeln samt arbetsplatsen med hyllsystemet följer med lägenheten.

Från hallen går man vidare in till det underbara köket som är ovanligt rymligt för att inrymmas i 44 kvm. Tanken har varit att skapa något av ett allrum, ett rum för både samvaro och matlagningsglädje. Runt middagsbordet intill det höga originalfönstret mot gården finns plats för många middagsgäster och faktum är att köket blir det rum man umgås mest i denna lägenhet. Genom tidlösa materialval av hög kvalité och en fingertoppskänsla för stil och finess har resultatet blivit lysande. Gott om förvaring finns i form av ett gammalt bevarat serveringsskåp, men också ett inbyggt kallskafferi (eller garderob) med ett litet charmigt fönster. Intill matbordet finns ytterligare ett ursprungligt skåp där ägaren låtit bygga in kyl och frys (Siemens), en ovanlig och mycket smart förvaringslösning.

Allt är påkostat, fräscht och nymålat. Själva köksdelen är specialtillverkad i gammal stil av småländska Lundins Kök och Interiör, byggt i vinkel och slutmålad på plats med en linoljefärg från Claessons Trätjära. Den grå färgen bryter fint mot den ljusa bänkskivan av exklusiv carraramarmor. Även den maskinella utrustningen är helt ny med gashäll från italienska Smeg, varmluftsugn samt inbyggd diskmaskin från tyska Siemens. Väggen ovanför bänkskivan är kaklad i vitt med smala svarta fogar, vilket ger en snygg industriell kontrast till sekelskifteskänslan. De svarta designlamporna från italienska Artemide följer med lägenheten och erbjuder ett utomordentligt bra arbetsljus. Väggarna är slätspacklade och målade vita och bryts endast av den läckra fondtapeten vid matplatsen. Tapeten som är specialtillverkad av Rebel Walls bidrar med ytterligare karaktär åt detta fina kök.

I anslutning till hallen återfinns badrummet. Det var först 1938 man fick in badrum i lägenheterna. Dessförinnan duschade man och badade i den badstuga som fortfarande finns kvar i källaren. Fastigheten har aldrig genomgått någon stor hårdhänt renovering. Istället har den moderniserats varsamt med individuella lösningar för varje lägenhet. Här fick man utnyttja den yta som fanns till förfogande, med plats för wc-stol, litet handfat med tillhörande skåp samt dusch. Badrummet renoverades av föregående ägare någon gång under andra halvan av 2000-talet, med ljusgrå klinker och vitt väggkakel nästan upp till taket. Föreningen gjorde en relining av samtliga badrum 2007.

Trevligt planerad med fönster i två väderstreck
Hela lägenheten är omsorgsfullt renoverad
Rymligt kök där man gärna tillbringar mycket tid
Belägen i en av Linnés bästa föreningar!
Liten välkomnande hall med plats för ytterkläder
Intill en klädkammare som rymmer en hel del
Vardagsrummet är rymligt och lättmöblerat
med plats för både läshörna
trivsam arbetsplats
och förvaring
Det vackra fönsterpartiet ger ett bra ljusinsläpp
Den fina rutiga Sandbergtapeten ramar in rummet
Här är det bara att flytta in!
Vackra ljusa plankgolv binder ihop lägenheten
Dörrnischer med breda mörkbetsade trösklar
Det vackra köket ligger in mot den fina gården
Rymligt nog för både matlagning & socialt umgänge
Det påkostade köket är platsbyggt av ett snickeri
med bänkskivor av Carraramarmor-gashäll från Smeg
Designlampor från italienska Artemide ingår
Den läckra fondtapeten är designad av Rebel Walls
I hörnet finns ett praktiskt skafferi/garderob
Med ett charmigt litet skafferifönster
All el är ny med nya snygga uttag i bakelit
Samtliga ytskikt är totalrenoverade i gammal stil
Ny kyl & frys från Siemens snyggt integrerad
Det gamla serveringsskåpet är ett smycke i sig
Badrummet är helkaklat och renoverat ca 2007
Planskiss
Innergården är nyrenoverad med liten fontän
... och gemensamma balkonger mot gården
Extremt vackra trapphus anno 1899
Fastigheten är ovanligt välhållen
Belägen på en av Linnés bästa adresser...
En promenad bort ligger grönskande Skansberget
En fröjd att ta sig in och ut ur trapphuset
En minut bort nås Alvar & Ivar stenugnsbageri
Runt hörnet nås Linnégatans alla uteserveringar
Accepterat pris
Välkommen in om du har frågor om lägenheten