Kastellgatan 6, Linnéstaden

Renoverad ljus sekelskiftestrea på vån 5 av 6 med hiss & fri balkong i väster med sol från lunch till sen kväll. Stora rum i fil mot lummiga Skansberget. Brädgolv, stuckaturer, höga fönster, pardörrar & två kakelugnar. Renoverat stort kök & påkostat badrum. Mkt stabil förening med god ekonomi & välskött fastighet.
Såld

Bostadsfakta

Adress: Kastellgatan 6
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Rum: 3 + kök
Boarea: 87 kvm (faktisk uppmätn norm SS 021054)
Hiss: Hiss finns
Våning: 5 av 6

Välkommen till denna totalrenoverade luftiga sekelskiftestrea som är designad för att ta hand om dig på bästa sätt så att du kan leva, träffa vänner och umgås. Denna spatiösa genomgående trea är belägen på våning 5 av 6 med hiss och utan insyn. Med himlen i horisonten och grönskan från Skansberget som närmsta granne bor man här tyst och ostört. Det fria och insynsskyddade läget ger ett behagligt lugn åt bostaden och när man blickar ut över grönskan utanför de höga fönstren, är det svårt att tro att läget är så centralt. Detta ger ett underbart ljus och en härlig rymd. Byggåret 1903 förpliktigar och lägenheten lever upp till de högt ställda förväntningarna. En takhöjd om dryga tre meter, vacker stuckatur, takrosetter, genomgående vit- och svartmålade brädgolv, pardörrar, två kakelugnar (ej i bruk), renoverat rymligt kök samt renoverat rymligt badrum gör lägenheten både representativ och inbjudande. Som om detta inte vore nog kan detta hem stoltsera med en balkong belägen i rakt västerläge med sol från lunch till sen kväll. Denna blir utan överdrift det extrarum man om våren och sommaren drömmer om. Den välskötta fastigheten är utrustad med hiss och föreningen är gammal och mycket stabil med god ekonomi och nyligen sänkta avgifter.

Själva fastigheten stod färdig 1903. På den tiden fanns nästan bara betesmark i omgivningarna. Även om det idag, 110 år senare finns mer bebyggelse än då, så slås man av lugnet på denna gata. Med Skansbergets grönska i bakgrunden och kulturminnet Skansen Kronan som högsta topp, är det svårt att tro att man är mitt i en storstad. Den sparsamma trafiken på den enkelriktade gatan gör att man kan öppna fönstren utan att det stör. Även omgivningarna har allt du kan önska. Skulle du mot alla odds tröttna på Linné så tar det inte många minuter att promenera till Haga och Vasastan. Endast några kvarter bort erbjuder Slottsskogen och Änggårdsbergen. Detta är ett fantastiskt hem som måste ses!

Hall
Efter att ha passerat föreningens upplysta portgång, skymtat den renoverade innergården och tagit hissen upp till våning fem, slås man av hur sällsynt det är att sekelskifteshus är utrustade med hiss. Genom det lilla hissfönstret kan man se att trapphuset håller samma välskötta standard som övriga utrymmen. För varje våningsplan som hissen tar Dig känns storstadsbruset mer och mer avlägset och det ger en mäktig känsla att vara så högt upp. Väl inne i lägenheten välkomnar en renoverad luftig hall med vitmålade väggar och avhängningsmöjligheter till höger om entrédörren. Golvet pryds av mörkgrå klinker med underliggande golvvärme. Innertaket är renoverat och höjt och solen som strålar in från både sällskapsrummen i väster och sovrummen i öster ger en trivsam känsla. Den genomgående planlösningen gör till lägenhetens nav som avskiljer de sociala delarna från de mer privata.

Vardagsrum
Rakt fram och i fil med det renoverade köket ligger detta luftiga vardagsrum med underbart ljusinsläpp. Det höga läget i väster med den fria vyn mot grönskan och himlen i horisonten ger en härlig frihetskänsla mitt i stan. Få lägenheter kan skryta med att ha "Göteborgs vackraste byggnad" som granne - Skansen Kronan. Från soffan kan man se hur solen speglar sig i kronan av guld. Den tilltagna takhöjden skapar rymd och den bevarade stuckaturen med takrosetten och de vitmålade brädgolven, ger den känsla man eftersträvar i ett hus från 1900-talets början. Med utgång från vardagsrummet nås en härlig balkong i västerläge. Här gassar solen från middagstid till sena kvällen och utsikten som erbjuds är få förunnat. Det fria insynsskyddade läget gör att balkongen sommartid blir som ett extrarum. Man slås av lugnet som infinner när man blickar ut över det gröna lummiga täcke som bereder ut sig över Skansberget. Detta är nog ett av de få ställen i hela Linné där man inte har en grannfastighet mittemot. I ena hörnet står en bevarad kakelugn. Lägenhetens andra kakelugn finns i köket som avskiljs via rustika pardörrar.

Kök
Köket är en dröm i sig som inte lämnar något att önska. I fil med vardagsrummet och extra rymligt för att tillhöra en sekelskifteslägenhet. Vid en genomgående ombyggnation har köket flyttats till det rum som tidigare utgjorde matsal. Resultatet är mycket lyckat då man nu kan njuta av stora middagar och socialt umgänge i goda vänners lag. Köket lämnar gott om plats för både gäster och kock. Byggt längs båda sidor av rummet runt en vacker bevarad kakelugn och med gott om plats intill de höga fönstren som vetter åt gröna Skansberget. Det gamla köket har idag förvandlats till ett sovrum och på det här sättet har man på ett genomtänkt vis avskiljt lägenhetens sociala delar från de lugnare mer privata delarna. Köksinredningen består av vita släta luckor i form av över- och underskåp med en påkostad ljus bänkskiva av granit. Den maskinella utrustningen består av en induktionshäll med en översittande designad fläkt, intill en diskmaskin och längs den andra väggen finns en inbyggd micro samt en kyl/frys. Maskinerna är av rostfritt utförande och kommer från Husqvarna. Själva diskhon är nersänkt och kvadratisk och kommer från italienska Smeg. Kökets väggar är målade i vitt och taket pryds av bevarad fin stuckatur och takrosett. Originalbrädgolvet är framtaget i samtliga rum och i köket och vardagsrummet är det målat i vitt vilket ger en ovanligt ljus känsla i en redan solig lägenhet. Två gamla vitlutade spegeldörrar förstärker sekelskifteskänslan ytterligare och avskiljer de båda rummen. Intill de höga fönstren i väster finns gott om plats för ett rejält matbord och utsikten mot grönskan ger en trivsam känsla. Köket kan nås från både vardagsrummet och hallen.

Badrum
Vid ombyggnationen av lägenheten, i samband med att köket flyttades, valde man också att bygga ut badrummet. Två väggar flyttades för att skapa ett större badrum och resultatet är mycket lyckat. Idag är badrummet luftigt och smakfullt renoverat med påkostade klassiska material och genomtänkta lösningar som ger känslan av ett eget spa. Det gamla badkaret har rivits ut och istället valde man att dela av rummet genom en glasbetongvägg som ramar in själva duschdelen. Duschen känns lyxig med en glasdörr och intill finns plats för en tvättpelare som det redan är förberett för. Väggarna är kaklade med vita stora kakelplattor och golvet pryds av grå klinker med golvvärme. I taket sitter infällda spotlights med dimmer som ger en behaglig belysning. Badrummet är också utrustat med wc-stol, extra bred kommod i grått med anpassat handfat och översittande inkaklad spegel. Infällda downlights visar även här att inget är lämnat åt slumpen. Intill handfatet finns ett grått högskåp för förvaring och längs ena väggen finns en diskret handdukshängare. Badrummet kan nås från både hallen och det ena sovrummet.

Sovrum
Intill badrummet och lugnt beläget mot föreningens innergård, erbjuder sovrummet plats för både dubbelsäng, nattduksbord och förvaringsmöjligheter. Generös takhöjd med stuckatur och takrosett smyckar även detta rum och fönstret mot innergården i öster släpper in rikligt med ljus och morgonsol. Det höga läget gör att man kan ligga i sängen och se himlen från sängen. Den tysta gården borgar också för en god natts sömn då storstadsbruset känns långt borta. Väggarna är målade i vitt och på golvet ligger samma originalbrädgolv som i övriga lägenheten, här har man dock valt att måla det svart vilket skapar en fin kontrast till den i övrigt ljusa inredningen.

Sovrum/Arbetsrum
Intill det större sovrummet ligger lägenhetens andra sovrum. Detta används idag som arbetsrum men kan med fördel också användas som barnrum eller gästrum. Innan köket flyttades till det stora rummet i fil med vardagsrummet, låg det här. Den genomtänkta ombyggnationen har verkligen blivit lyckad där man nu har en naturlig uppdelning mellan lägenhetens sociala delar och de lugna sovrummen. Ett stort fönster släpper även här in förmiddagssolen och golvet pryds av svartmålade brädor. Längs ena väggen finns goda förvaringsmöjligheter i form av vita garderober med spegeldörrar och infällda spotlights. Längs den andra väggen finns charmiga detaljer så som inbyggda bokhyllor. Rummet som är tyst beläget mot innergården passar perfekt som både gästrum, arbetsrum eller barnrum. Innan lägenheten renoverades och byggdes om, låg det tidigare köket här (!).

Stort drömlikt kök med plats för många gäster
Utanför fönstren prunkar grönskan
Vardagsrummet ligger i fil med det stora köket
Vitmålat brädgolv, generös rymd & fin stuckatur
Underbar balkong i fritt soligt västerläge!
Från balkongen ser man ner till hamninloppet
Njut av solen hela dagen & kvällen...
Avsaknad av byggnader ger ljuset fritt spelrum
Planskiss
Få är de lägenheter som har kök & vardagsrum i fil
Hela fyra fönster mot gröna Skansberget
Brädgolven ger en fin bas att inreda efter...
I taken finns vackra takrosetter bevarade
Ena hörnet pryds av en vacker kakelugn (ej i bruk)
Sekelskifteskänslan är påtaglig
Lägenheten är som gjort för stora middagar
Vardagsrummet nås från både hallen & köket
Från soffan blickar man ut mot Skansen Kronan
Slå dig ner i fåtöljen i väntan på maten
Vitlaserade pardörrar ramar fint in rummen
Gammalt & nytt i fin harmoni
Där köket ligger nu var tidigare en matsal...
Köket löper i vinkel med en kakelugn i ena hörnet
Påkostade materialval även här
Vitmålade brädgolv, luft & rymd!
Snygg bänkskiva av ljus granit
Inbyggd diskmaskin & induktionshäll
Lugnt beläget sovrum med plats för dubbelsäng
Längs ena väggen finns vita garderober
Ett högt fönster mot gården släpper in morgonljus
Bevarad stuckatur ramar in de vitmålade väggarna
Ovanligt stort renoverat badrum
Infällda spotlights, klinker & golvvärme
Påkostde tidlösa material ger en bra känsla
Bakom en glasad vägg finns en praktisk dusch
Det andra sovrummet används idag som arbetsrum
Detta passar perfekt som barnrum/gästrum
Vitmålade väggar & svart brädgolv
Längs ena väggen finns gott om förvaring
Välkomnande hall med klinker & golvvärme
Hallen leder vidare till samtliga rum
Välkommen till Kastellgatan 6!
Välskött fastighet med nya fönster i gammal stil
Nyrenoverad innergård med utemöbler och grill
Tidstypiska smidesräcken i ett välskött hus
Bo granne med grönskande Skansberget
Korsettfabriken från 1898 blir ett fint blickfång
Även mysiga Haga nås på några minuter
Uteserveringarna hör till när man bor i Linné
På samma gata finns ett populärt bageri!
Accepterat pris