Fjärde Långgatan 2, Linnéstaden

Fantastisk sekelskiftesfyra om 114 väldisponerade kvm med 0 kr i avgift. Tre pampiga rum i fil med drygt 3,50 m till tak och alla sekelskiftesdetaljer i exemplariskt skick. Stor söderbalkong samt exklusivt renoverat kök och badrum. Upp till tre möjliga sovrum. Oerhört välskött förening med fin fastighet från sent 1800-tal.
Såld

Bostadsfakta

Adress: Fjärde Långgatan 2
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Rum: 4 + kök
Boarea: 114 kvm (faktisk uppmätn norm SS 021054)
Hiss: Hiss finns
Våning: 2 av 5

Välkommen till en sekelskiftesdröm utöver det vanliga. Här erbjuds ett boende för dig med högt ställda krav i form av 114 välplanerade kvadratmetrar, belägna i en oerhört fin fastighet och välskött förening. Med tre tilltagna rum i fil, avskilda av vackra pardörrar och med en takhöjd om drygt 3,50 meter, ges här ett pampigt intryck. Det exklusivt renoverade köket går i klassisk stil och badrummet är även det oerhört smakfullt renoverat i tidlösa färger och material. Lägenheten erbjuder tre möjliga sovrum, varav det ena är beläget in mot gården med utgång till den härliga balkongen i sydvästligt läge. Nuvarande ägare har sedan 2008 låtit helrenovera lägenhetens samtliga rum och ytskikt till absolut toppskick och ingenting har lämnats åt slumpen. Exempelvis har man låtit dra om all el som naturligtvis även är diskret infräst i väggarna. Stuckaturer och takrosetter har varsamt tvättats och fått ny limfärg. Brädgolven i original har slipats och hårdvaxoljats. Listan kan göras lång och resultatet är fenomenalt. Detta är ett hem som tål att granskas in i minsta detalj.

Läget, i hörnhuset på Linnégatan/Fjärde Långgatan, kan inte vara bättre. Alldeles runt hörnet erbjuder Linnés paradgata en salig blandning av caféer, restauranger, antikvariat och delikatesser från världens alla hörn. Kanske är det just avsaknaden av de kommersiella butikskedjorna som ger området den pittoreska, lite kontinentala känsla som gör att de flesta vill bo här. Ta gärna en promenad och känn stadens atmosfär, den finns där i stråket mellan Järntorget upp till Slottsskogen.

Lägenheten har ofattbara 0 kr i månadsavgift (men en obligatorisk kostnad om 165 kr/mån för 100 Mbit bredband och telefoni tillkommer). Den obefintliga avgiften skvallrar om föreningens goda ekonomi och ger samtidigt en ovanligt låg boendekostnad på en av stadens mest attraktiva adresser. Att gå in genom husets pampiga port från Linnégatan och beskåda de vackra väggmålningarna, känns nästan som att resa i tiden. Det märks att föreningen är välskött in i minsta detalj. På baksidan av huset ligger den nyrenoverade tvättstugan och intill den kan de boende njuta av innergården som även den nyligen gjordes iordning.

Hall
Efter att ha passerat föreningens prydliga innergård och tagit trapporna en och en halv våning upp välkomnas ni in i en oerhört hemtrevlig och inbjudande hall. En vacker tapet pryder ena väggen och ger tillsammans med ett mörkbrunt Amticogolv en ombonad känsla. Direkt innanför dörren finns plats att ställa skorna och hänga av sig jackan. Ytterligare förvaring finns fint dold bakom den tidigare pigentrén och nås ifrån trapphuset. Hallen är denna bostads nav och leder vidare till samtliga rum.

Kök
Köket helrenoverades under 2009 och går i klassisk, tidlös stil med platsbyggd inredning från Lidhults i dubbla skåpsrader hela vägen upp till tak. Med tanke på den tilltagna takhöjden om 3,50 meter erbjuds fantastiska förvaringsmöjligheter. Även kocken ges fritt spelrum tack vare generösa arbetsytor bestående av Carraramarmor, väl belysta av dimbara spotlights. Samtliga vitvaror kommer ifrån kvalitativa Miele och består av fullhöjdskyl och frys, integrerad diskmaskin, varmluftsugn samt induktionshäll med översittande köksfläkt (Fjäråskupan). Fina strömbrytare och uttag i tidstypisk stil från Eljo Renova. Centrerat i rummet finns plats för ett matbord för ca 4-6 personer. Hela tre fönster gör köket underbart ljust och luftigt. Ett slitstarkt, mörkbrunt golv från Amtico är både praktiskt och snyggt och bryter fint mot de släta vitmålade väggarna.

Badrum
Hallen leder vidare in i lägenheten och fram till badrummet som omsorgsfullt renoverades i slutet av 2011. Ena väggen täcks delvis av en Carraramarmorskiva medan övriga väggar är kaklade i vitt och golvet pryds av kalksten. Även här står Lidhults för förvaringen i form av rymliga skåp med överliggande marmorskiva och underlimmat handfat. Samtliga blandare (Tapwell) är integrerade i väggen, vilket ger ett modernt intryck medan wc-stolen i tidstypisk modell påminner om husets ursprung. Längst in i badrummet ges plats för en duschhörna och den vattenburna handdukstorken levererar varma handdukar. Ett högt fönster ger fint naturligt ljus till badrummet, som i övrigt belyses med hjälp av dimbara spotlights.

Sovrum/Arbetsrum
Detta rum nyttjas idag som arbetsrum, men det lämpar sig även utmärkt som sovrum med gott om plats för dubbelsäng. Helglasade balkongdörrar ger söderljuset fritt spelrum in över originalbrädgolvet som är hårdvaxoljat i en varm grå ton. Knappt 3,60 meter upp ramas rummet in av en fint bevarad stuckatur med tillhörande takrosett. Fotlister och snickerier är målade i en ljusgrå ton och bryter fint mot de släta ljust målade väggarna. En numera igensatt passage in till vardagsrummet blir istället till fin förvaring bakom en vacker spegeldörr. Detta är ett oerhört tyst och rofyllt rum tack vare läget in mot den skyddade gården.

Balkong
Genom dubbla glasade dörrar nås lägenhetens balkong, som ger ett underbart extra rum om vår- och sommarhalvåret. Balkongen är belägen i ett lugnt gårdsläge och väderstrecket är sydväst, vilket i det här fallet ger sol från lunch och fram till femtiden. Storleken på balkongen gör att både bord, stolar och trevliga planteringar får plats och gårdshusets gräsbeklädda tak ger en grön inramning nedanför. Alldeles innanför dörrarna ligger en bred tröskel av kalksten - både praktiskt och stilfullt.

Vardagsrum
På motsatt sida om hallen ligger vardagsrummet, ett fantastiskt rum om knappa 25 kvm med hänförande stuckatur, höga fotlister och takrosett från 1800-talets slut. Brädgolv som är varsamt slipade och hårdvaxoljade känns sköna att gå på och ger tack vare den varmgrå färgen en behaglig bas till rummet. Släta ljust målade väggar gör rummet ljust och trivsamt och framhäver de fint bevarade snickerierna som även här är målade i ljusgrått. Två rejäla fönsterpartier med överljus ger tillsammans med en takhöjd om drygt 3,50 meter en mycket luftig känsla. Rummets storlek ger plats åt både soffgrupp och sköna läsfåtöljer. Ena väggen pryds av en platsbyggd bokhylla från golv till tak. Ett par vackra pardörrar med infällda glaspartier öppnar upp till nästa rum i fil - matsalen.

Matsal
Det mittersta av tre rum i fil är det rum som idag används som matsal. Den kringgående planlösningen med tre öppningar och en naturlig passage ut till köket gör detta till det perfekta sällskapsrummet, som gjort för sociala tillställningar och trevliga middagar i goda vänners lag. Sekelskiftesdetaljerna finns lika fint bevarade här precis som brädgolvet i original. Detta är lägenhetens största rum och utan tvekan detta hems hjärta.

Sovrum
Fjärde Långgatan är en enkelriktad lugn gata vilket, i kombination med välisolerade fönster, gör detta till ett rofyllt sovrum. Även här finns allt det goda från 1800-talet bevarat i form av brädgolv (hårdvaxoljat), takrosett, stuckatur och den imponerande takhöjden om drygt 3,50 meter. Här ryms en ordentlig dubbelsäng med tillhörande sängbord samt en fåtölj eller ett mindre skrivbord för den som så önskar. Stora fönster med överljus ger fint naturligt ljus och rymd åt rummet. Innanför sovrummet finns en praktisk klädkammare som tack vare ett smart förvaringssystem skapar ordning och reda bland kläderna. Ovanför klädkammaren ges även möjlighet till extra förvaring alternativt någon form av loft.

Tre vackra rum i fil
Fint bevarade golv och snickerier
Dryga 3,50 m till tak och pampig stuckatur
Exklusivt renoverat kök från Lidhults
Här har ingenting lämnats åt slumpen
Stor smidesbalkong in mot gården i söderläge
Planskiss
Ett hem för dig med högt ställda krav
Två rejäla fönsterpartier ger rikligt med ljus
De gamla pardörrarna ger rummet karaktär
Plats för soffgrupp och flera fåtöljer
Den platsbyggda bokhyllan ger en ombonad känsla
Fint bevarade snickerier & tröskel av kalksten
Ett trivsamt rum
Drygt 3,50 m upp finns den smyckade stuckaturen
Den enorma takrosetten är i fantastiskt skick
Halvglasade spegeldörrar ger trevlig genomsyn
Brädgolven är varsamt slipade och hårdvaxoljade
I fil med vardagsrummet ligger matsalen
Lägenhetens hjärta - som gjort för stora middagar
Naturlig passage in till grytorna på spisen
Över 3,50 m till tak & maffig stuckatur även här
Rofyllt sovrum, privat beläget i lägenheten
Stort nog för en rejäl dubbelsäng med sängbord
Två höga fönster med överljus
Elen är naturligtvis diskret infräst i väggarna
I direkt anslutning till sovrummet finns...
...en rymlig klädkammare
Garderobssystemet ger ordning och reda
Utrymmet ovanför ger plats för extra förvaring
Trevligt sällskapskök med plats för matbord
Nuvarande ägare lät helrenovera detta under 2009
Rikligt med arbetsytor och förvaring
Dimbara downlights ger utmärkt belysning
Platsbyggt hela vägen upp till tak
Ca 3,50 m i takhöjd och hela tre fönsterpartier
Bänkskivor av Carraramarmor med underlimmad ho
Hallen fungerar som lägenhetens nav
Badrummet helrenoverades i slutet av 2011
Ett högt fönster ger fint naturligt ljus här inne
Kalksten, marmor & inredning från Lidhults
De små detaljerna som verkligen gör skillnad
Nästa rum i fil nyttjas idag som arbetsrum...
...men är även utmärkt som sovrum
Härifrån nås den stora balkongen
En egen oas med sol stora delar av dagen
Smidesräcket ger en tidstypisk inramning
Gott om plats för dubbelsäng för den som så vill
Vacker, platsbyggd förvaring
Lägenhetens ombonade entré
Föreningens pampiga hörnhus
Oerhört vacker tegelfasad från sent 1800-tal
Lugna Fjärde Långgatan med saluhallen runt hörnet
Nyligen målad entré
Bo mitt i Linnés myllrande kvarter
Föreningens gemensamma gård & tvättstuga
Körsbärsträdet i full blom
Hiss finns att tillgå från Linnégatan
Föreningens är oerhört välskött
Som det var en gång....
Oscar II sägs ha bott i huset
Accepterat pris
Besök oss gärna på Olivedalsgatan 16