Olivedalsgatan 16, Linné

Vindslägenhet i etage i absolut nyskick efter totalrenovering 2013. Terrass i rakt söderläge med sol hela dagen. Takhöjd i vardagsrummet på hela 4,5 m. Platsbyggt öppet kök och stort rustikt badrum. Utmärkt läge på Olivedalsgatan, intill Slottsskogen. Stabil & bra förening. Loft om 11 kvm är ej inkluderade i boarean.
Budgivning pågår

Bostadsfakta

Adress: Olivedalsgatan 16
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Rum: 3 + Kök
Boarea: 83 kvm (faktisk uppmätn norm SS 021054)
Biarea: 11 kvm
Hiss: Hiss finns
Våning: 6 av 6

Alvhem Mäkleri har nu fått förmånen att kunna erbjuda en helt underbar vindslägenhet i etage, med ett eftertraktat läge på populära och lugna Olivedalsgatan.

Bostaden ligger högst upp i fastigheten på våning 6, med flera fönsterpartier som vetter dels mot innergården dels mot Olivedalsgatan. Det höga fria läget i huset tillsammans med den öppna planlösningen, den ljusa färgskalan och de många fönstren gör sammantaget att bostaden upplevs som väldigt ljus. Mycket lite ljud från stadens brus når så här högt upp, trots att vi befinner oss så nära Linnégatan med hela dess utbud.

Utanför porten finns det mesta. Allt från ekologisk frukt och nybakat bröd till heminredning i senaste design. Skulle du mot all förmodan sakna något är det inte långt till vare sig Vasastan, Haga eller affärsstråken kring Avenyn. Ett stenkast bort breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett populärt tillhåll för människor i alla åldrar. Här kan man njuta av frisk luft, låta barnen leka på "nya" Plikta - den stora lekplatsen, njuta av en god picknick eller motionera. Några minuter bort ligger vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Perfekt inte minst för alla i området som har hund. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i Europa.

När nuvarande ägare såg lägenheten första gången förstod de genast vilken potential det fanns att lyfta den ytterligare. Detta är en av endast två vindslägenheter i fastigheten, bägge troligen byggda någon gång i början på nittiotalet. En del förbättringar hade gjorts i bostaden men den kändes ändå lite trist och charmlös. Mycket lite i lägenheten vittnade om att den ligger i en fastighet uppförd i början på förra seklet, med släta raka gipsväggar, moderna listverk och enkla materialval. Även badrum och kök var av äldre, enklare modell.

Idag är bostaden i princip i nyskick efter en extremt genomgripande och påkostad renovering/ ombyggnation utförd så sent som 2013. Bland dessa kan nämnas; ändrad, mycket luftigare och öppnare planlösning efter att väggar togs ner, tak förstärktes och öppnades upp. Ett helt nytt kök platsbyggdes, nya fönster mot terrassen sattes, badrummet disponerades om och förstorades mm. Ett trist modernt parkettgolv ersattes av nytt mer tidstypiskt av furuplank som sen målades i en bruten vit nyans. Nya profilerade dörrfoder och fotlister monterades genomgående. Dörrar från början av förra seklet hittades på vinden och monterades. Alla snickerier och dörrar målades i en enhetlig varmgrå nyans, vilket bryter fint mot allt det vita.

Nästan all el drogs om, kablar doldes väl, ny elcentral med automatsäkringar. Överallt lät man montera läckra tidstypska bakelit strömbrytare och uttag, inköpta från Byggfabriken i Malmö. Ja, listan är som synes lång. Ägarna har lagt väldigt mycket tid, kraft och pengar på att välja rätt tillbehör och material som ska göra denna vackra bostad rättvisa.Faktum är att det nästan går att hävda att lägenheten efter renoveringen är jämförbar med en nyproducerad dito. Duktiga hantverkare från Nordost Bygg har anlitats för projektet.

Redan i trappuppgången slås man av hur välbehållen fastigheten är, det mesta är intakt sedan fastigheten uppfördes mot slutet på 20-talet. Känner du dig energisk så ta trappan upp till våning 6, eller den fina gamla hissen i originalutförande till vån 5, och sen trappan upp en våning till. En gedigen säkerhetsdörr i gammal stil öppnar upp till en extremt trivsam bostad!

Väl inne välkomnar en hall som gör en positivt överraskad. Hallen känns ombonad och välkomnande med öppningar till flera rum i lägenheten. Utrymme finns för mindre möbel, t ex en byrå eller ett par garderober, ifall man önskar mer förvaringen. Tidstypiska golvlister och spegeldörrar, målade i en varmgrå nyans, bryter fint av mot de annars vita väggarna och de vitmålade plankgolven. Allt känns totalrenoverat i minsta detalj och är det också. Belysningen är väl ombesörjd i form av två dimbara taklampor. Rakt fram skymtar man det öppna platsbyggda köket. Till höger en dörr som leder in till det totalrenoverade, rustika badrummet. Till vänster återfinns det spatiösa sovrummet. Detta är definitivt ett hem som slår det mesta. Häng av dig jackan och stig på!
Sovrummet är väldigt stort och luftigt, med gott om plats för både dubbelsäng med tillhörande nattduksbord. Lugnet råder i rummet och läget mot den tysta Olivedalsgatan gör att nattsömnen inte störs. Med tre fönster ges en härlig vy över de intilliggande taken och bort mot Skansen Kronan.

Väggarna är tapetserade med en mönstrad tapet från Duro Gammelsvenska kollektion vilket förstärker det redan positiva intrycket ytterligare. Taket delas upp av en rejäl limträbalk som betsats i brun nyans, och fungerar som en förstärkning av taket, så att det klarar vikten av loftet ovanför. Ägarna har haft planer på att skapa extra förvaring i sovrummet, gott om plats finns för detta, men detta projekt hann inte bli av innan de hittade sitt drömhus och bestämde sig för att flytta.

I nära anslutning till sovrummet återfinns det härligt rymliga och tidlösa badrummet. Här lät ägarna helt blåsa ut det gamla badrummet från 90-talet, gipsväggar togs bort och rummet breddades därmed ett antal decimeter. Väggarna kaklades med vita, kvadratiska kakelplattor och på golvet lät man lägga in snyggt mönstrade klinkerplattor från Marrakech Design, med underliggande värmeslingor. På höger sida fick man fram en gammal murstock som slammades och målades vit, något som bidrar rejält till badrummets lite rustika intryck. Alla rör samt blandare är infällda i väggen, vilket ger ett läckert avskalat intryck. Den smäckra högspolande WC-stolen är inköpt på Byggfabriken med vita konsoler, grova kopparrör, svart bakelitsits och spolhandtag av porslin - ett smycke i detta vackra badrum! Handfatet med tillhörande kommod och blandare är tillverkat av Svedbergs. Duschen är väl vald även den tillverkad av Perrin & Rowe i England och inköpt på Gamla Mejeriet utanför Trelleborg. När gipsväggen togs ner frigjordes en yta i ena hörnet som var perfekt för tvättmaskinen.

Det gamla köket kändes instängt, opraktiskt och var inte särskilt snyggt. Efter en massiv arbetsinsats där väggar togs ner, tak förstärktes, el drogs om osv blev resultatet ett väldigt öppet och socialt kök, perfekt för människor som uppskattar matlagning och samtidigt vill kunna socialisera med goda vänner. Rymligt med gott om förvaring samt stora ytor för matlagning. Köket är specialdesignat och platsbyggt av Lundins Kök & Interiör i Hestra med infällda tidstrogna luckor och lådor. Den väl tilltagna köksön med häll och fläkt, fungerar både som avlastningsyta, extra förvaring, och som matbord, med plats för flera matgäster. De vita barstolarna medföljer om så önskas.

Ovanför bänkskivan av kalksten lät ägarna sätta in två extra fönster, dels för ökat ljusinsläpp dels för bättre kontakt med terrassen utanför. En rejäl tvättho med tillhörande blandare från klassiska Perrin & Rowe, sköljer smidigt av disken, resten sköts av den inbyggda diskmaskinen intill tillverkad av tyska NEFF. Det som ska komposteras kan smidigt läggas i den för ändamålet anpassade behållaren intill. Längs väggen på vänster sida finns ytterligare förvaring, samt inbyggd mikro, varmluftsugn med ångfunktion även dessa från NEFF. Här finns även kyl och frys (Siemens) väl dolda bakom de profilerade köksluckorna. Framme vid fönstret finns en mindre soffa, i samma stil som resten av köket även den specialbyggd av Lundins Kök & Interiör. Allt är handmålat i samma vackra varmgrå nyans som lister och dörrar.

Vägg i vägg med köket återfinns den härliga terrassen, som är väl tilltagen med ett spikrakt söderläge. För svala kvällar finns infravärme och steker solen alltför mycket så finns räddningen i en markis. Oljad trätrall på golvet ger den rätta inramningen. Läget är helt ogenerat, fritt och tyst, det enda du behöver tänka på är sololjan och solbrillorna. Terrassen är verkligen en lyx i Linnés gamla sekelskifteshus. Läget mot den tysta, öppna och lummiga innergården ger en skyddad och rofylld känsla.

Det mäktiga vardagsrummet har ca 4,5 meter upp till taknocken och är genomgående med fönster i två väderstreck. Detta sammantaget ger en oslagbar rymdkänsla. Längs ena sidan har en tegelvägg med tillhörande murstock tagits fram, slammats och vitmålats. Mörkbetsade ursprungliga bjälkar som förstärkts med grova smidda plattjärn bidrar med ytterligare karaktär åt detta spännande och annorlunda rum. För att frigöra extra golvyta och ge en extra dimension till lägenheten öppnades ytterdelen på takstolarna upp, i både sovrum och vardagsrum - idag finns här 4 sk kattvindar, även här med synliga bjälkar. De vitmålade väggarna, golven och de många fönstren åt två väderstreck gör att rummet badar i ljus. En specialritad trappa i vitt tar oss till loftet.

Loftet har ca 13 kvm golvyta med full ståhöjd i mitten. Ytan anses ha för lågt i tak för att räknas in i boarean,11 kvm av denna yta räknas inte in i de angivna 83 kvm boarea som lägenheten mätts upp till. Fritt att disponera efter tycke och smak, men funkar utmärkt som sovrum, TV-rum eller som idag som arbetsrum. Det öppningsbara takfönstret i söder ger utmärkt med ljus. Vita väggar och vitt plankgolv ramas in av de gråmålade listerna. Längs ena sidan finns en snygg platsbyggd bokhylla, som lyfter loftet ytterligare. Ett träräcke avskärmar snyggt trappan samtidigt som det visar på snygg design och hög kvalitet.

Ett av de mest lyckade ingreppen som annars gjorts i denna fina bostad är bytet av radiatorer. Istället för enkla fula elradiatorer som fanns här från början har ägarna satsat på nya gjutjärnsradiatorer i äldre stil, samtliga i en grafitgrå färg - varje element utgör ett smycke i denna annars vita och varmgrå färgskala. Dessa massiva gjutjärnselement är tillverkade i England av Perrin & Rowe och beställda genom Gamla Mejeriet.

med en terrass om drygt 6 kvm i rakt söderläge
Allt är pietetsfullt renoverat/ombyggt & i nyskick
Öppet, socialt och påkostat
Högst upp i korsningen Olivedalsgatan/Alfhemsgatan
Planskiss nedre plan
Planskiss loft
Rymlig, välkomnande hall
Alla snickerier är målade i läcker varmgrå nyans
Mycket rymligt och lugnt beläget sovrum
Stora ytor som kan erbjuda extra förvaring
Stilren tapet från Duro Gammelsvenska kellektion
Allt har renoverats med stor omsorg om detaljer
Badrummet byggdes om och ut totalt
Exklusiv toppspolad WC-stol
Påkostade blandare från engelska Perrin & Rowe
Strömbrytare av bakelit, golv fr Marrakech Design
Platsbyggt, suveränt planerat kök
Flertal fönster mot söder bjuder in ljuset
Öppna och sociala ytor, bänkskivor av kalksten
Exklusiva inbyggda vitvaror från tyska Neff
En liten specialbyggd bänk ger extra sittyta
Terrass rakt i söder - sol hela dan och takåsar
6 kvm med möjlighet att skapa en grönskande oas
Stilrena ytor och kvalitativa material
Snygg blandare och diskho från Perrin & Row
Slammad yttervägg, murstockar och rustiga element
tillsammans med vinklar och vrår ger karaktär
Luftigt med en takhöjd på närmare 4,5 meter
Lugnet är påtagligt så här högt upp
Trevlig utsikt över takåsarna
En snygg specialbyggd trappa leder upp till loftet
som idag fungerar som arbetsrum
Ett rejält takfönster mot söder ger ett fint ljus
Loftet är ca 13 kvm, endast 2 kvm ingår i boarean
Välkomna att boka en visning!
Hiss finns till våning 5
Stor och luftig innergård
Föreningen har 5 p-platser utanför huset
Föreningens innergård renoverades några år sedan
med plats för cyklar under tak
Allt välskött, precis som föreningen
Nära till pulsen och utbudet på Linnégatan
Vackra enhetliga 20-tals fasader i området
Accepterat pris
Vi finns i huset om ni har frågor om lägenheten