Kastellgatan 23, Linnéstaden

Ljuvligt renoverad sekelskiftestvåa om hela 75 kvm som enkelt kan göras om till en 3:a. På våning 3 av 5 med hiss & balkong har man ett fritt läge i öst & väst för ett insynsfritt hem. Vitmålade brädgolv, stuckaturer, takrosetter, pardörrar & en takhöjd om dryga 3 meter. Rymligt renoverat kök med köksö & matplats. Renoverat badrum.
Såld

Bostadsfakta

Adress: Kastellgatan 23
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Rum: 2 + kök
Boarea: 75 kvm (enl förvaltarens information)
Hiss: Hiss finns
Våning: 3 av 5

Det är något speciellt med hörnhuset på Kastellgatan 23/Övre Husargatan 23. Liksom merparten av husen på denna gata har denna byggnad anor från det förra sekelskiftet. Den tidens attribut har förstås en självklar plats även i detta hus. Dock är denna byggnad ovanligt vackert bevarad. Varsamt renoverad med största kunskap och respekt. Fast förankrad i 1800-talets självklara elegans blir detta hem till en fristad för dig som söker det lilla extra. Med det bästa av Linné runt knuten och stadens puls i väggarna, lägger kombinationen av smakfullt sekelskifte och en oerhört genomtänkt planlösning grunden till en hemtrevlig atmosfär. Höga fönster åt öster i de stora sällskapsrummen i fil släpper in förmiddagssolen och det öppna läget mot Kastellgatan och Övre Husargatan ger en obefintlig insyn tack vare det höga läget i huset och avsaknaden av byggnader mittemot. Det fria läget är ovanligt i innerstaden då man nästan alltid har ett hus framför sig. En mängd gamla sekelskiftesdetaljer finns vackert bevarade i form av stuckaturer, pardörrar, spegeldörrar, takrosetter, platsbyggda garderober samt en generös takhöjd. All är el är bytt 2012/2013 med tidstypiska strömbrytare från Eljo Renova. Balkongen med utsikt mot Skansen Kronan, bjuder på skön morgon- och förmiddagssol samt ett fritt läge med ett lummigt träd nedanför. Det här är den perfekta platsen att avnjuta helgfrukosten på efter att inhandlat brödet på Alvar & Ivar. Lägenhetens kök är ovanligt stort och en dröm för dig som älskar att laga mat och bjuda på stora middagar. Lägenheten var tidigare en 3:a och kan med enkla medel göras om för den som vill.

Hela Kastellgatan sjuder av liv, från Sveaplan till Skanstorget, och känns nästan som en liten stad i staden. Övre Husargatan har fått ett rejält lyft och så även Sveaplan runt hörnet som utvecklas till piazza med träd och uteserveringar. Längs Kastellgatan trängs ett rikt utbud av små charmiga kvartersbutiker samt det numera väletablerade surdegsbageriet Alvar och Ivar som erbjuder nygräddat bröd. Du behöver inte gå många meter för helgbrunchen då amerikanska och femtiotalsinspirerade Egg & Milk huserar i markplan alldeles utanför porten. En tvärgata bort ligger Linnégatan med alla uteserveringar och några kvarter bort njuter många göteborgare av härliga Slottsskogen och vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen.

Hall
Ett tydligt gångstråk visar vägen fram till husets port. Utanför trängs soldyrkande brunchgäster på Egg & Milks uteservering. Det är fart och fläkt och den kontinentala känslan är påtaglig. Väl inne i trapphuset slås man av att detta är en välskött förening. Hissen (som stannar på varje halvplan) tar dig bekvämt upp till tredje våningen. Lägenhetens hall är välkomnande och ljus med klassiskt tapetserade väggar med tapet från Cole & Son, och grå klinker på golvet. Tack vare öppningen in till vardagsrummet letar sig ljuset ända ut i hallen. Till höger om entrédörren finns bra förvaringsmöjligheter och även plats för en sittmöbel. Lite längre in finns ett skåp som förvarar allt man inte vill ska hänga framme. Detta är den gamla ingången till vardagsrummet som satts igen. Vill man sätta in mer förvaringsmöjligheter så finns det utrymme för detta direkt till höger om entrén. Ett frilagt tegelparti skänker charm och karaktär.

Vardagsrum med utgång till balkong
Från hallen känns det naturligt att fortsätta in i vardagsrummet som tack vare sin dörröppning, det höga fönstret med överljus, den generösa takhöjden och utgången till balkongen badar i ljus. Det fria läget ger inte bara ljus utan också ett helt insynsfritt läge. Väggarna är målade i en vit nyans som ramas in av den ovanligt välbevarade stuckaturen, takrosetten, snickerierna och de vackra pardörrarna som leder vidare in till sovrummet i fil. Golvet pryds av vitmålad parkett. Här ryms en rejäl soffa, läshörna, tv-möbel och bokhylla. Med utgång från detta rum nås en härlig smidesbalkong belägen mot Kastellgatan och Övre Husargatan i öster. Här skiner solen hela morgonen och förmiddagen och förutom utemöbler finns här även plats för örtträdgården och andra planteringar. Det fria läget utan någon byggnad framför sig ger en skön frihetskänsla och total avsaknad av insyn.

Sovrum/Matsal
I fil med vardagsrummet, avskilt via tidstypiska pardörrar, ligger det rum som idag nyttjas som sovrum. Idag inrymmer rummet en dubbelsäng, en fåtölj och en arbetshörna. Två vackert bevarade originalgarderober med överskåp står för den inbyggda förvaringen i mycket fint format. Vill man sätta in flera garderober finns gott om plats för det intill. Två höga fönster med överljus välkomnar ljuset och de välbevarade sekelskiftesdetaljerna i form av vacker stuckatur, takrosett och höga fotlister skänker charm. Även här är brädgolvet målat i vitt och tre av väggarna är målade i en ljusgrå nyans och den fjärde i en mörkare grå ton som fint framhäver stuckaturen.

Kök
Det tidigare köket och sovrummet intill har gjorts om till ett stort socialt kök som fungerar som lägenhetens hjärta. Renoverat enligt konstens alla regler under 2012/2013. Här kan man utan problem ha middagar för 10 personer intill fönstret i väster. Själva köksdelen är modern med vita högblanka luckor från Kvik och med grå kompaktlaminatskiva som är tunn och ger ett svävande intryck. Ovanför bänkskivan sitter en glasskiva med en gul bakgrund istället för kakel. Detta ger många valmöjligheter om man vill byta färgen bakom. Kökets maskinella utrustning består av en induktionshäll (Siemens 2012), varmluftsugn med pyrloys (Siemens 2012), en översittande fläkt (Franke 2012) samt en inbyggd diskmaskin (Siemens 2012). För att skapa en social yta att umgås runt samt för att optimera förvaringen och arbetsytan så har en köksö byggts med extra djupa lådor. Kökets väggar är målade i vitt och golvet pryds av gråmålat brädgolv som ger en fin kontrast till den övriga färgskalan. Från tidig eftermiddag till dess att solen har gått ner kan man njuta av ljuset som flödar in genom fönstren som vetter mot föreningens innergård i väster. Vill man göra om lägenheten till en trea så kan en vägg sättas upp på nytt enligt den ursprungliga planlösningen.

Klädkammare
I anslutning till köket, bakom en spegeldörr, finns en praktisk klädkammare med plats för både hans och hennes kläder, skor, väskor och varför inte golfbagen? Detta är en lyx i ett hus från 1800-talets slut.

Badrum
Stilrent och mycket smakfullt badrum som totalrenoverats 2008. Golvet pryds av mörkgrå klinker med underliggande golvvärme och väggarna är kaklade med vita kakelplattor. Duschhörnan avskärmas av vikbara glasväggar som hjälper till att skapa rymd i badrummet när duschen inte används. Intill duschen finns ett handfat med en rymlig kommod med tre utdragbara lådor och översittande spegel. Intill finns en wc-stol och på väggen en handdukstork. Badrummet är också förberett med el och vatten för att installera en tvättmaskin. I taket sitter dimbara spotlights som ger ett behaglig ljus.

Stort renoverat kök med köksö
... med rejäl matplats intill fönstret i väster
Pampiga pardörrar avskiljer fint mellan rummen
Smakfullt sovrum med rundade fönster
Solig balkong med utsikt mot Skansen Kronan
Här skiner solen om förmiddagarna
Vitmålat brädgolv, högt till tak & ljust
Vardagsrummet erbjuder gott om plats för en soffa
Även ett sideboard & en fåtölj
Pampig stuckatur ramar fint in taket
Om sommaren står balkongdörren alltid öppen
Balkongen blir onekligen ett extra rum
... där frukosten med fördel intas!
Det fria läget är ovanligt mitt i stan
Sovrummet ligger i fil med vardagsrummet
Här ryms gott och väl en dubbelsäng
Längs ena väggen finns platsbyggda garderober
Här finns också en smart arbetsplats
Fin stuckatur i original ramar in taket
Även takrostterna är av finaste skick
Vitmålat brädgolv och höga fotlister
Platsbyggda garderober från golv till tak
Renoverat stort kök med öppen planlösning
Här finns möjlighet att göra ett till sovrum
Renoverat 2012/13, högblankt vitt från Kvik
En inbyggd kyl/frys & intill ett städskåp
Runt köksön samlas alla vid middagen
Påkostade maskiner & tunn kompaktlaminatskiva
Färgen bakom glasskivan kan enkelt bytas
I anslutning till köket finns en klädkammare
Renoverat badrum som är förberett för tvättmaskin
Kommod med tre lådor & översittande spegel
Välkomnande hall med snygg tapet & klinker
Ett frilagt tegelparti skänker karaktär
Här finns utrymme att sätta in flera garderober
Planskiss
Alternativ planskiss
Välkommen till Brf Sveaborg!
Mysig & lummig innergård med utemöbler & grill
Välskötta trapphus & gemytlig förening
En av föreningens hyresgäster är Egg & Milk
På Kastellgatan finns surdegsbageriet Alvar & Ivar
Balkongen intill trädet i slutet av Kastellgatan
Skanstorget ligger en kort promenad bort
Snart fylls Linnégatans alla uteserveringar
Accepterat pris
Du hittar oss på Olivedalsgatan 16!