Allmänna Vägen 13 B, Majorna

Drömlik landshövdingetrea i ett av Majornas vackraste hus. Tre ljusa rum i fil, fria från insyn med tre kakelugnar, vitoljade brädgolv, stuckaturer, takrosetter & spegeldörrar. Charmigt vardagsrum som är försänkt med trappsteg & rikligt med sociala ytor. Mycket stabil & trevlig förening med grönskande barnvänlig innergård.
Såld

Bostadsfakta

Adress: Allmänna Vägen 13 B
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Rum: 3 + kök
Boarea: 75 kvm (Enl förvaltarens information)
Hiss: Hiss finns
Våning: 2 av 3

Vintern är här men den kontinentala atmosfären som kännetecknar pittoreska Majorna är lika njutbar som alltid. Solens strålar letar sig ner bland de bevarade, vackra träden och sprider ljus över de omslutna innergårdarna som kännetecknar landshövdingehusen. Lugnet och den genuina känslan är ett faktum och det är svårt att säga exakt vad det är som gör detta område så charmigt. Om det är dess bevarade arkitektur, de kullerstensbelagda gågatorna, de udda kvartersbutikerna eller de många caféerna får vara osagt. Läget är underbart och i grannskapet myllrar det av caféer och restauranger. Intill huset ligger den lummiga Djurgårdsparken samt Gathenhielmska reservatet med sina välbevarade små stugor. I kvarteret hittar man Nya Plankan där en kall öl längs husväggen en varm sommardag är ett måste, och utanför fönstret bjuder populära Zenit Kafés idylliska uteservering in till fika eller lunch i solens sken. Dessutom finns kulturinstitutioner såsom Musikens Hus och Oceanen i närliggande kvarter. På gångavstånd har man det vackra älvinloppet med Röda Sten och Klippan. På Allmänna Vägen finns två ekologiska specialbutiker, Lime och Ekorätt, och i närheten finns också större välutrustade matbutiker. (ICA, Hemköp och Lidl). Inte långt bort nås Slottsskogen samt Linnés rika utbud. Tack vare närheten till Stigbergstorgets hållplats- som trafikeras av linje 3, 9 och 11 - är det väldigt enkelt att ta sig till stadens alla delar.

I detta härliga myller har Alvhem nu valt att ta sig an ett hem som onekligen får hjärtat att slå lite snabbare. På Majornas mest kreativa och dynamiska gata, med Gathenheilmska reservatet i anslutning, hälsar vi välkommen till denna trivsamma sekelskiftestrea med en mängd originalcharm bevarad, fri från insyn och med generöst ljusinsläpp från öster och väster. Tre kakelugnar i tre ljusa rum i fil, rustika trappsteg, slipade, lutade och vitoljade brädgolv, rustik tegelvägg, stuckaturer, takrosetter, spegeldörrar och höga fotlister. Gammal förening med god ekonomi och ägare till gatans vackraste hus med ornamenterade fönster i sann snickarglädje. Välkommen till ett hem att förälska sig i!

Hall
Redan när man passerat portgången och skymtat den kullerstenslagda innergården slås man av den familjära stämning som råder i den välskötta föreningen Reparebanan. Entréporten står uppställd och välkomnar dig in i trapphuset med typiska detaljer från husets uppförande i början av 1900-talet. Dova toner, pärlspont och spegeldörrar. Allt i finaste skick. Utanför ytterdörrarna har barnvagnarna sin givna plats. På andra våningsplanet, bjuder en tidstypisk hall in till 75 ljuvliga kvm som känns betydligt större. Med sitt schackrutiga klinkergolv och sitt gråmålade brädgolv, skvallrar redan hallen om lägenhetens charm. Ljuset strömmar in från både sovrummet och köket och det känns naturligt att gå vidare efter att ha hängt av sig till vänster. Väggarna är målade i en vit nyans.

Kök
Köket ligger till vänster om hallen och erbjuder rikligt med eftermiddagssol tack vare fönstret som vetter åt innergården i väster. Om sommaren ser man barnen leka i sandlådan och en och annan granne som njuter av solen och en bok. Arbetsdelen löper i vinkel med förvaring i form av över- och underskåp och vita profilerade luckor och bänkskiva av grafitgrå laminat. Den maskinella utrustningen består av en diskmaskin, en keramikhäll med översittande fläkt och en kombinerad kyl/frys. På motsatt sida finns plats för ett mindre matbord för 2-4 personer. Väggen intill matplatsen har tapetserats med en tidstypisk tapet från Lim & Handtryck och ger en mysig känsla åt det köket. På golvet ligger idag grå klinker med underliggande golvvärme. Möjligen finns brädgolv att ta fram även i detta rum.

Sovrum
Med ingång från hallen och allrummet ligger det rum som idag används som sovrum. Ett brett treluftsfönster med utsikt mot Söderlingska Trädgården och Djurgårdsgatans cafémyller, släpper in rikligt med ljus och ger en härlig vy. Man slås snabbt av det fria och insynsskyddade läget tack vare avsaknaden av lägenheter mittemot. Den breda fönsterbrädan ger en fin inramning åt de ljusmålade väggarna. Taket kantas av en bevarad stuckatur och i mitten sitter en takrosett. Rummets raka ytor gör det lätt att möblera och förutom en dubbelsäng med tillhörande sängbord ryms här också en fåtölj och en stol. Längs ena väggen finns gott om förvaringsmöjligheter i form av fyra garderober i en ljusgrå ton med mässingknoppar. Sovrummet är ett av de tre rum som löper i fil och det är en mäktig känsla att sitta i fåtöljen intill kakelugnen och se hur det slipade, lutade och vitoljade brädgolvet löper vidare genom hela hemmet. Kakelugnen är idag igensatt och används mest som stämningshöjare i form av blockljus. Flera av grannarna eldar i sina ugnar, detta kräver dock en inspektion först. Massiva spegeldörrar avskiljer fint mot både hallen och matsalen.

Allrum/Matsal
Intill sovrummet erbjuds ett rum för många tillställningar och med ännu flera möjligheter. Idag tjänar rummet som matsal/bibliotek, men har tidigare också varit vardagsrum. Har man behov av två stängda sovrum så känns detta rum som det självklara vardagsrummet. Idag ryms många vänner runt middagsbordet och gillar man social samvaro så är detta hemmet för dig. Efter middagen intas kaffet med fördel i soffan några trappsteg ner. Är man väldigt många fungerar även trappan som sittyta. Matsalen har två höga fönster i öster som gör rummet ljust och även här är väggarna målade i en bruten vit nyans. På den vägg som vetter åt vardagsrummet har en del av teglet knackats fram. Det lutade och vitoljade brädgolvet ger den känsla man eftersträvar i ett hus från 1905. Sköna att gå på med en känsla om att tidsandan lever. I ett av hörnen finns lägenhetens andra kakelugn. Även denna är en stämningshöjare med sin vackra krona och sina mässingdörrar. Vill man elda i den bör man låta en behörig göra en inspektion först. Bevarad stuckatur och takrosett är självklara detaljer även i detta rum.

Vardagsrum
Några trappsteg ner ligger vardagsrummet som är rymligt och väldisponerat. Just trappstegen ner ger en ovanligt charmig känsla åt detta hem. Här finns gott om plats för både soffgrupp, fåtölj, soffbord och bokhylla. Eller varför inte en arbetsplats så som de nuvarande ägarna har valt att möblera? Ljuset flödar in från två höga fönster och lyser upp det vitoljade brädgolvet och väggarna som är målade i en vit nyans. Även här har teglet i väggen tagits fram på ett ställe för att ge rummet karaktär och värme. Kontrasten mot den i övrigt ljusa basen är mycket snygg. Taket ramas in av bevarad stuckatur och i ett av hörnen står en mycket vacker kakelugn.Vardagsrummet utgör tillsammans med matsalen detta hems själ och hjärta. Härifrån ser man hela vägen in till sovrummet och öppningen in mot hallen och köket ger en naturlig och hemtrevlig känsla.

Badrum
Badrummet nås från hallen och är renoverat med helkaklade väggar i vitt och mörkgrå klinker på golvet med underliggande golvvärme. I själva duschen har man valt att kakla med ett mörkgrått kakel som har samma nyans som golvet. Detta ramar tillsammans med skjutbara duschväggar in duschdelen. I övrigt så är badrummet utrustat med en wc-stol, ett handfat med vit kommod och översittande spegelskåp samt ett vitt högskåp för ytterligare förvaring. I taket sitter infällda dimbara spotlights.

Luftiga rum i fil med försänkt vardagsrum
Underbart vitoljade brädgolv löper genom rummen
Tre kakelugnar & en liten trappa ger karaktär
Ljuset flödar in genom hela fem fönster
Mer social lägenhet än denna får man leta efter
Stuckaturer, tegel & rymd
Efter middagen känns det mysigt att hänga här
Allrummet har många möbleringsmöjligheter
Planskiss
Detta rum var tidigare vardagsrum
Genom de höga fönstren strömmar förmiddagssolen in
Ett hem för många funktioner
Trappan avskiljer snyggt rummen
Det nersänkta vardagsrummet är ovanligt charmigt
Den framtagna tegelväggen skänker värme
Fastigheten byggdes för sjömän som kom till stan
Vitoljade brädgolv ger en fin bas att inreda efter
Intill allrummet ligger sovrummet
Även detta rum har ett brett fönster i öster
I ena hörnet stoltserar en tredje kakelugn
Vacker stuckatur & höga fotlister anno 1905
Sovrummet har stående garderober längs ena väggen
Med fönster mot gården i väster ligger köket
Vita profilerade luckor & grå bänkskiva
Intill väggen finns plats för ett mindre matbord
Vacker tapet från Lim & Handtryck
Köket löper i vinkel & har grå klinker
Helkaklat badrum med separat dusch
Tidstypisk blandare & kommod i vitt
Djuriska inslag i ett annars klassiskt badrum
Välkomnande hall med avhängning till vänster
Fin klinker från Höganäs möter gråmålat brädgolv
Välkommen till Allmänna Vägens vackraste hus!
Välskötta trapphus i tidstypiska färger
Söderlingska Trädgårdens grönska som granne
Mysig barnvänlig innergård med möbler sommartid
Om sommaren prunkar rabatterna
Koja - en mysig inredningsbutik & en bra hyresgäst
Gångsavstånd till både Linné & Slottsskogen
Pittoreskt & småskaligt är ledorden i området
Härifrån erjuds en härlig vy över Majorna
Vi finns i Linné, välkommen in vid frågor!