Övre Majorsgatan 14 A, Linnéstaden

Extremt ambitiöst renoverad sekelskiftestrea där allt är genomgånget in i minsta detalj. Ljusa brädgolv i precis hela lägenheten, nytt kök och fungerande kakelugn. All elektricitet är infräst i väggarna och balkongen ligger i soligaste söderläge. Brf med porlande fontän på mysig innergård. Ej hiss.
Såld

Bostadsfakta

Adress: Övre Majorsgatan 14 A
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Rum: 3 + kök
Boarea: 70 kvm (Faktisk uppmätn norm SS 021054)
Hiss: Hiss finns
Våning: 3 av 4

Välkomna till Linnéstaden och ett hem som genomgått en total förvandling de senaste åren. Vi talar om en lägenhet som gått från ordinär till något alldeles enastående. Det har varit spännande att följa ägarnas noggranna och varsamma renovering och här finns massor av roliga detaljer att berätta, men de spar vi till visningarna.

Vår lägenhet ligger på tredje våningen i vacker fastighet från 1910. Övre Majorsgatan är aningen anonym för många, men slingrar sig från Linnégatan via trapporna ända upp mot Nordhemsskolan. På gatans allra högsta punkt visar vi nu en trea med kvadraten på rätt ställe: två riktigt bra sovrum och ett stort vardagsrum med fungerande kakelugn. Balkong i bästa söderläge. Så charmigt. Så annorlunda.

Ägarparet har renoverat med finess och tagit i ordentligt. Inget krut är sparat. Se bara på de höga profilerade listerna som löper genom lägenhetens alla rum, eller de matta, hårdvaxade brädgolven som löper genom hela lägenheten. Det är snickeri och finish på hög nivå och gör att hemmet andas kvalitet och personlighet.

Allra bäst är det som inte syns vid en första anblick: nämligen det nya elsystemet som är infräst i väggarna. Alla elkablar är nydragna, elcentralen är utbytt och samtliga vägguttag är av modell Renova från Schneider Electric. Ägarparet har tänkt på det praktiska och exempelvis låtit installera hela tio uttag i vardagsrummet. I samband med elstambytet har även ett lokalt nätverk (Cat 6 med stöd för gigabytehastighet) installerats bestående av sex nätverksuttag varav tre finns bakom den vägghängda tv:n. Nätverket utgår från en mediecentral som finns i klädkammaren.

Ambitionsnivån på renoveringen märks också när man blickar upp mot taken. I vardagsrummet och i det lilla sovrummet var takrosetterna tidigare övertäckta av lera. Efter många timmar med skrapa och pensel är nu rosetterna frilagda och tillbaka i full prakt igen.

Sammanfattningsvis blir detta ett osedvanligt vackert hem där sekelskiftet är återskapat från grunden. Och då har vi inte ens nämnt det platsbyggda köket, de snyggt konfektionerade garderoberna eller kakelugnen av kolonntyp som sprakar gott. Men mer om detta senare.

Ni som letar efter en inflyttningsklar trea inser säkert hur unikt det här tillfället är. För förutom en lägenhet i toppskick, så har du här chansen att bli medlem i en stabil bostadsrättsförening som grundades redan på 1980-talet. Brf Oasen har tagit mycket väl hand om sin fastighet och under de senare åren har fönster bytts, trapphusen renoverats och taket målats. Innergården är värd ett kapitel för sig. Om några månader porlar här en fontän friskt, körsbärsträdet slår ut i blom och barnen har skoj i sandlådan.

Hall
Ett tydligt gångstråk visar vägen fram till husets port. Väl inne på föreningens innergård slås man av lugnet. Trots fastighetens läge några kvarter från Linnégatans brus, så kan man verkligen inte tro att man befinner sig mitt i rikets andra stad. Hallen har bra avhängningsmöjligheter och binder ihop hela lägenheten. Plankgolven från 1910 har slipats och behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja från Osmo. Ytan blir matt, vatten- och smutsavvisande och tålig mot spill. Väggarna är bredspacklade och målade i en ljust grå kulör. I hallen finns en praktisk klädkammare som sväljer allt det där man inte vet var man ska göra av: dammsugaren, golfbagen och alla skorna, till exempel. Här är också mediecentralen installerad. Häng av dig jackan och följ med vidare in i lägenheten.

Kök
Här har den gamla inredningen avlägsnats ner till putsen och bjälklaget. Väggarna har därefter återuppbyggts och helkaklats. Notera de knivskarpa och tunna fogarna! En tegelvägg mot det rundade trapphuset har sparats, vilket ger en snygg kontrast mot övrig inredning. Köksstommarna kommer ursprungligen från Ikea, men har modifierats för att ge en känsla av att vara platsbyggda. Luckorna i massivt trä har penselmålats och försetts med kromade mässingshandtag från Byggfabriken. Ovanpå ligger en 20-millimeters granitskiva vars bredd har valts för att spegla distanserna mellan köksstommarna.
Alla vitvaror är från 2014 och här är kvalitetskänslan lika hög som i resten av lägenheten: Smeg har levererat induktionshäll, ugn och fläkt. Integrerad kyl/frys och diskmaskin från Bosch.

Många timmar har lagts på golvet. Det förra klinkergolvet åkte ut och ersattes med furuplankor, i samma dimension som för 105 år sedan.
Balkongen är väl tilltagen och erbjuder plats för ett stort bord med tillhörande stolar. Läget kan inte vara bättre, med ett näst intill spikrakt söderläge kan man här njuta av solen från morgon till kvällen. Räcke av smide ger en näst intill svävande känsla. Läget är fritt och tyst, det enda du behöver tänka på är solkrämen och solbrillorna.

Balkongen är väl tilltagen och erbjuder plats för ett stort bord med tillhörande stolar. Läget kan inte vara bättre, med ett näst intill spikrakt söderläge kan man här njuta av solen från morgon till kvällen. Räcke av smide ger en näst intill svävande känsla. Läget är fritt och tyst, det enda du behöver tänka på är solkrämen och solbrillorna.

Vardagsrum
Lugnt och tyst med två stora fönster mot grönskande (snart!) träd som kantar återvändsgatan utanför. Rymden och den fungerande kakelugnen som pryder ena hörnet borgar för hög mysfaktor och en trivsam känsla. Väggarna är målade i en bruten vit nyans. Höga, nysvarvade lister, ca 3 meter i takhöjd och gediget brädgolv ger den känsla man eftersträvar i ett hus från 1900-talets början. Rummet är i stort sett kvadratiskt, vilket ger många alternativ för möblerna. Här finns utan tvekan plats för både matsalsgrupp, soffa och fåtöljer. Ta gärna en titt på lägenhetens fönster. De är av 4-luftsmodell (alla fyra fönster går att öppna) och har tunna bågar för maximalt ljus. Heder åt Brf Oasen som renoverar med omsorg!

Lilla sovrummet
Ett rum som är fullständigt återställt till 1910 års standard. Stuckatur och takrosett har i många år slumrat under lager av lera. Nu har de knackats fram för hand och ger rummet en fin inramning. I dag bor lille Charlie här, men rummet funkar lika bra som arbetsrum eller gästrum. Spacklade väggar och målade i bruten vit nyans.

Stora sovrummet
Lägenhetens största sovrum ligger med fri vy i nordväst. Det höga fönstret gör rummet ljust och trivsamt. Brädgolv även här och väggarna är målade i en behaglig grågrön ton. Rummet används idag som föräldrasovrum och här ryms dubbelsäng, nattduksbord och stilig förvaring i form av nya garderober med socklar av sekelskiftestyp. Garderoberna är handmålade och snyggt tillskurna även in mot vägg och pryds av mässinghandtag från Byggfabriken.

Badrum
I anslutning till hallen och köket ligger badrummet som är fräscht och relativt rymligt. Här ryms både dusch med rak duschvägg, handdukstork, kommod med handfat, wc-stol och spegel. Väggarna är kaklade i vitt och på golvet ligger grått klinker med underliggande värme. Badrummet renoverades av de förra ägarna.

Noggrannt renoverat kök med balkong
Slipat golv, vitpigmenterat och hårdvaxoljat
Högt läge och fritt från insyn
Övre Majorsgatan 14 - ett landmärke i Linné
Precis allt är renoverat och återskapat
Kakelugnen värmer gott i nyårsskylan
Matsalsbordet får plasts i vardagsrummet
Ingen tvekan om vilket material huset är byggt av
H som i Hem med Harmoni
Strömkontakten är inbyggd bakom tv:n
Känsla för tidsepoken: svart Smeg och öppna hyllor
Diskmaskinen döljer sig bakom en trälucka
Zinken är limmad i underkant, vilket är praktiskt
Tegelväggen skapar kontrast och karaktär i köket
Notera fogarna: extra tunna och riktigt skarpa
Näst högsta balkong i söderläge
Svart smidesräcke ramar in snyggt
Planskiss
Grangolvet löper tröskellöst mellan sovrummen
I dag ett barnrum - kanske hemmakontor framöver?
Välkommen att se hur lille Charlie bor!
Garderoberna är platsbyggda och rymliga
Ventilationsgaller från Byggfabriken
Välkommen på visning 10/1 eller 11/1
Känn på väggarna - här är välspacklat!
Ljuset kommer in från nya 4-luftsfönster
Receptet på ett vackert hem: Övre Majorsgatan 14
Spana in golvet i klädkammaren: nylagd klinker!
Drömlägenhet? Skulle tro det!
Huset är lika fint i dag som det var 1910
All el är infräst i väggarna
Nyfrästa speglar och golv utan trösklar
Handduksvärmare levererar en skön handduk
Tidlösa material och neutral färgskala
Kommoden tar hand om alla småpryttlar
Hallen binder ihop hela lägenheten
En av de vackraste innergårdarna i Linné
En trädgård du inte visste fanns
Odlarföreningen håller till runt husknuten
Föreningen heter Oasen - nu förtstår ni varför
Brf Oasen har fått nya fönster i gammal stil
Trapphuset är återställt till 1910 års utseende
Prydligt renoverat trapphus
Lugna gatan i högsta Linnéläge
Ytterligare frågor? Välkommen in till oss!