Övre Djupedalsgatan 11 D

En förtrollande charmig tvårummare med två balkonger, eldningsbar kakelugn och unikt läge mot den privata parken Kråkängen. Mycket välskött bostadsrättsförening och låg månadsavgift.


Budgivare 4
4 300 000 kr
2018-11-09 18:04
Budgivare 3
4 250 000 kr
2018-11-09 16:30
Budgivare 1
3 975 000 kr
2018-11-08 06:46
Budgivare 2
3 950 000 kr
2018-11-07 18:59
Budgivare 1
3 900 000 kr
2018-11-07 10:31
Visa budhistorik

Övre Djupedalsgatan 11 D

Bostadsrätt

2 + kök

55kvm

2852 kr/mån

1 av 4 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

3 900 000 kr

Andelstal: 1.92% Lägenhetsnr: 22 Driftkostnader: 3600 kr/år varav El: 2400 kr / Försäkring: 1200 kr /

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Bo smått och lev stort i stadens kanske bästa tvårummare. Här finns plats för allt livets goda. En värmande brasa en kulen höstkväll eller svalka under trädkronorna en het sommardag. Bostaden har genomgående planlösning med lugn innergård på ena sidan och lummig park på den andra. En balkong åt var håll och öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. En mängd fina originaldetaljer finns bevarade. Plankgolv, stuckaturer, takrosetter och höga fönster i djupa nischer. En halv trappa upp från innergården och ändå högt upp i huset.

Från lägenhetens kök, vardagsrum och balkong har man direkt utsikt mot Kråkängsparken, en okänd oas mitt i Linnés brusande stadsliv. Kråkängen är en 4 000 kvadratmeter stor park mellan Nordhemsgatan, Prinsgatan, Vegagatan och Övre Djupedalsgatan som varken syns eller anas från gatan. Faktum är att Kråkängen, trots att den har funnits i närmare 150 år, är en välbevarad hemlighet som bara de som bor i kvarteret har tillgång till. Förr kallades den "Änga" eller "Ängen i Kråkestan" och var de boendes egna sommaridyll för picknick, lek och spel. I dag är den en härlig mötesplats för alla grannar med uteplats, bänkar och grill. Kråkängen blir också en skyddad och bilfri plats för barnen att leka på.
Oavsett säsong går det att finna ro bland spännande träd och växter som valnöt, doftjasmin och näsduksträd. Många ätbara bär och frukter så som vinbär, mullbär, krusbär och plommon. Skillnaden mellan stillheten här inne och gatulivet utanför är påfallande - många säger att det känns som att kliva in i en annan värld när porten mot gatan stängs.

Hall
+
Via hallen nås alla rum och en av de första sakerna du tänker på är den härliga rymden och takhöjden. Gammalt, fint plankgolv som nötts av tiden löper vidare in i vardagsrummet.

Vardagsrum
+
Ett mer insynsskyddat läge är svårt att hitta och här känns det som att bo i villa med egen trädgård utanför fönstret. Vackra stuckaturer och takrosett samt två höga fönster i djupa nischer mot parken. Kakelugnen fungerar och är förutom en vacker utsmycknad till rummet en praktisk värmekälla och hög mysfaktor.

Kök
+
Öppningen mot köket ger båda rummen extra mycket ljus och gör planlösningen mer social. Köket är ljust grå och på golvet ligger ett schackrutigt golv som harmonierar fint med stilen på huset och sekelskiftesdetaljerna. Från denna del av lägenheten nås den stora balkongen med parkläge och kvällssol om sommaren. Invid köksfönstret finns plats för köksbord och sittplats för minst fyra. Mycket väldisponerat kök med gott om förvaringsutrymmen. Öppenheten mot den inre hallen gör att det känns väldigt rymligt.

Badrum
+
Genom den inre hallen nås badrummet som renoverades 2017. Arbetet är utfört med största skicklighet och här har lagts stor vikt vid detaljerna. Smakfullt vitt och svart, golvvärme, handdukstork och förberett för tvättmaskin.

Sovrum
+
Sovrummet rymmer gängse möblemang. En stor dubbelsäng, förvaring och där den gamla järnspisen har stått (ja, detta var för längesedan ett kök) kan man mycket väl inreda en arbetshörna. Harmoniskt gröna väggar och fint vitsåpat trägolv. Härifrån nås den andra balkongen. En skön plats för att till exempel njuta av vårens första värmande solstrålar.

Övrigt
+
Till lägenheten hör två rymliga vindsförråd. I källarplan finns två lättbokade och välutrustade tvättstugor. En ligger i uppgången 11C och den andra i 9B. Det finns också en övernattningslägenhet som får nyttjas av de boende.

Föreningen har små odlingslotter utanför huvudentrén. Så brinner du för odling så har du möjlighet att odla blommor och kryddor här.

Detta är en av få föreningar i innerstan som kan stoltsera med en egen grönskande park. En plats för blomstrande planteringar, grönskande gräsmatta, lekande barn, grillmiddagar och avkopplande soldyrkare.

Ansvarig Mäklare

Anna-Kajsa Nylander

Reg. Fastighetsmäklare

0703-959526

anna-kajsa@alvhem.com

Förening

Brf Kråkängen

Bostadsrättsföreningen Kråkängen förvärvade fastigheten Olivedal 3:26 redan 1984. Föreningen är därmed en av de äldsta i Linnéområdet. I föreningen finns 44 lägenheter med bostadsrätt samt 9 lokaler med hyresrätt. Byggnaderna, som uppfördes 1905 och 1906, har en totalyta om 2 996 kvm varav 2 845 kvm utgör lägenhetsyta och 151 kvm utgör lokalyta. Brf Kråkängen är en mysig och levande förening med många eldsjälar och god grannsämja. Detta syns inte bara i den välskötta ekonomin utan också på alla gemensamhetslokaler och välskötta gårdar.


Ekonomi
Nyckeltalen talar sitt tydliga språk. Brf Kråkängen är en av Linnéstadens mest stabila föreningar. De långfristiga skulderna uppgår till endast 2 988 kr/lån/kvm bostadsyta, vilket motsvarar totala lån på knappt 8,5 Mkr. Likviditeten är också god då föreningen har en stabil kassa. Fastighetens taxerade värde uppgick 2017 till 63 211 000 kr. I dagsläget finns inga avgiftsändringar planerade.

Föreningens hobbylokaler ligger i suterräng ut mot Kråkängsparken och det ligger i föreningens plan att omvandla dessa till lägenheter. Ytan är på ca 250 kvm och planen är att bygga ett par större lägenheter. Man har under de senaste tre åren gjort ett gediget förarbete vilket är väl förankrat hos medlemmarna och vid informationsmöte för alla medlemmar ansåg alla deltagande medlemmar att styrelsen ska fortsätta arbetet med försäljningen. Det sista hyreskontraktet löper ut i mitten av 2019 så det är först då försäljning och byggstart kan äga rum.

Föreningen har även stora vindsutrymmen som man ev. kan sälja för att sedan kunna omvandla till lägenheter eller låta de som bor högst upp bygga upp i etagé. Om det skulle vara möjligt skulle det inbringa en fin intäkt till föreningen, både som likvida medel men också ökade årsintäkter. Med andra ord har föreningen flera dolda tillgångar och en ljus framtid att vänta om man förvaltar det väl.

Genomförda renoveringar
Nedanstående åtgärder har genomförts och i huvudsak finansierats med egna medel: Rörstamsbyte 1976, elstamsbyte 1976, nya säkerhetsklassade lägenhetsdörrar 2004. Ett omfattande renoveringsarbete genomfördes 2004 avseende källare och gård. Installation av nya radiatorer och fönsterbrädor i 11A/B gjordes 2008/2009. Under 2008 gjordes även byte av fönster i gatuhuset 11 A/B samt omputsning av fasaden mot gatan i 11 A/B. Omdränering utanför dessa uppgångar mot söder har också gjorts. Under 2012 har de horisontella stammarna i källarplan relinats samt synliga rör har bytts ut mot nya plaströr, de vertikala stammarna har besiktigats och är i gott skick. Under 2016 har alla fönster mot innergården bytts ut. Balkonger har byggts mot innergården, något som respektive lägenhetsinnehavare bekostade själv. Under 2016 göts betonggolv i cykelkällaren. Under 2017 har OVK gjorts, nya tryckstyrda takfläktar har installerats och porten har genomgått en renovering. Under 2018 har termostater till radiatorer bytts ut.

Kommande renoveringar
Föreningen har en underhållsplan från företaget Rejäl som sträcker sig fram till 2043. Fönstren som vetter mot Kråkängsparken kommer troligtvis att bytas ut i samband med försäljningen av lokalytan mot parken. I agendan ligger även trapphusrenovering, man börjar med ett av dem i år. I planen ligger att måla om taken.

Historia
Vid sekelskiftet blev jugendstilen den populäraste arkitekturstilen i Sverige vilken tog avstånd från historiska ideal och utmärkte sig med organiska formspråk, släta putsfasader i ljusa kulörer och luftiga lägenheter. Bara ett par år tidigare, vid 1800-talets sista årtionde, var idealen de helt motsatta med tydliga historiska influenser och stilblandningar, gärna i tegel och puts - så kallad 1890-talsstil.

Föreningen består idag av två äldre fastigheter som ursprungligen uppfördes som enkla, borgerliga hyreshus i dessa två kontrasterande stilar. Båda är ritade av arkitekten Gustaf Elliot, en flitigt anlitad arkitekt till de pampiga byggena längs Linnégatan, och uppförda av byggmästaren Nathan Persson som bland annat lät bygga Annedalskyrkan.
Fastigheten 9A-9D ritades 1905 och är en av få tydligt jugendpräglade fastigheter på Nordhemsbacken. Jugendstilen tar sig uttryck i den gula slätputsen med horisontell indelning, kalkstenssockeln, dekorativa blomgirlanger, s.k. festonger, samt fönster i engelskt rött.

Fastigheten 11A-11D är ritad 1906 och bär istället distinkta drag från 1890-talsstilen, vilket är gemensamt för en betydande del av bebyggelsen på Nordhemsbacken. Stilen gör sig tydlig i de framhävda konstruktiva detaljerna, kontrasten mellan spritputs och tegel, samt brukandet av dekorativt formtegel i lister och valv.

Övrigt
De boende disponerar över ett flertal gemensamhetslokaler såsom två tvättstugor, gästlägenhet/festlokal, bastu med dusch/WC och snickarrum. Inte mindre än sju lokaler finns att hyra för egen hobbyverksamhet. Gästlägenheten/festlokalen är inredd med kök, tv, sängar, bastu, dusch och toalett. Gästlägenheten/festlokalen kostar 200kr/tillfälle att hyra och är mycket uppskattad av föreningens medlemmar. Idag är lokalen fri att disponera efter bokning.
Föreningen har dessutom tillgång (samfällighet) till en stor barnvänlig grönskande park, "Kråkängen" (www.krakangen.se), med bl.a fina planteringar, grillplatser, sittgrupper, sandlåda och gunga - en skyddad oas med gott om plats för både avkoppling och lek - mitt inne i stan! Här finns också en stor innergård med många sittplatser som flitigt utnyttjas. Cykelrum finns i källaren 9C-D och barnvagnsrum intill soprummet vid uppgång 9A.
Föreningen har små odlingslotter utanför huvudentrén. Så brinner du för odling så har du möjlighet att odla blommor och kryddor här.

Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas därmed inte av tomträttsavgäld.

Boendeparkering gäller i området, M4 kostar 635kr/mån. På Nordhemsskolan kan man teckna två olika typer av parkeringskort, antingen "dagkort", vardagar 8-17, 840 kr/mån. Eller "nattkort", vardagar 17-08 + helger, 300 kr/mån.
Möjlighet finns även till parkeringsplats i närliggande garage, där kostar en plats 800-1000 kr (extern kö).

Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften. Bredband kan fås via Bredbandsbolaget

Trappstädning sköts av de boende genom ett rullande schema.

SBC sköter den ekonomiska förvaltningen och lägenhetsförteckningen åt föreningen. Den tekniska förvaltningen och fastighetsskötseln sköts av föreningen i egen regi. Gå gärna in på föreningens hemsida för mer information, brfkrakangen.se .

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1906

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2/3-glas

Energiprestanda: Ingen deklaration har utförts

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!