Vi tror på mötet mellan människa och historia

Vi på Alvhem brinner för hemmet. Men ett hem börjar och slutar inte vid ytterdörren. Det sträcker sig mycket längre än så. Det är valet av stadsdel som styr flyttlasset. Och bakom varje stadsdel finns människorna. Alla de som driver butiker, kaféer och restauranger – människor som brinner för någonting. Det är de som är stadsdelens hjärta.

Ett arv att vårda

Det är också människan som skapar hemmet. Det är många år av fotsteg, användning och nötning som skapar den patina vi älskar. När vi får glädjen att besöka ett hem och kan se spåren av det i originaldetaljer, trapphus eller trägolv, då trivs vi som bäst. I Alvhems ögon är nämligen alla dessa vackra sekelskifteshem ett arv att vårda och ta hand om. För framtiden. För nästa par, familj eller generation som ska skapa sitt hem där.

Hem. Vi tycker det ordet är så viktigt att vi valde det som namn. Alvhem. Vi ser ett hem som blandningen av ens egen historia och en lägenhets. En plats där alla de ting som vi förälskat oss i förenas. De nya, de ärvda, de som är second hand, vintage eller original. Annars är det inget hem. Och det är just därför våra så kallade kontor snarare är inredningsbutiker. Tillsammans med vår granne Byggfabriken blir det inte bara lättare att skapa drömhemmet, utan även att bevara det för nästa generation.

Vår egen historia och framtid

I slutet av 2006 hade vi, efter flera år hos några av de större mäklarfirmorna, en längtan efter något genuint och personligt. Då var branschen helt fokuserad på försäljning och ökad volym – man brydde sig bara om mängden förmedlingar. Att det handlade om någons hem glömdes helt och hållet bort. De kallades istället för objekt, och allt eftersom fler och fler objekt plockades in till försäljning minskade kunskapsnivån. För när alla skulle sälja allt, fanns ingen möjlighet att bli riktigt insatt och duktig kring de frågor som låg oss varmast om hjärtat – byggnadsvård, arkitektur, interiör och långsiktighet. Därför startade vi Alvhem.

Bland grannar och vänner

Vi bestämde oss tidigt för att förbjuda ordet ”objekt”. Istället ville vi vara ett företag med medarbetare som tänker i helt andra banor, och som ser människan i varje bostadsbyte snarare än en affär till. Att vårt första kontor ligger på hörnet av Alfhemsgatan och Olivedalsgatan är ingen tillfällighet. Vi ville sitta där vi verkade helt enkelt. Och där sitter vi kvar, bland grannar och vänner. Det är i stadsdelar med en övervägande andel fastigheter byggda runt sekelskiftet fram till 1930 som vårt intresse och kunskap kommer till störst nytta.

En mötesplats för stadsdelen

När vi öppnade upp dörrarna till vårt första kontor 2007 var vi tre mäklare, en kontorsansvarig och tre hundar. Nu är vi betydligt fler, både hundar och medarbetare, och i maj 2016 öppnar vi i en ny stadsdel, Lorensberg. Självklart blir kontoret även den här gången mycket mer av en inredningsbutik och mötesplats för stadsdelen. Närheten till marknaden gör att kan vi promenera till både grannar och lägenheter. Det passar bra eftersom vi vill bedriva vår verksamhet med så lite miljöpåverkan som möjligt. Det är därför vi, förutom att vi använder miljögodkända produkter i den utsträckning det går, källsorterar allt vårt avfall, också försöker cykla så mycket som möjligt mellan våra uppdrag. Ett härligt sätt att ta sig fram mellan stadsdelarna vi verkar i. Vi ses!

Ett av flera företag vi valt att stötta är Världsnaturfonden WWF. Som WWF Vänföretag bidrar vi till att WWF kan fortsätta sitt viktiga arbete med att skydda vår miljö.