Flytta ett kök – så går du tillväga

Renovering

Vi på Alvhem förespråkar, i de allra flesta fall, att man vid renovering bevarar så mycket originaldetaljer som möjligt. För oss är det viktigt att värna om husets ursprung och jobba med tidsepoken snarare än emot. Men vi vet också att i vissa fall kan lägenheten bli mycket bättre genom att byta disposition på rummen. Till exempel var sekelskifteskök ofta små och förpassade till bostadens ”bakre del”, mot gården. Inte sällan fanns det en separat ingång från trapphuset och in till jungfrukammaren som angränsade till köket. De små tillredningsköken rimmar tyvärr ofta dåligt med dagens behov och önskemål om sociala planlösningar för stora middagar.

Hösten 2012 var Carolina och Adam på visning av Olivedalsgatan 23. De såg en bostad med fantastisk potential som med ett par förändringar skulle det kunna bli något utöver det vanliga. Ett par dagar senare slog de till och direkt efter tillträdet sattes ombyggnationen igång. Alla ytskikt renoverades till perfektion och all el frästes in i väggarna. Även badrummet totalrenoverades och redan då förberedde man vatten och avlopp för det nya köket som skulle placeras i ett av de stora rummen i fil, ut mot gatan, i stället för mot gården. Köket lät man sedan platsbygga i tidstypisk stil som matchar husets byggår; 1911. Och vi vill påstå att resultatet blev fantastiskt! Bostaden såldes i februari 2018.

Men hur går man tillväga om man likt Carolina och Adam vill ändra en bostads planlösning och flytta fram köket till de sociala delarna? Tillsammans har vi rett ut tillvägagångssätten.

 width=

 width=

Att flytta ett kök är vanligtvis inte bygglovspliktigt och ofta inte anmälningspliktigt så länge det inte sker väsentliga ändringar av bärande konstruktion, ventilation-, vatten-, avloppsstammar, utrymningsvägar eller om huset har visst bevarandevärde.
Börja processen med att prata med styrelsen i din bostadsrättsförening, läsa igenom föreningens stadgar och berätta vad du planerar att göra. Det är bra att ha med styrelsen på tåget redan från början. De kan också hjälpa dig avgöra huruvida din renovering är anmälningspliktig.

Ta fram ritningar på lägenheten för att lokalisera ventilation, vatten- och avloppsstammar. Detta gör du på Stadsbyggnadskontoret i din stad. Det kostar ingenting och det finns personal på plats som hjälper till om det är svårt att hitta det du letar efter.
När du ändå är på plats på Stadsbyggnadskontoret kan det vara intressant att även leta upp originalritningarna på fastigheten du bor i. Vem vet vad som gömmer sig bakom väggar och nischer…

 width=

 width=

Lokalisera lägenhetens ventilation-, vatten- och avloppsstammar. För att köket överhuvudtaget ska kunna placeras på en annan plats i bostaden så måste den delen som är beroende av vatten och avlopp, det vill säga diskho och diskmaskin, placeras nära vatten- och avloppsstammarna.

Ta reda på vilken typ av ventilation huset har. Prata med styrelsen i din förening om du inte vet. Får man till exempel koppla på köksfläkten på befintlig kanal eller behövs en kolfilterfläkt utan att koppla på ventilationsstammen?

Vid anmälningspliktiga åtgärder lämnas en bygganmälan till Stadsbyggnadskontoret. Där kommer du, via en handläggare, att eventuellt bli tilldelad en kontrollansvarig, beroende på åtgärd. Den kontrollansvarige kommer sedan att skicka in en kontrollplan samt vara den som kommer att komma hem till dig innan byggnationen startar, en gång under arbetet och en gång när arbetet är klart.
I bygganmälan bör du lämna med en planlösning på din bostad, både på hur det ser ut innan köksflytten och hur ni tänker er att det ska se ut efter. Samla ihop så mycket information som möjligt och rita gärna in var befintliga stammar finns samt hur ventilationen går. Det kommer att spara dig tid!

 width= width=Stadsbyggnadskontoren har olika långa handläggningstider, det kan skilja sig från ort till ort. Men oavsett vart du bor så råder vi dig att vara ute i god tid!

När du får tillbaka beslutet, och förhoppningsvis startbeskedet från Stadsbyggnadskontoret, ger du en kopia till styrelsen i din bostadsrättsförening. Nu är det även läge att informera styrelsen om när byggnationen beräknas att starta, om vatten behöver stängas av under en kortare period och andra faktorer som är viktiga för dina grannar att veta.

Är din ändring anmälningspliktigt så skall du ansöka om slutbevis hos Stadsbyggnadskontoret när renoveringen är färdig.

 width=

 width=

Fler artiklar

Renovering

Hemma hos Chelsea och Darjan

Renovering

Slitet tycker vissa. Vi kallar det patina.

Renovering

Etta med sovalkov blev lyxig tvåa