Kommendantsängen

I slutet av 1800-talet bestod Kommendantsängen av öppna betesmarker för officerarnas hästar. Idag är det Linnéstadens mest bostadsrättstäta kvarter. Och på senare år har området längs med Övre Husargatan blommat upp med nya restauranger, kaféer och butiker.

Medvetet och avslappnat
Kommendantsängen är området runt den östra sidan av Linnégatan och löper från Linnéplatsen i söder längs med Övre Husargatan och Skanstorget till Lilla Risåsgatan i norr. Sandra Guerrero, som arbetat i kvarteret i flera år, beskriver Kommendantsängen som ett område som kännetecknas av charmiga, små och udda kvartersbutiker, kaféer, gallerier och bagerier. Det ramas in av vackra fasader i putsad kalksten med mjukt buktande burspråk i skiftande nyanser. Människorna som bor och rör sig i här är både medvetna och avslappnade. Det finns många barnfamiljer och hundägare.

– För några år sedan genomgick Övre Husargatan en omfattande förändring och det som tidigare hade varit en tråkig genomfartsled blev nu en gata kantad av många bra kaféer och restauranger. Här ligger till exempel Egg & Milk dit gäster vallfärdar för att njuta av amerikansk frukost/brunch på stående fot innan jobbet. Skulle man föredra franskt så erbjuder anrika kaféet Le Pain Français delikatesser i typisk fransk inramning. I närheten ligger också surdegsbageriet Alvar & Ivar där man kan köpa nybakat och väldoftande bröd nästan alla dagar i veckan.

Kåkstad och landsbygd
På 1800-talet var dock Kommendantsängen långt ifrån det attraktiva och gemytliga område det är idag. Vid kanten av Skansen Kronan låg det som kallades Djupedalskolonin, eller Rånarkullen i folkmun, och det var en samling av hus som påminde om kåkstadsbebyggelse. Utöver de enkla trähusen, som fanns kvar till början av 1900-talet, bestod området av vidsträckta ängar och betesmarker. Namnet Kommendantsängen härrörde från att kommendanterna vid Älvsborgs slott hade sina hästar på bete här.

Rikt och varierat utbud
Idag finns något för alla och envar, säger Sandra. Vill man gå ut och äta middag på kvällen är utbudet rikt och varierat. Tjeckiska Gyllene Prag på Nordenskiöldsgatan är en klassiker men också Tre Indier på Skanstorget 7 och nyöppnade Spanska Köket på Övre Husargatan 3. På Sveagatan 24 ligger Restaurang Kathmandu som serverar nepalesisk mat och på hörnet Majorsgatan/Linnégatan erbjuder populära Hello Monkey maträtter med inspiration från Korea, Malaysia och Japan. På mitten av Kastellgatan finns sedan en tid tillbaka också Göteborgs första och mycket uppskattade dumplingbar, Dubbel Dubbel.

 

 

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!