Olivedal


Lilla Italien

Det charmiga Olivedal ligger på den västra sidan av Linnégatan och upp mot gamla Masthugget. Här får man en kontinental känsla bland alla uteserveringar och små, personliga butiker och gallerier. På Nordenskiöldsgatan ligger ”Lilla Italien”, men det finns många andra nationaliteter representerade bland kvarterens restauranger.

Det mesta utanför porten
På bara ett par år har Olivedalsgatan genomgått en förvandling, berättar Alvhems mäklare Jim Wetterling. Flera restauranger har tillkommit och så även den alternativa inredningshandeln Byggfabriken med inriktning mot modern byggnadsvård.

– Bor man på Nordenskiöldsgatan finns det mesta utanför porten. Den lokala mataffären har en bra delikatessavdelning och mitt emot har du den ekologiska butiken Fram dit halva Göteborg vallfärdar för att köpa närproducerat och ekologiskt. Fyra av stans bästa italienska restauranger ligger på samma gata och skulle du tröttna på det har du klassiska rätter på Manfreds där wienerschnitzel är ett måste. Och lite högre upp på gatan ligger det prisbelönta Björk & Bambu med mat från det asiatiska köket.

Historia
Förr i tiden hade Olivedal en liknande karaktär och sammansättning som Kommendantsängen på den östra sidan av Linnégatan. Vackra ängar och skogspartier låg sida vid sida av en myllrande kåkstadsbebyggelse i backen upp mot Nordhemsgatan. Vid den nuvarande adressen Olivedalsgatan 20 var den idylliska lantgården Olivedal belägen och på Jungmansgatan, som då kallades Dahlins berg, betade får. Vidare fanns det ekskog i den branta sluttningen mellan Slottsskogen och Jungmansgatan och området kallades Ekängen. Området hade ett öknamn – Kråkestaden eller Kråkestadsberget, vilket förmodligen kom från de många skräniga kråkorna som framför allt kretsade runt landeriet Olivedal. Slottsskogens parkvaktare kunde tjäna extra pengar på att skjuta kråkorna åt Olivedals invånare.

Bostäder och stenhus
Under perioden 1880-1890 tillkom de första flerfamiljsbyggnaderna, i form av landshövdingehus, på Vegagatan. Några år senare inleddes nästa stora byggnadsfas med bostadshus som varade fram till 1930-talet. I slutet av 1800-talet byggdes även allmänna byggnader såsom Viktoriaskolan, nuvarande Hagabion, som var det första stenhuset i området, och Oscar Fredriks kyrka. Dessa två byggnader är nu de två äldsta stenhusen i Linnéstaden.

Nedre Linné
Området Nedre Linné omfattas av Prinsgatan, Plantagegatan och Nordhemsbacken. Framför allt Prinsgatan är mycket populär och det gäller både för de ståtliga sekelskifteshusen och de många charmiga restaurangerna, kaféerna och butikerna. Om man ser på gamla fotografier över Prinsgatan slås man av hur oförändrat det är. Om man blickar upp från Linnégatan tornar Oscar Fredriks kyrka upp sig i nygotisk stil. Till höger ser man Viktoriaskolans stenfasad och på samma sida ligger ett mycket vackert sekelskifteshus med torn, höga fönsterpartier, smidesbalkonger och originaldetaljer.  Även på Plantagegatan ligger sekelskifteshus och här har flera av byggnaderna takterrasser. I början av gatan är det som ett engelskt minicentrum med puben The Old Beefeater Inn och vägg i vägg ligger The English Shop med typiska brittiska livsmedel och andra varor. Sedan är det som en öppen, ljus plats i slutet av gatan där flera kaféer är belägna med mysiga uteserveringar. Gatan, och namnet, har sitt ursprung från Möllerska plantaget som bestod av ett tvåvåningshus och en vacker park där Fjärde Långgatan och Värmlandsgatan möts.

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!