HEMMA HOS CHRISTINA: BLAND BRUDPAR
BÖCKER OCH BUCKLIGA FÖNSTER

Knappt 15 minuter med bil från Göteborgs centrum ligger Jonsered, ett gammalt brukssamhälle uppbyggt av skotten William Gibson under 1800-talets mitt. Här bor Alvhems Christina Arnesdotter sedan 20 år. I en uuuurmysig lägenhet inrymd i en röd tegelfastighet från 1860.

 

Jag älskar Science Fiction och kan plöja
en serie på två dagar utan att lämna lägenheten

 

Vi knackar på för att kolla om vi som arbetar på Alvhem verkligen lever som vi lär.

Torgvägen, där Christina bor, är en samling tvåvåningshus i rött tegel, inte helt olikt kvarteret Fänriken i Haga som uppfördes av Robert Dickson i slutet av 1800-talet. Huskropparna bildar små innergårdar och här hade det såklart låtit bra om vi sa att dessa fullkomligt prunkade av grönska. Men det råkar vara i mitten av januari när vi hälsar på, och därför ganska lite prunk. Vi är dock säkra på att det är betydligt grönare om ett par månader.

Christinas lägenhet är belägen på våning två och vind och består av fyra rum och kök. Här bor hon tillsammans med sina två barn som båda är nästan vuxna. Fast dottern Ripley, som fått sitt namn efter Sigourney Weavers karaktär i filmen Alien, har smygflyttat till Majorna för att bo med sin kille.

Alien…? tänker du. Vi ska återkomma till detta.

Hemma hos Christina hittas spår från hennes år i Japan, Kanada och USA. Men också spår från en så kallad svunnen tid. Brädgolven, som är vitoljade, löper genom hela lägenheten och fönsterglasen har den karaktäristiska, munblåsta buckligheten.

När Christina flyttade in 2009 var lägenheten i princip ett renoveringsobjekt. Hon har gjort det mesta (förutom badrummet) och den uppbyggda vinden byggdes ut och om.
I köket finns plats för en hel armé (hehe, ni kommer fatta) och te serveras ur någon av de många japanska tekannorna som såklart fick följa med i flytten hem till Sverige.

Mellan åren 1992 och 1995 bodde nämligen Christina i den japanska huvudstaden och jobbade med det då megaheta ”multimedia” vilket betydde att skapa företagspresentationer på CD-ROM med bland annat 3D-animationer.

– Det var i Japan jag befann mig när jag gick ut på internet första gången. Ett himla väntande och pipande från modemet och ingen (läs: jag) förstod riktigt vad det var.

Förutom japanska tekannor är köket underbart personligt med öppna hyllor och antika skåp. Från det ena fönstret syns Jonsered kyrka som uppfödes 1858 genom ett testamente från samma skotte, det vill säga Gibson, som byggde upp samhället.

– Jag tycker om udda skåp i alla former och storlekar. Det stora väggskåpet i köket är ett svenskt postskripta som jag hittade i Köpenhamn, inte helt okomplicerat att få hem. Övriga skåp är en blandning av arvegods och antika pjäser från bland annat Le Village i Linnéstaden. 

– På lördagarna kan jag stå i köksfönstret och titta på brudparen – eller som i somras, titta på när de spelade in en filmscen till ”En del av mitt hjärta.”

Vi lovade att komma tillbaka till Alien. Ett av Christinas absolut största intressen är nämligen science fiction. Framför allt på film. När det gäller litteratur läser hon mycket hellre fantasy som hon tycker är betydligt mer målande i skrift.
En av favoritserierna är Battlestar Galactica som enligt Christina har allt.

– Den är härligt rå och här saknas inget!

I vardagsrummet räknar vi till inte mindre än sjuttiofem olika varianter av coffee table-böcker.

– Jag älskar den här typen av lite-text-och-mycket-bild-litteratur. Mina senaste inköp är böcker om bland annat eko-byggnader, systrar som berättar om sina relationer, Absolut Vodkas alla reklamkampanjer samt en bok om fantastiska fotografier av tredimensionella figurer byggda av bland annat plast, tändstickor och trä. Jag har dessutom en icke blygsam mängd trädgårdsböcker av olika slag. 

På den japanska vepan som hänger på väggen står det: May the force be with you. Nej, det gör det såklart inte. Men vi undrar liksom var lasersvärden gömmer sig. Eller gosedjursvarianten av den där hårige saken (Chewbacca heter han, upplyser Christina oss om).
Men tydligen går det att vara en sci fi-fantast utan prinsessan Leia-kringlor i håret (who knew!?)

– Jag ÄLSKAR verkligen science fiction och kan lätt plöja en hel serie på två dagar utan att lämna lägenheten (plocka svamp och promenera i Jonsereds fantastiska natur är ändå inget för mig) men jag kommer aldrig inreda med galaxtapeter eller Stormtrooper-duschdraperier. Jag tycker om neutrala färger och antika möbler med en historia. Mina Emma-fåtöljer i vardagsrummet kommer till exempel från en lägenhet jag sålde en gång. Jag har döpt stolarna efter säljarna, Ingela och Ewa

Tack för att vi fick hälsa på! Och ja, vi kan väl efter det här besöket säga att Christina, hon lever som hon lär!

Christina arbetar med att förmedla bostäder i Bagaregården. Bor du där och går i säljtankar får du mer än gärna fylla i dina uppgifter i formuläret nedan så kontaktar vi dig så fort vi kan. 
Du når också Christina på christina@alvhem.com eller 0731-58 65 55

 

 

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!