Hemma hos Tony – tre steg från Paradise

Hemma hos

Vi fångar Tony i farten. Eller i swingen, kanske man skulle kunna säga. Han är på väg till ett av veckans många tennispass på Ullevi. Tennisen är, vid sidan av lägenheter, arkitektur och fastigheter, Tonys största intresse. Samt att åka motorcykel. Fast inte samtidigt. På Olivedalsgatan, bara tre språng från Alvhems Linnékontor, bor Tony och hans fru Charlotte. Barnen Hilda och Josef får såklart också plats när de behagar att hälsa på, men sedan några år är de utflugna. Vi kliver in för att se om vi som jobbar på Alvhem verkligen lever som vi lär. 

”London är ett resmål jag ofta återvänder till”

 width=

Fem rum och kök är fördelade på 159 kvadratmeter och ligger i en fastighet uppförd 1908. Planlösningen, original sedan huset byggdes, är fantastisk och det första man möts av är det kombinerade arbetsrummet och biblioteket. Bokryggarnas titlar avslöjar familjens samtalsämnen under middagarna: Freuds teori (Tonys fru är psykolog) blandas med information om hur man trimmar en tvåtaktsmotor. Bordet, som används både som skrivbord och matbord när gästerna är många, är från slutet av 1800-talet.

– En notering på undersidan visar att det är tillverkat 1894 och användes som domarbord på slottet Dagsnäs i Närke. Tänk om man kunde resa tillbaka i tiden för att höra vilka domar som klubbats igenom här!

 width=

 width=

Från biblioteket har man fri sikt genom lägenhetens tre rum i fil. Rymden gör att man känner sig som en treåring som släpps in i en gympasal, man vill bara ta sats och spurta ända bort till öppna-spisen-rummet. Men vi avstår eftersom vi inte vill missa det ljusa mittenrummet, det med balkongen och med en utsikt över Linnégatan åt ena hållet och Vegagatan åt andra. Och så Alvhem-kontoret rakt fram!

– Ibland står jag här och vinkar åt Gunilla, vår kontorsansvariga, som kommer till jobbet betydligt tidigare än mig. Först när jag ser att hon sätter på kaffebryggaren kilar jag ner för trappan och över gatan.

 width=

 width=

Öppna-spisen-rummet var tidigare Josefs rum, men när han flyttade hemifrån för fyra år sedan beslutade sig Tony och Charlotte att installera en kamin, något dom inte ångrat för en sekund. Även om elden pockar på uppmärksamhet så är det något annat i rummet som gör oss helt mållösa. Från takrosetten hänger nämligen en av de mest fantastiska taklampor vi någonsin har sett.

– Taklampan har vi köpt på Östlings i Spinneriet i Lindome. Den är från 20-talet och har hängt i en hattbutik här i Göteborg.

 width=

 width=

Hallen, som övergår till serveringsgång lite längre in, binder ihop hela lägenheten och blir dess ryggrad, för att använda ett mäklaruttryck. Här trängs konst från både erkända och oerkända konstnärer men temat är porträtt. Några av konstverken har dock Tony köpt i favoritstaden London.

– London har blivit ett resmål jag ofta återkommer till. Jag gillar att gå på tennis och åker gärna och ser Wimbledon med min kompis Pär.

 width=

Nu har vi kommit till köket som ligger mot innergården och har kvar både köksingången och den gamla pigkammaren innanför, ett rum som idag används som gästrum. När familjen flyttade in satt här ett slitet och välanvänt 80-talskök så en renovering var oundviklig. När Tony står i köket lagar han helst allt som har med lamm att göra – eller pasta. Han stöder gärna lokala butiker och handlar mer eller mindre all mat på Hemköp Nordenskiöldsgatan och på Fram Ekolivs. Och när inspirationen tryter hämtar han och Charlotte mat från tacosgrannen Little Meats eller från den indiska restaurangen Elephant på Linnégatan.

 width= width= width= width= width=

Tack för att vi fick hälsa på hos dig Tony! Vi älskar den varma, personliga och mysiga känslan i ert hem och kan härmed konstatera att du absolut lever som du lär.

Tony arbetar med att förmedla bostäder i Linnéstaden. Bor du där och går i säljtankar kan du läsa mer om hur det är att sälja ditt hem med oss här och höra av dig till oss, så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du når honom också på tony@alvhem.com eller 0766-44 66 13

Fler artiklar

Hemma hos

Hemma hos Emma Green – mellan hav och stad

Hemma hos

Hemma hos Leyons – tio nyanser av grått

Hemma hos

Hemma hos Anna – mäklaren med gröna fingrar