Romantiskt och ombonat sekelskifteshem i Vasastan

 

Gunilla Backman, kontorsansvarig på Alvhem Linnéstaden, bor tillsammans med Lola, en 5 år gammal Fransk Bulldog, i en sekelskiftestvåa på Haga Kyrkogata.

– Det var en glädjens dag när jag i januari 2014 fick nycklarna till det som kom att bli mitt efterlängtade cityhem i Vasastan. Läget var det jag föll för först – en lugn gata men med affärer, krogar och stadspuls runt hörnet. Att planlösningen på 52 kvm sen var genial gjorde inte mitt val svårare.

Hur trivs du i området?

– Jag har bott på en del ställen genom åren men aldrig trivts så bra som nu. Jag älskar att det bara tar 10 minuter att promenera till jobbet, 10 minuter till Kungsportsplatsen och 10 minuter till Slottsskogen – det sistnämnda är det inte bara jag som uppskattar utan även min underbara lilla Lola. Vasastan har en blandad publik med både äldre och yngre, barnfamiljer, par och ensamstående och det är också det som gör stadsdelen så levande. Dessutom har jag helt underbara grannar. Eftersom jag har hund så blir det många promenader i Änggårdsbergen och Slottsskogen men även i centrala stan där man faktiskt får ha hund på fler och fler restauranger, fik och affärer, vilket underlättar mycket. Alla Avenyfamiljens ställen är toppen för en hundägare!

Vad är viktigt för att du ska trivas i ditt hem?
– Att det inte är rörigt eller övermöblerat. Jag gillar funktionella saker eller sådant som det finns en tanke eller känsla bakom.

Hur skulle du beskriva ditt hem?
– Mysigt, varmt och välkomnande med personlig stil. Jag älskar att blanda gammalt och nytt, ärvda saker och second hand fynd tillsammans med nyare inredningsdetaljer. Jag har renoverat ALLT, finns inte detalj som jag inte varit på. När jag köpte lägenheten hade inget gjorts sedan 70-talet men nu är all inredning ny men grunden är gammal och väl omhändertagen.

Var i hemmet trivs du bäst?
– Köket! Härifrån når jag även min fina balkong där både jag och Lola har full uppsyn över vad som händer på gården.

Favoritmöbel eller inredningsdetalj
– Då måste jag säga min nya kökskran. Kan man vara kär i en sådan så är jag det, det är inte bara en kran utan ett smycke. Definitivt årets köp 2016.

Beskriv en favoritdag hemma!
– Min favoritdag är definitivt en lördag. Jag är verkligen ingen träningsnarkoman men får jag till en tidig löprunda, innan det är något folk på stan, så är det den bästa starten. Inte bara för kroppen utan för att jag får energi som räcker för resten av dagen. Efter det följer en stor mugg kaffe, frukost och lite morgon-tv. Och Lola får givetvis sin morgonpromenad. Om vädret tillåter blir det shoppingrunda på stan gärna kombinerat med fika med en vän. En lång härlig eftermiddagspromenad i Änggårdsbergen med Lola blir nästa steg och avslutningsvis softar jag helst hemma med middag och någon film. Ganska anspråkslöst men det är det jag trivs bäst med.

Vad gör du när du inte arbetar på Alvhem i Linné?
– Jag har ett torp, byggt 1862, som ligger i Hemsjö ca 1 mil söder om Alingsås. Förutom att huset är gammalt är tomten stor, närmare 7 000 kvm, så vad jag ska göra på fritiden behöver jag sällan fundera över!

 

Tack Gunilla för att vi fick hälsa på hemma hos dig!

Tapeten i köket heter Passion Flower och kommer från Sanderson och kökskranen är från Nivito. Köket kommer från Ikea och heter Bodbyn.
Tapeten i sovrummet heter Karlsund 2922 och kommer från Boråstapeter.