Så läser du föreningens årsredovisning

 

Tycker du att årsredovisningen är en svårbegriplig snårskog av siffror? Lugn bara. Vi reder ut begreppen och tipsar om vad som är viktigast att ha koll på tillsammans med Ekaterina Gorbounova, rådgivare på Handelsbanken.

 

– Titta extra noga på belåningsgraden. Och be att få tillgång till underhållsplanen, den finns inte alltid med i årsredovisningen, säger Ekaterina.


Vad säger årsredovisningen egentligen? Och hur ska jag som inte supersifferkunnig kunna ta till mig den?
– För dig som köper en lägenhet är det viktigt att veta hur mycket lån föreningen har och om det finns en underhållsplan. Man ska komma ihåg att bostadsrättsföreningen inte är en vinstdrivande organisation. det är alltså inte så viktigt med årets vinst utan det viktigaste är att föreningen klarar av sina kostnader och utgifter. Som jag nämnde tidigare är underhållsplan av stor vikt. Den visar planerade renoveringar i bostadsrättsföreningen och kan indikera framtida höjning av månadsavgiften. En annan viktig uppgift är hur stora lån föreningen har. Denna siffra står i balansräkningen. Dela lånebeloppet med den totala boytan och du får fram belåningen per kvadratmeter i föreningen. Ju lägre desto bättre såklart. Läs gärna verksamhetsberättelsen i början av årsredovisningen. Där ska finnas all information om vad som hänt i föreningen under året. Oftast kan man läsa om vilka renoveringar som gjorts och vilka andra aktiviteter man haft i huset.

Apropå belåningen. Hur mycket lån är sunt att ha?
– Det är en svår fråga. Allt beror på föreningens status och fastighetens skick. En bostadsrättsförening som har en grundförstärkt, väl underhållen fastighet med 70% belåningsgrad, är att föredra framför en förening med 50% belåning som har stort behov av renoveringar.

Vad berättar Resultaträkningen och Balansräkningen?
– Resultaträkningen visar föreningens inkomster och utgifter under året. Skillnader mellan dem är årets resultat som kan vara 0 eftersom föreningen inte är en vinstdrivande organisation. Balansräkningen visar hur föreningen har finansierat fastigheten. Alltså hur stora tillgångar och skulder man har.

Mäklarna berättar gärna att det är bra med hyresintäkter. Varför då?
– En del bostadsrättsföreningar har lokaler i fastigheten och de tillför extra inkomster till Brf. De inkomsterna stärker föreningens ekonomi då föreningen kanske amorterar sina lån med hjälp av de pengarna. Fråga gärna din mäklare om du är osäker, eller ring föreningen själv för att stämma av informationen. Vi på banken hjälper så klart våra kunder att bedöma föreningens ekonomi!

 

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!