Olivedalsgatan 29

Äntligen en lägenhet till salu i eftertraktade Brf Oliven. En ovanligt luftig sekelskifteslägenhet med intakt planlösning och Slottsskogen som närmsta granne. Smakfullt renoverade ytskikt, kök och badrum. Allt nogsamt gjort de senaste åren. Stor balkong, öppen spis i funktion och hiss. Mycket bra förening med låga avgifter och en fastighet i toppskick. Bredband ingår i avgiften.


Olivedalsgatan 29

Bostadsrätt

3,5 + kök

103 kvm

3 747 kr/mån

1 av 5 (hiss finns)

6 450 000 kr

Andelstal: 3,73% Lägenhetsnr: 00101 Driftkostnader: 6 000 kr/år varav El: 4 200 kr / Försäkring: 1 800 kr / Personer i hushåll: 4

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
I denna vackra och välskötta fastighet i Jugendstil ligger dessa 3,5 rum och kök om 103 kvadratmeter. Två pampiga rum i fil mot Olivedalsgatan. Högt till tak, bevarade listverk, valskötta originalgolv och en fungerande öppen spis. Kök, sovrum och barnkammare ligger in mot den lummiga innergården. Däremellan en möblerbar, praktisk hall och i anslutning till den ett stort badrum. En stor härlig balkong återfinns in mot den grönskande innergården. Här bor man lugnt, men ändå med direkt närhet till Linnéstadens myllrande liv.

Föreningen är exceptionellt bra. Med sin långa bakgrund och goda ekonomi är den en av de stabilaste och starkaste bostadsrättsföreningarna i Göteborg med en fastighet i utomordentligt gott skick. Detta är en av få föreningar som har installerat bergvärme. Trots fastighetens utmärkta läge mitt i Linné bjuds de boende på en avkopplande miljö med en blomstrande öppen innergård med sittgrupper och planteringar, grillmöjligheter och en fin lekplats för de mindre. Dessutom finns Slottsskogens alla promenadstråk, Botaniska trädgården och det vackra naturreservatet i Änggårdsbergen alldeles i närheten.

I huset finns den lilla kvartersbutiken Oliven som hyrt lokalen sedan urminnes tider och som är ett uppskattat mervärde. Öppettiderna är så generösa att man sällan behöver planera sina inköp. Saknas mjölk eller nybakat bröd till frukosten tar det bara någon minut att slinka ner till Oliven. Behöver man handla lite mer finns en välsorterad Hemköpsbutik ett kvarter bort eller FRAM ekolivs som påminner om en lanthandel och har fint surdegsbröd.

Hall
+
Hallen är rymlig och möblerbar och härifrån nås lägenhetens alla rum, förutom barnkammaren. Redan här är det högt till tak. Precis innanför entrén finns den platsbyggda originalhatthyllan. Dessutom finns ett platsbyggt skåp i originalutförande i den bortre delen av hallen. Ett nyslipat ekparkettgolv från husets byggår bryter fint mot de ljusa väggarna.

Matsal/allrum
+
Till höger om hallen återfinns det stilfulla och luftiga allrummet som idag fungerar som matsal med gott om plats för många middagsgäster. Stuckatur samt takrosett pryder taket i detta rum. De stora fönsterpartierna gör att ljuset flödar in en stor del av dagen. Ekparkett, lagd i fiskbensmönster ger en fin bas åt det annars ljusa rummet.

Vardagsrum
+
Vardagsrummet ligger i fil med allrummet som delas av med vackra pardörrar. Ett synnerligen tilltalande rum med massor av plats för umgänge och avkoppling. Här finns den fungerande öppna spisen. Det vackra taket är smyckat med en takrosett. Väggarna är målade i en mild grå nyans som framhäver fotlisterna. Det stora fönsterpartiet i söder ger ett härligt ljusinsläpp.

Sovrum
+
Sovrummet är rymligt med ett lugnt läge mot den fina innergården. En dubbelsäng får gott och väl plats tillsammans med sängbord, en byrå, ett skrivbord och ett flertal garderober. Väggarna är målade i samma grå nyans som vardagsrummet och bryter fint mot det vitmålade taket med dess stuckatur och plankgolv i original.

Glasförsedda pardörrar leder ut till balkongen mot gården. Ovanligt stor balkong, närmare 5 kvadratmeter. Här kan lätt fyra personer få plats och njuta av en middag en ljummen sommarkväll. Balkongen gör att gränsen mellan ute och inne minimeras och kontakten med gården ger nästan en kontinental känsla.

Barn- gäst- eller arbetsrum.
Mellan sovrummet och köket återfinns ett mindre rum som passar som gästrum, arbetsrum, barnkammare eller kanske en lyxig walk in closet. Lugnt läge in mot gården. Ljusgrå väggar och samma fina plankgolv. Ett rejält fönster ger fint ljusinsläpp.

Kök
+
Köket ligger till vänster om hallen. Ett mycket smakfullt och genomtänkt kök som renoverades 2013. Här finns alla bekvämligheter. Extra stor kyl och frys, vinkyl, bänkskiva i stenkomposit (i ett helt stycke!) och en massa förvaring bakom stilrent vita luckor. Den mjukt rundade väggen som följer trapphusets form ger köket en originell planlösning. Framme vid fönstret finns plats för mindre matbord med sittplats för fyra till fem personer. Alla vitvaror är av mycket hög kvalitet. Induktionshäll, varmluftsugn, integrerad diskmaskin och fläktkåpa. Se specifikation som bilaga till frågelista.

Badrum
+
Badrummet ligger i anslutning till hallen. Ett mycket funktionellt badrum med vitt väggkakel och svart klinkergolv med fina detaljer. Dusch, golvvärme handdukstork och mycket förvaring. Påkostad inredning och bekvämt med tvättmaskin samt torktumlare. Renoverat 2012.

Övrigt
+
Om man inte vill tvätta i lägenheten har bostadsrättsföreningen två välutrustade och fräscha tvättstugor, en i respektive trapphus och det är lätt att hitta en tvättid som passar. Tvättstugan finns dessutom lättillgänglig alldeles intill hissdörren i entréplan. Till lägenheten medföljer ett källarförråd på ca 6 kvadratmeter.

Ansvarig mäklare

Anna-Kajsa Nylander

Reg. Fastighetsmäklare

0703-959526

anna-kajsa@alvhem.com

Förening

Brf Oliven

Brf Oliven äger en osedvanligt vacker och välhållen fastighet med ett attraktivt läge på hörnet Olivedalsgatan och Vegagatan. Fastigheten uppfördes 1909 och är byggd i måttfull Jugendstil.

Fastigheten har varit i privat ägo, som Bostadsförening, sedan den uppfördes - fram till 1991-92 då en mycket omfattande renovering och ombyggnation genomfördes och det var även då man ombildade till Bostadsrättsförening.
Fastigheten ansågs vara så välhållen och värdefull ur ett bevarandeperspektiv att Riksantikvarieämbetet lät bekosta en stor del av den omfattande renovering/ombyggnation som utfördes i början på 1990-talet. Bland annat fick föreningen ett ränte- och amorteringsfritt lån på hela 3 miljoner.

Idag består föreningen av 24 lägenheter, lika fördelat mellan de två trapphusen, samtliga bostadsrätter. Fyra av dessa är moderna lägenheter som byggdes till på vinden. I fastigheten finns två charmiga trapphus med all sekelskifteskaraktär bevarad. Hiss finns i bägge trapphusen.
Föreningen äger också en lokal som inhyser den populära kvartersbutiken Oliven. Oliven är en oerhört omtyckt kvartersbutik med stort utbud och generösa öppettider. I huset finns även ett mindre snickerirum. Föreningen är med i Wega Samfällighet, vilket innebär tillgång till hela innergården med grillplatser, lekplats, cykelställ samt soprum med källsortering.

Föreningens ekonomi:
Föreningens ekonomi är stark, speciellt med tanke på vilket skick fastigheten befinner sig i. Avgifterna ligger på ca 440 kr/kvm vilket är långt under snittet i Göteborg som ligger runt 600-700 kr/kvm. Bergvärme sattes i drift hösten 2014 och efter lite injusteringar har den fungerat mycket bra, vilket gjort att driftskostnaden sjunkit. Lokalen som föreningen äger genererar bra intäkter. Föreningen har ett ränte- och amorteringsfritt lån från Riksantikvarieämbetet på 3,4 miljoner, som kommer att skrivas av 2021 år. Föreningen höjde hyrorna med 10% för att täcka upp den omfattande fasad renoveringen som gjordes 2016-2017. Föreningen tog även upp nya lån på 3Mkr. Man har ett starkt kassaflöde och har för avsikt att kunna amortera ganska kraftigt under de kommande åren.

Gjorda renoveringar:
Fastigheten har löpande underhållits sedan den uppfördes. En oerhört omfattande men ändå varsam ROT-renovering av fastigheten utfördes ca 1991-92 då en grundförstärkning till berg gjordes och va-stammar samt all el byttes ut. Råvinden såldes och bebyggdes med lägenheter. Fönstren byttes till nya med modern standard men i gammal stil. Stora insatser gjordes för att rusta upp och måla om föreningens bägge trapphus. Fasader och balkonger rustades upp.
Under 2011 lät föreningen måla plåttaket samt samtliga fönster - både mot gård och gata. 2013 renoverades trapphuset på Vegagatan 52. Föreningen installerade bergvärme 2014. Under 2015 byttes hissarna ut och under 2016 året gjordes en OVK-besiktning. Ett nytt digitalt nyckelsystem installerades till alla allmänna utrymmen. När balkongerna ut mot gatan skulle renoveras upptäckte man hussvamp i fasaden mot Olivedalsgatan vilket medförde att man gjorde en omfattande fasadrenovering där all hussvamp sanerades och togs bort. Samtidigt passade man på att måla alla fönster byta balkongplattor är nya. Två fönster i vindslägenheterna byttes ut och en del plåtarbeten gjordes om. Värt att notera är att hussvampen inte var aktiv men föreningen tog ändå ett beslut om att sanera. Efteråt lät föreningen teckna en speciell försäkring mot hussvamp.

Kommande renoveringar:
Fastigheten är i exceptionellt gott skick. Det gjordes en kontroll av fastigheten under 2013 då man kontrollerade stammar, dränering samt sättningsrisk. Allt såg exemplariskt ut, inget att anmärka på. Inga stora renoveringar planerade framöver. På sikt ska entrén på Olivedalsgatan få en uppfräschning.


Övrigt
Lägenhetsförteckning samt den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Föreningen äger också marken som fastigheten står på och påverkas således inte av tomträttsavgäld. Trappstädning är utlagd på entreprenad och är alltså ingenting som medlemmarna själva gör. Överlåtelseavgiften om 1 160kr betalas av köparen.
Med två välutrustade och fräscha tvättstugor, en i respektive trapphus, är det lätt att hitta en tvättid som passar. Tvättstugan i denna uppgång finns lättillgänglig alldeles intill hissdörren i markplan och är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp. Föreningen har indraget fiber i fastigheten, vilket ingår i avgiften.
I området gäller boendeparkering (område M som täcker in stora delar av innerstan) ca 650 kr/månad. Eller så får man ställa sig i kö till p-plats i närliggande garage med priser från ca 1 000 kr/månad.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Jugend

Byggnadsår: 1909

Uppvärmning:

Fönster: 3-glas

Energiprestanda: 109 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-03-13 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!