Skanstorget 5A

Välkommen till sekelskiftet på Skanstorget och en oerhört personlig trea med så många rätt. Ett högt läge i huset, helt utan insyn, stor hörnbalkong och badrum med tvättpelare från 2016. Dessutom belägen i en stor välmående förening med bredband inkluderat i avgiften. Ej hiss


Skanstorget 5A

Bostadsrätt

3 + Kök

88 kvm

4 686 kr/mån

3 av 6 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

4 900 000 kr

Andelstal: 1,8456% Lägenhetsnr: 28 Driftkostnader: 3 000 kr/år varav El: 2 000 kr / Försäkring: 1 000 kr / Personer i hushåll: 3

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Få platser i Göteborg är så starkt förknippade med historik som området vid Skanstorget. Med rötter ända från 1600-talet står Skansen Kronan som ett ståtligt kulturminne högst upp på Skansberget och utgör en välkänd plats för de flesta göteborgare. Torget binder samman de attraktiva stadsdelarna Linné, Haga och Vasastan och de boende längs Skanstorget bjuds på ett optimalt läge med omedelbar närhet till allt vad innerstaden har att erbjuda. Här möts du av en avspänd blandning mellan restauranger, caféer och inredningsbutiker. Någon minuts promenad bort ligger Da Matteo, som har stans godaste kaffe och utanför porten finns den omåttligt populära restaurangen Burgersson. På samma gata finns också bland annat Tre Indier & SPISA som erbjuder mat utöver det vanliga. Det finns heller inga ursäkter till träning med både Nordic Wellnes och yogastudio utanför dörren. En bit bort breder omtyckta Linnégatan ut sig och runt hörnet kan du botanisera i Hagas små butiker och gemytliga caféer. Snedda ner bakom Handelshögskolan och du når Vasagatan med all dess puls på bara några minuter. Söker du avkoppling och rekreation finns både Slottsskogen och Botaniska Trädgården att tillgå.

Mitt i allt detta har vi nöjet att presentera en fantastisk sekelskiftestrea. Med vy över Skanstorget och Skansen Kronan ligger sällskapsrummet med plats för både matbord, soffa och tv-möbel. Sovrummen ligger avskilda från varandra, master bedroom mot den lugna gården och det mindre sovrummet vägg i vägg med vardagsrummet. Hela bostaden andas sekelskifte och har alla attribut man vill ha i ett hus med detta byggår. Väl tilltagen takhöjd, brädgolv, gjutjärnselement och kakelugn (ej fungerande) samt pampiga listverk och stuckaturer som ramar in rummen. Lägenheten har totalrenoverats från 2011-2016 och därmed är det bara att flytta in och börja trivas. Bevarade originaldetaljer bidrar till charmen och gifter sig fint med de välarbetade renoveringarna. Detta är en lägenhet som känns både ombonad och harmonisk.

Lägenhetens 88 kvm disponeras enligt följande:

Entré
+
Två tunga, massiva träportar stänger bruset på Skanstorget ute och lugnet lägger sig innanför. Du går tre trappor upp i ett trapphus som precis har renoverats i tidstypisk stil med en gedigen stentrappa och ledstång i trä. När du kliver över tröskeln in i bostaden får du genast ett hemtrevligt intryck. Ytskikten är målade i en bruten vit kulör och det massiva trägolvet i hallen är inlagt 2011. Här finns platsbyggda garderober med skjutdörrar av spegelglas som ger ovärderlig förvaring för hela familjen. Längre in i hallen finns ytterligare en sektion med garderober.

Vardagsrum
+
Hemmets hjärta med furubrädor i original och stora fönsterpartier som blickar ut över Skanstorget. Längs ena väggen finns en platsbyggd bokhylla för hemmets krukor och böcker. Takrosetten, stuckaturerna, gjutjärnselementen och de höga golvlisterna sätter karaktären samtidigt som utformningen av rummet gör det lättmöblerat. Väggarna är även här målade i en bruten vit kulör och furubrädorna i original slipades och behandlades 2011.

Kök
+
Snyggt kök där man inte har snålat med förvaringsutrymmen. Takhöjden är utnyttjad till max med skåp med fina vitrindörrar som ger köket ett lantligt uttryck. I dessa skåp har man satt in spotlights som ger behaglig belysning. Här finns plats för ett större matbord där hela familjen kan samlas. Den maskinella utrustningen består av induktionshäll, inbyggd fläkt, kyl/frys, diskmaskin, inbyggd mikro och varmluftsugn i praktisk arbetshöjd. Maskinerna kommer från Whirlpool och Ikea. För bästa belysning har man fällt in dimbara spotlights i taket. Från köket nås lägenhetens balkong som vetter mot innergården. En stor hörnbalkong, skyddad från väder och vind där man om somrarna kan njuta av såväl frukost som lunch i solen.

Barnrum
+
Lägenheten ger plats för familjen att växa och här får den lille ett eget lekrum och sovrum. Men det går självklart bra att använda detta som gästrum, en 90 säng ryms med lätthet och även skrivbord om man istället vill ha ett hemmakontor. Väggarna är målade i en sober beige kulör och på golvet ligger furubrädor i original.

Sovrum
+
Sovrummet är lugnt beläget in mot gården. Längs ena väggen finns gott om förvaring i en stor skjutdörrsgarderob. En kakelugn (ej fungerande) pryder ena hörnet och även här består golvet av furubrädor. Väggarna i sovrummet är målad i kulören Shitake från Alcro som är en lugn färg perfekt för sovrum.

Badrum
+
Renoverat 2016 med klassiska färg-och materialval som håller över tid. Väggarna bär vitt kvadratiskt kakel och även golvet är vitt med svarta inslag. Självklart med underliggande golvvärme för hög komfort. Här finns WC, duschhörna med infällbara väggar i glas, kommod samt vägghängt spegelskåp med bra belysning. I en nisch har man dessutom byggt in ett högskåp för maximalt med förvaring. En tvättpelare med maskiner från Miele gör vardagsbestyren enklare och i taket bidrar infällda spotlights med bra belysning.

Ansvarig mäklare

Malin Tulldahl

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 12

malin@alvhem.com

Förening

Brf Skanstorget i Göteborg

Brf Skanstorget i Göteborg är en stor och populär förening som år 2001 förvärvade de fyra fastigheterna med adress Skanstorget 3-6. Fastigheterna är byggda runt förra sekelskiftet och består av fyra flerbostadshus i fyra till fem våningar. Föreningen upplåter 66 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt samt 13 lokaler/förråd som står för en stor del av föreningens intäkter. Byggnadernas totala yta är 5 477 kvm, varav 4 649 kvm utgör lägenhetsyta och 828 kvm lokalyta. I föreningen finns tvättstuga, cykelförråd, gemensamhetslokal, barnvagnsrum och ett styrelserum. Föreningen är medlem med 3,15 % i Annedal Sopsug Samfällighetsförening.

Föreningens ekonomi
Brf Skanstorget i Göteborg har en god ekonomi där ca 28 % av föreningens intäkter kommer från hyresintäkter. Under 2008 ombildades en hyresrätt där föreningen fick in ca 2 mkr. Förra året, 2016, sålde föreningen ytterligare två av hyresrätterna för totalt ca 6 mkr. Föreningens kvarstående hyresrätter kommer att stärka ekonomin ytterligare den dagen de avyttras. De långfristiga skulderna uppgår till ca 26,6 miljoner kr enligt årsredovisningen 2016, vilket motsvarar ca 5 000 kr i lån/kvm boyta. Föreningen har så pass bra ekonomi att man i december 2015 valde att bjuda medlemmarna på en avgiftsfri månad. Inga avgiftshöjningar finns planerade i dagsläget.

Utförda renoveringar:
Listan kan göras lång över renoveringar som föreningen har utfört på sina fastigheter. Styrelsen är mycket mån om att fastigheterna ska hållas i gott skick och behålla sin äldre karaktär. Nedan är ett utdrag ur årsredovisningen på de renoveringar som har utförts, för mer detaljerad information, se årsredovisningen.
Huskroppen på nr 3 och 4 grundförstärktes 1997. Trapphus renoverades 2002-2003. Ny tvättstuga 2003. Renovering av föreningens badrum genomfördes under 2004. Mellan 2005-2006 gjordes en fasadrenovering med nya portar på hus 3 och 4 och renovering av balkonger. En återvinningsstation, taktätning och OVK (obligatorisk ventilationskontroll), gjordes 2014. Under 2008 har ett balkongprojekt genomförts där medlemmarna själva bekostade de 38 nya balkongerna. Man har även satt upp nät över bergväggen mot Nilssonsberg. 2010 bytte man portar, renoverade en lokal samt bytte delar av taket. 2010-2012 såg man över värmesystemet, fräschade upp källaren samt fogade om gårdssidan på samtliga hus. Under 2013 renoverades hissen på Skanstorget 4 A. Då byttes även ytterdörren till lokalen där Burgersson hyr. Under 2013 byttes också en torktumlare i föreningens gemensamma tvättstuga ut. Uppgradering av fibernät gjordes också 2013, för bredbandsuppkoppling (1000MB/S). Ny avloppsrensning/spolning och avloppsfilmning gjordes 2014. Även ny OVK (obligatorisk ventilationskontroll). Man målade alla fönsterbleck i samtliga byggnader och man bytte TV-leverantör från Com hem till Canal Digital. 2015 byggde man nytt barnvagnsrum på 6:ans gård, omfattande fönsterrenovering utfördes på samtliga byggnader och en del fuktproblem har åtgärdats i trapphus på 6A och B. 2016 har det byggts 6 nya balkonger som har bekostats av lägenhetsinnehavaren själv, hissar på 3A och 6A har renoverats, en del fönster och balkongdörrar har byts ut och automatiska dörröppnare har installerats på portarna. Man har även lagat och tvättat fasaderna.

Kommande renoveringar:
Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2010 och sträcker sig 30 år framåt. Man räknar med att avsätta ca 900 000 kr/år för kommande underhåll. Under hösten 2017 har man renoverat samtliga trapphus.
Längre fram i tiden kan man behöva grundförstärka Skanstorget 5 och 6 (Skanstorget 3 A och B, samt 4 är redan grundförstärkta). Man gör kontroller vartannat år, senaste mätningen var 2017 och då visades ingen förändring av grunden därför behövs inga åtgärder i dagsläget.
Föreningen undersöker möjligheten att omvandla lokaler och råvindar till lägenheter. Dessa latenta tillgångar skulle inbringa en stor mängd likvida medel för föreningen. En förstudie har inletts som innefattar grundförstärkning, gårdsrenovering samt konvertering av vindar.

Övrigt
Gemensam tvättstuga finns i gårdshuset på nr 4 och nr 5. Där finns fyra maskiner, två torktumlare och två torkskåp. Detta kan vara stans bästa tvättstuga, vilken annan tvättstuga klarar av 12 tvättar på 2 timmar? Tvättid bokas elektroniskt, antingen via tavlan (wallpad) i tvättstugan eller via dator/mobil/surfplatta.
Föreningen har ett eget återvinningsrum för återvinning av tidningar, flaskor, batterier med mera.
Till lägenheten hör ett vindsförråd.
Fastigheten har tillgång till kabel-TV genom Canal Digital. Grundutbudet av TV-kanaler ingår i avgiften. TV-utbudet finns både som analogt och digitalt (Kanal 1, 2 och 4 som HD). En styck digitalbox ingår/tillhör lägenheten. Föreningen har ett eget fibernätverk för bredband som levereras av Ownit. I avgiften ingår 1000 mb/s. Föreningen har också ett förmånligt avtal med Ownit gällande IP-telefoni.
Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns möjlighet att köpa boendekort (M5), för mer information se; www.goteborg.se/trafikkontoret. Skanstorget mittemot huvudentrén erbjuder bra parkeringsmöjligheter.
HSB sköter den ekonomiska förvaltningen och styrelsen tar själva hand om den tekniska förvaltningen med hjälp av konsulter när det behövs.
Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Länsförsäkringar.
Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att i möjligaste mån tillåta att hyra ut till andrahandshyresgäster där styrelsen inte anser att föreningen kan komma till skada eller att giltigt skäl finns. Juridisk person kan nekas medlemskap i föreningen.
Överlåtelseavgift betalas av säljaren.
Läs gärna mer om föreningen på deras hemsida; http://www.brfskanstorget.se/skanstorgetigoteborg/

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1887-1907

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 149 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-01-09 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!