Djupedalsgatan 2

1907, Linnéstaden

ALLA BILDER OCH PLANSKISS
Oerhört påkostad arkitektritad sekelskiftesfyra på våning 5 av 5 med hiss och två balkonger. Platsbyggt massivt kök i fil med vardagsrummet, fungerande öppen spis, bastu, två badrum, tre separata sovrum och två separata ingångar. Mycket stabil och välskött förening!

INTERIÖR

Nästan på mitten av Linnégatan ligger en liten kort och lugn tvärgata som heter Djupedalsgatan. På mitten av denna korta gata, i ett vackert renoverat sekelskifteshus, gömmer sig en välbevarad hemlighet. Arkitekten Alex Törnblom ritade fastigheten Kommendantsängen 2:2 1907, som är en hörnfastighet mot Sveagatan. Allt genomfört i den sekelskifteskaraktär som idag är så eftertraktat. På våning fem av fem (+ vind) i denna välbevarade fastighet har vi nu nöjet att presentera en mycket välrenoverad och påkostad fyra om närmare 130 kvm med hiss hela vägen upp.

Hela lägenheten genomgick en totalrenovering 2016/2017 av skickliga hantverkare och arkitetker. Det finns inget som inte är renoverat av högsta kvalitet. All el är ny med uttag och strömbrytare från Byggfabriken, golvet består genomgående av massiv Douglasgran, ljudsystem finns indraget i väggarna, en öppen spis som fungerar, två badrum varav ett med en modern bastu, ett platsbyggt stort kök och inte mindre än två balkonger med himlen som närmsta granne. En av balkongerna vetter åt innergården i söder och den andra mot Djupedalsgatan med utsikt ner mot Linnégatan och Skansen Kronan. Det höga och fria läget ger ljuset fritt spelrum och det är oerhört unikt att bo mitt i stan utan insyn från grannar. Som om detta inte vore nog finns det en möjlighet att bygga en tredje balkong in mot gården. Med lysande känsla för stil och finess och en röd tråd som följts in i minsta detalj har de nuvarande ägarna skapat ett boende som slår det mesta. En underbar lägenhet som verkligen är svår att finna i Linné och som måste upplevas.

Hall:

Efter att ha passerat föreningens välskötta trapphus och tagit hissen upp till våning fem slås man av hur få äldre hus det finns som är utrustade med hiss som går hela vägen till entrédörren. Redan när man öppnat dörren och skymtat den stilrena öppna hallen med dimbar belysning, klassiska strömbrytare och uttag, det massiva trägolvet som består av breda tiljor av Douglasgran och den tilltagna takhöjden om dryga tre meter, känns det som att man har hittat hem. Man inser snabbt att detta är en oerhört ljus lägenhet. Ljuset strömmar in från flera håll och till vänster finns avhängningsmöjligheter för jackor och skor samt en inbyggd klädkammare för ytterligare förvaring. Vitmålade höga fotlister ramar fint in de gråa väggarna.

Gästtoalett:

Med ingång från hallen nås en av lägenhetens två toaletter. Detta är perfekt om man har gäster eller tonårsbarn boendes hemma. Detta renoverades samtidigt som resten av lägenheten och har kaklade väggar i vitt, en brun sten på golvet som löper vidare upp i brösthöjd på väggarna. Gästtoaletten är utrustad med en wc-stol, ett handfat som vilar på ett vägghängt Montanaskåp samt en översittande inkaklad spegel. Badrummet är utrustat med underliggande golvvärme och infälld belysning.

Kök:

Från hallen känns det naturligt att fortsätta in i det pampiga köket som tack vare sina höga fönster och utgången till den fria balkongen, badar i ljus. Här låg tidigare vardagsrummet men då man ville prioritera de sociala öppna ytorna valde man att disponera om rummen. Resultatet är enastående med ett platsbyggt massivt kök av vitbehandlad som ritats av Kanozi Arkitekter. Tanken har varit att det ska kännas som en möbel och via en knapp kan överskåpen fällas in för ett renare intryck. Här finns gott om förvaring i form av över- och underskåp och arbetsbänken av mörk kalksten från Kinnekulle ger ett tidlöst uttryck ihop med de övriga naturmaterialen. Den maskinella utrustningen kommer från Mieles premiumsegment, en motordriven ugnslucka är tillsammans med den extra breda hällen (sex plattor) några få exempel på detta. Fläkten kommer från kvalitativa Fjäråskupan och både kyl, frys (båda i fullhöjd) samt diskmaskin är snyggt integrerade bakom massiva ekluckor. Runt matbordet ryms hur många middagsgäster som helst. Vill man ha släkten på besök är det bara att duka vidare in i vardagsrummet som ligger intill. Det fria insynsskyddade läget högt upp i huset ger en vardagslyx som är svår att finna i Linné. Från detta rum nås en av lägenhetens balkonger. Som ett extra rum, ett grönt vardagsrum och en egen oas mitt i stan. Det fria läget utan insyn gör att man kan njuta av både förmiddags- och kvällssolen. Solen vandrar runt huset och kommer på eftermiddagen/kvällen runt huset igen för att lysa upp balkongen. När klockan närmar sig 21 och solen gått ner är det skönt att tända ljuslyktorna och njuta av sommarkvällen. Snett nedanför har man utsikt över Linnégatans folkmyller och till höger glimmar Skansen Kronan på toppen av den lummiga grönskan. Kökets väggar är målade i en ljusgrå nyans och på golvet ligger samma breda tiljor av Douglasgran som i övriga rum. I taket sitter en snygg belysningsskena med dimmer. Bevarad stuckatur, gjutjärnselement och fönsterbrädor av svart marmor är fina inslag från förr.

Vardagsrum:

Tidstypiska massiva skjutdörrar avgränsar vardagsrummet från köket. För det mesta står dock alltid dessa öppna. Vardagsrummet och köket blir de självklara rummen för umgänge. Så var också tanken vid renoveringen. När familjens övriga medlemmar sover kan festen fortsätta här utan att det stör. Vardagsrummet är målat i en dov grå nyans och golvet matchas av samma Douglasgran som i övriga rum. I ena hörnet står en stilren öppen spis som självklart är fungerande. Ett brett treluftsfönster med överljus och marmorfönsterbräda välkomnar ljuset. Taket ramas in av bevarad stuckatur med takrosett och de höga fotlisterna ger den känsla man eftersträvar i ett hus från 1907. I taket sitter också inbyggda högtalarsystem.

Sovrum/Tv-rum/Bibliotek:

Med lugnt och tyst läge mot föreningens innergård i söder ligger ett rum som idag används som ett sällskapsrum. Här finns en platsbyggd bokhylla och möbel som designats av Kanozi Arkitekter. Man har även måttbeställt en glasdörr in till detta rum om är gjord av en järnsmed och helt ljudisolerad. Perfekt om man vill lyssna på musik eller titta på film. Ett högt fönster släpper in rikligt med sol och via ett litet trappsteg når man lägenhetens andra balkong som som utgör hörnet av fastigheten mot gården och dess sneda vinkel skänker inte bara charm utan borgar också för sol i det optimala sydvästläget. Innergården är luftig och öppen vilket gör att solen är närvarande från förmiddag till sen eftermiddag. Balkongen är den andra i ordningen och inrymmer ett bord med stolar samt planteringar och blommor.

Sovrum:

Tonårsrum, arbetsrum eller barnrum? Här låg det gamla köket och det borgar den rundade väggen om med separat köksingång. För den som bor i detta rum kan ta sig ut via trapphuset och ner på innergården. Vid renoveringen delades detta rum av till förmån för ett större badrum. Trots det ryms här gott och väl en säng, ett skrivbord och förvaring i form av två platsbyggda ekgarderober. Vill man finns möjlighet att bygga en tredje balkong ut från detta rum. Den balkongen skulle då bli stor och södervänd.

Badrum + Bastu:

Badrum av högsta klass med lyxiga material och bastu! Ett fönster mot gården släpper in naturligt dagsljus och den nätta bastun är platsbyggd med Tylös senaste teknik och material. Glasade dörrar stänger till och bredvid bastun finns en dusch med väggmonterad blandare. Detta är unikt i stan. Att kunna basta i en sekelskifteslägenhet får verkligen anses som något utöver det vanliga. Badrummets väggar är till hälften klädda med vitt kakel som sedan övergår till vacker kalksten från Kinnekulle. Även golvet pryds av samma kalksten och har underliggande golvvärme. Smarta lösningar ser vi i form av platsbyggda hyllor och skåp- Badrummet är också utrustat med en wc-stol, en handdukstork och ett nersänkt handfat i kompaktlaminat som vilar på ett brett vägghängt Montanaskåp. En stor inkaklad spegel och väggfasta blandare visar att allt utgörs av högsta kvalitet.

Tvättavdelning + Klädkammare:

Utanför badrummet, innan man kommer in till sovrummet, finns två inbyggda garderober på varsin sida om den inre hallen. Den ena används i dag som en separat tvättavdelning med en tvättpelare och den andra används som klädkammare.

Sovrum:

Avskilt från övriga rum ligger lägenhetens masterbedroom. Även detta rum är ljust tack vare ett brett treluftsfönster. Sovrummet erbjuder plats för en dubbelsäng med tillhörande nattduksbord och längs ena väggen finns en mycket smart förvaringslösning som även den ritats av Kanozi Arkitekter. Platsbyggd i massiv ek med optimerade förvaringslösningar. Skåpen längst upp blir t ex användbara även om man inte är så lång tack vare smarta hängare som fälls ut.

FÖRENINGEN: Brf Kommendantsängen 2:2

Brf Kommendantsängen 2:2 förvärvade hörnfastigheterna Kommendatsängen 2:2 och 2:3, med adress Sveagatan 1 och Djupedalsgatan 2-4, år 2004. Fastigheten bebyggdes 1909 och består av två mycket fint renoverade flerbostadshus i tidstypisk stil. Föreningen utgörs av totalt 30 lägenheter fördelade på en total bostadsyta om 2 732 kvm samt lokalyta om 401 kvadratmeter. Lägenheterna fördelas idag på 10 tvåor, 10 treor samt 10 fyror. I skrivande stund håller 8 st vindslägenheter på att byggas vilka kommer att stå färdiga för inflytt under andra kvartalet 2020. Dessa blivande bostadsrätter kommer att öka den totala bostadsytan med ca 429 kvm.

Ekonomi

Föreningen bedöms ha en mycket stabil ekonomi. Främsta anledningen till detta är den hårt arbetande styrelsen som alltid strävar efter att hålla en välskött fastighet och en sund ekonomi. Intäkterna från föreningens lokaler motsvarar ca 30 % av föreningens totala omsättning. För några år sedan såldes föreningens sista hyresrätt, vilken inbringade ca 3 mkr netto. En del av dessa pengar användes till att amortera och resten finns idag i kassan. Även så tidigt som 2007 såldes en hyresrätt, vilket innebar en intäkt på ca 3 mkr. Dessa pengar användes även de till att amortera ner lånen. De långfristiga skulderna kommer, när vindsprojektet är klart och man har fått in hela summan för råvinden, uppgå till ca 20 mkr. Detta kommer att ge en belåning på ca 5 600 kr/kvm boyta. Detta att jämföras med snittet i Göteborg på 6 000 kr/kvm boyta. Avgiften är planerad att lämnas oförändrad och ligger idag på 549 kr/kvm. Faktum är att avgifterna har varit oförändrade sedan man förvärvade fastigheterna 2004. Taxeringsvärdet uppgick 2018/19 till ca 30,8 mkr för byggnad och ca 42 mkr för mark.

Gjorda renoveringar

ROT-renovering utfördes 1976. Grundförstärkning har genomförts under 2003-2004. Föreningen följer en underhållsplan som nyligen upprättats med avsättningar till den yttre underhållsfonden. Under åren 2007-2009 har föreningen gjort många åtgärder i fastigheten; trapphusen har genomgått en totalrenovering, smakfullt utförd för att bevara sekelskiftesandan med färgval och bevarande av detaljer. Fönstren har renoverats. Hissarna har genomgått en renovering. Alla lägenheter har under 2008 fått sina ytterdörrar renoverade. 2009 gjordes en OVK-kontroll och under 2010 färdigställdes balkong- och fasadrenovering (medel för detta fanns avsatt). Samtliga balkonger kan numera stoltsera med ett tidsenligt räcke i svartaste smide. Man har också låtit bygga balkonger mot innergården för de lägenheter som vetter dit åt och detta bekostades av medlemmarna själva. Efter 3 års renovering är nu innergården färdig. Man har gått ihop med grannföreningen och höjt gårdsbjälklaget och flyttat ner de nuvarande vindsförråden. Man har också byggt ett mycket fint miljöhus. Grunden i föreningens fastighet med adress Djupedalsgatan 4 har förstärkts.

Kommande renoveringar

Fastigheten bedöms vara i mycket gott skick efter de renoveringar som genomförts och inga större renoveringar är planerade.

Övrigt

Lägenhetsförteckning samt ekonomisk- och teknisk förvaltning sköts av Husjuristerna. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om för närvarande 1 066 kr som betalas av köparen enligt stadgarna. Föreningen äger marken som fastigheterna står på och påverkas således inte av tomträttsavgäld.

VISNINGAR

  • Pris: 9 500 000 kr (utgångspris)
  • Objekttyp: Bostadsrätt
  • Rum: 4 rum och kök
  • Area: 127 kvm
  • Avgift: 5 725 kr/månad inkl värme, VA & kabel-tv från Com Hem
  • Byggår: 1907
  • Driftskostnad: 7 550 kr/år

Ansvarig mäklare

Sandra Guerrero

Sandra

Guerrero

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 11

sandra@alvhem.com

linnéstaden

Linnéstaden betraktas som en av Göteborgs mest attraktiva stadsdelar. Kanske beror det på...
LÄS MER
  • Lägenhetsnummer: 115
  • Energiförbrukning: 119 kWh/år
  • Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet
  • Fönster: 2-glas
  • Uppvärmning: Fjärrvärme
  • Fastighetsbeteckning: Kommendantsängen 2:2 och 2:3
  • Våning: 5 av 5, hiss finns

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!