Engelbrektsgatan 55

1896, Lorensberg

ALLA BILDER OCH PLANSKISS
Oerhört vacker Lorensbergsvåning med svårslagna sällskapsytor i stilfull hörnfastighet från sent 1800-tal. Fyra spatiösa rum i fil med tilltalande läge, två badrum, underbart kök och många välbevarade sekelskiftesdetaljer såsom pampiga stuckaturer, fiskbensparketter, takrosetter och slående takhöjd. Nästintill obelånad bostadsrättsförening med goda hyresintäkter och välskött fastighet på attraktiv adress. Välkomna på visning!

INTERIÖR

I ett av Lorensbergs äldsta kvarter döljer sig denna vackra hörnvåning om hela 188 kvadratmeter med kvalitéer som måste upplevas. Stora och spatiösa rum i fil med fritt läge och bevarat burspråk.

Belägen i en rustik tegelfastighet anno 1886 som tydligt präglas av dåtidens stilideal med rik utsmyckning på utsidan såväl som på insidan. Inne i våningen finner du hänförande sekelskiftesdetaljer i form av pampig stuckatur med tillhörande breda takrosetter, extra höga fotlister, fin fiskbensparkett i ek, originalbrädgolv, profilerade spegeldörrar, djupa fönsternischer, bevarad serveringsgång med serveringsskåp samt en enastående takhöjd om över 3,2 meter. Detta underbara hem har genomgående planlösning, två badrum och möjlighet till tre bra sovrum. Så gott som alla ytskikt är renoverade, så här är det bara att flytta in och njuta av alla detaljer!

I populära Lorensberg pulserar stadslivet i takt med årstidernas skiftningar. Ljusa vårdagar fylls uteserveringarna med soltörstande göteborgare och under de kalla vintermånaderna är områdets gemytliga barer och välsmakande restauranger fullsatta. Stadsdelen är i ständig rörelse och innehåller det mesta, allt från små personliga blomsterbutiker till trendiga konstgallerier, inredningsbutiker och välfyllda klädesbutiker. Avenyn med sitt rika utbud av affärer och butiker ligger alldeles i närheten, likaså det varierande butik- och restaurangutbudet innanför Vallgraven. Området är optimalt beläget med omedelbar närhet till så väl Vasastaden som Linné och Haga. Korsvägen som är knutpunkten för kollektivtrafiken nås på ett par minuter och tar dig smidigt till avgränsande stadsdelar. Känner du för att varva ner och smita undan från stadslivet för en stund finns flera grönskande parker att tillgå, bl a Näckrosparken, Vasaparken och trädgårdsföreningen som ligger lite längre ner mot kanalen.

Brf Engelbrektsgatan 55 är en förening med välmående ekonomi och med en fastighet i gott skick. Nästintill skuldfri förening med en exceptionellt låg belåning, samt ett oexploaterat vindsutrymme som i dagsläget utgör en dold tillgång och kommer att stärka ekonomin den dag den eventuellt avyttras.

Hall:

En ståtlig och tidsenlig port leder vägen till ett vackert utsmyckat trapphus. Genom vackra pardörrar tar ni er in till våningens hall. Här möts du av slående takhöjd med stuckatur som första intryck. Hallen har bra svängrum och förvaringsmöjligheter. Hallen fungerar som navet i lägenheten och övergår till en serveringsgång med vackra skåp i original. Från hallen/serveringsgången når ni sovrum 1, hörnrummet, matsalen, vardagsrummet, köket och våningens båda badrum samt klädvårdsrum. Välkomna vidare!

Sovrum 1:

Direkt till vänster om entrén nås det minsta av lägenhetens sovrum. Ett underbart och luftigt rum med en vacker vy över Heden. Rummet smyckas av vacker stuckatur, höga fotlister och en takrosett. Väggarna är vita och på golvet ligger en mörk linoleummatta. Genom vackra pardörrar i original nås det pampiga hörnrummet.

Hörnrum:

Storartat och pampigt hörnrum med vacker fiskbensparkett i ek, kraftiga stuckaturer, takrosett, tidstypiska listverk samt en takhöjd om hela ca 3,20 m. Det fria läget ut mot Heden och de tre stora fönsterpartierna med dess djupa fönsternischer ger ljuset fritt spelrum och bidrar till en underbar atmosfär till rummet. Följ årstiderna från första parkett. Utanför breder trädalléer ut sig och skapar ett vackert, grönt täcke om sommaren. Under hösten bjuds på en mer färgsprakande scen och på vintern kan det bli rena vinterparadiset. Hörnrummet möblerar ni enkelt med stor soffgrupp med tillhörande fåtölj samt en separat loungedel för er som önskar. Genom vackra pardörrar nås lägenhetens praktfulla matsal.

Matsal:

Matsalen, liksom övriga rum, finns en mängd vackra sekelskiftesattribut fint bevarade. Här finns även två höga fönster med överljus som vetter ut mot Wadmansgatan. Ni möblerar enkelt med stort matsalsbord med plats för 10-12 gäster för trevliga middagstillställningar. Golvet är även här belagt med vacker fiskbensparkett i ek och väggarna är ljusa och bär med tidstypisk bröstpanel.

Vardagsrum:

Det tredje rummet i fil ger ett varmt och pampigt intryck med slående rymd. De stora, öppna ytorna skapar möjlighet. Här kan en soffa, soffbord, fåtöljer, tv-bänk och en mysig läshörna få plats, allt i ett och samma rum! Det härliga läget tillsammans med flertalet höga fönsterpartier i rad med överljus ger ett härligt ljusinsläpp.

Master bedroom:

Det fjärde rummet i fil. Här finner vi våningens master bedroom. Här finns gott om plats för stor dubbelsäng med tillhörande sängmöbler och för er som önskar så finns även plats för en läshörna. Så som övriga rum har alla originaldetaljer bevarats. På golvet ligger en heltäckningsmatta och väggarna är tapetserade i en beige medaljongtapet. Här finns en garderobsvägg längs ena väggen vilken erbjuder plats för all tänkbar förvaring.

Kök:

Genom en vacker spegeldörr möts ni av ett välrenoverat och elegant kök med en härlig disposition. Här erbjuds ett tidsenligt kök med vita spegelluckor och vitt kakel ovan arbetsbänk som tillsammans med bänkskivan av Carraramarmor skapar en trivsam känsla. Här finns det plats för ett matbord för 4-6 personer intill det höga fönstret och köket erbjuder för övrigt god förvaring och väl tilltagna arbetsytor i form av en köksö samt genom ett serveringsskåp i original. Den påkostade maskinparken består av gashäll, kombinerad varmluftsugn/mikro, ångugn, grillplatta, kaffemaskin, kylskåp med dubbeldörrar och frys (med ismaskin). Köket andas sekelskiftescharm med ljuvlig pärlspont på väggarna, serveringsskåp samt ett inbyggt kallskafferi som erbjuder gott om förvaring. Härifrån nås våningens köksingång och från den kommer man ut på den gemensamma balkongen där ni kan njuta av solen under förmiddagen och fram till tidig eftermiddag under sommarhalvåret. Grannarna har låtit bygga en balkong ifrån köket, nuvarande ägare valde att ej bygga. Vore det önskvärt med en egen balkong så finns mycket goda chanser till att genomföra detta.

Badrum 1:

I anslutning till lägenhetens serveringsgång ligger lägenhetens ena badrum i tidsenliga materialval. Väggarna är klädda i vacker pärlspont och golvet är belagt med ett ljusgrått klinkers. Här finns ett snyggt tassbadkar, en badrumskommod med marmorskiva samt ett tillhörande överskåp. Badrummet upplevs ljust och luftigt tack vare det stora fönsterpartiet samt det lilla fönstret som släpper in överljus från serveringsgången. Ovanför toalettstolen finns ett platsbyggt skåp.

Badrum 2:

Totalrenoverat badrum med klassiskt uttryck. Väggarna är klädda i vitt kakel som bryter fint mot det mörkgrå klinkergolvet. Här finns vikbara duschväggar, vägghängd toalettstol samt kommod med tillhörande spegelskåp.

Klädvårdsrum/Tvättstuga:

Intill det ena badrummet, bakom en spegeldörr i tidstypisk stil, hittar vi lägenhetens tvättrum som är utrustad med tvättmaskin, skåp och hyllplan.

Övrigt:

TV och bredband levereras av ComHem.

Adressen är berättigad till boendeparkering inom området "M". Det finns ett flertal parkeringsgarage i närheten med lediga platser.

Till lägenheten tillhör ett förråd.

FÖRENINGEN: Brf Engelbrektsgatan 55

Bostadsrättsföreningen Engelbrektsgatan 55 är en omtyckt förening i ett vackert sekelskifteshus med trevliga medlemmar. Föreningen bildades 2002 och förvärvade fastigheten Heden 27:4 år 2006 med adress Engelbrektsgatan 55 och Wadmansgatan 1. Fastigheten bebyggdes 1893 och utgörs av ett flerbostadshus i 5 våningsplan med vacker fasad som smyckats tidsenligt med ornament, listverk och balkonger. Byggnadens totalyta är 2 231 kvm, varav 1 988 kvm är lägenhetsyta och 243 kvm utgör lokalyta. Av lokalytan hyrs 65 kvm ut till restaurangverksamhet och 148 kvm ut till butiksverksamhet. Föreningen har 17 lägenheter med bostadsrätt och 4 lokaler med hyresrätt. Den ekonomiska förvaltningen, teknisk förvaltning, fastighetsskötsel samt trapphusstädning sköts av SBC. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Juridisk person nekas som medlem förening. Andrahandsuthyrning sker efter styrelsens godkännande.

Ekonomi

Föreningens ekonomi anses som mycket god där nyckeltalen talar sitt tydliga språk. Nästintill skuldfri förening med endast 1,2 mkr i lån, vilket motsvarar en belåning om ca 956 kr/kvm bostadsrättsyta. Den genomsnittliga avgiftsnivån är 395 kr/kvm per år. Vidare äger föreningen två lokaler som genererar ca 29 procent av de totala intäkterna. Föreningen har en stor fin råvind vilket idag utgör en dold tillgång som kan ge ökade intäkter den dag vinden eventuellt avyttras. Föreningen har tecknat ett gemensamt el-abonnemang, vilket har gett lägre eltaxa för medlemmarna. Föreningen har tecknat gruppavtal med Com Hem som innebär att bredband 50 mbit, 19 digitala kanaler (grundutbud) samt IP-telefoni (samtalskostnad inkluderas ej) ingår i månadsavgiften. Föreningen har inga planer på att ändra avgiften.

Renoveringar

Fastigheten är i gott skick där stora renoveringar är gjorda. Rörstamsrenovering genom relining gjordes 2008. Grundbevarande åtgärd (borinfiltration) genomfördes 2008-2009. Låssystemet och entréport byttes ut 2009 samtidigt som säkerhetsdörrar installerades mot gården. 2010 renoverades entrén i trapphuset på Engelbrektsgatan samt så installerades värmekabel i hängrännor och stuprör. 2012 byttes termostater till radiatorer ut och fjärrvärmepannan uppdaterades med ny styrning. 2013 gjordes en sättningsavvägning samt garantibesiktning för borinfiltrationen med godkänt resultat. 2013 inleddes också ett omfattande renoveringsarbete av fastighetens ytskikt genom att trapphuset på Wadmansgatan 1 renoverades. Renovering av fönster, tak samt fasad mot gård utfördes 2014. Ytskiktsrenoveringen avslutas under våren 2015 när trapphuset på Engelbrektsgatan 55 renoveras samt innergården får ny beläggning. 2017 utfördes en OVK besiktning. 2019 färdigställdes miljöhuset på gården.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2013 och sträcker sig fram till 2042. Det som närmast ligger i planen de närmsta åren är ommålning av fasad samt ombyggnation av hissen samt en ny energideklaration. Föreningen gör stadgeenliga årliga avsättningar för kommande underhåll.

VISNINGAR

 • Pris: 9 450 000 kr (utgångspris)
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Rum: 5 rum och kök
 • Area: 188 kvm
 • Avgift: 5 892 kr/månad inklusive vatten, värme, bredband och kabel-tv (grundutbud)
 • Byggår: 1896
 • Driftskostnad: 6 300 kr/år

Ansvarig mäklare

Andreas Lundberg

Andreas

Lundberg

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 06 62

andreas@alvhem.com

Assisterande mäklare

Anna Wählisch

Anna

Wählisch

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 64 65

anna@alvhem.com

lorensberg

Lorensberg är Göteborgs absoluta centrum. Här finns flera av stadens mest berömda platser, som paradgatan...
LÄS MER
 • Lägenhetsnummer: 1102
 • Byggnadstyp: 1800-talsfastighet
 • Fönster: 2/3-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Fastighetsbeteckning: Heden 27:4
 • Våning: 1 av 5, hiss finns

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!