Erik Dahlbergsgatan 23

1915, Vasastaden

ALLA BILDER OCH PLANSKISS
Ljuvlig drömvåning med ett högt, fritt och nästintill helt insynsskyddat läge i ett av Vasastadens vackraste hörnhus, signerat år 1915. Här erbjuds spatiösa rum i fil, upp till tre bra sovrum, bibliotek, rymligt badrum samt gästtoalett och en balkong med underbar utsikt över Vasastadens grönska och många välbevarade sekelskiftesdetaljer. Den välskötta fastigheten kan stoltsera med sin egen förträdgård, sitt vackert dekorerade trapphus med nationalromantiska drag och en förening med stabil ekonomi, där bredband och bostadsrättstillägg ingår i avgiften. Våning 2/4. Hiss finns.

INTERIÖR

Vintern är på intågande och den sköna atmosfären som kännetecknar den övre delen av Vasastaden är är lika njutbar som alltid. Solens strålar letar sig ner bland de bevarade, vackra träden och sprider ljus över de omslutna innergårdarna som kännetecknar dessa kvarter. Lugnet och den genuina känslan är ett faktum och det är svårt att säga exakt vad det är som gör detta område så charmigt. Om det är dess bevarade arkitektur, de grönskande omgivningarna, eller de charmiga kvartersbutikerna eller caféerna får vara osagt. Runt hörnet, en kort promenad förbi pepparkakshusen, finner du Kapellplatsen och Landala torg med välsorterad livsmedelsaffär, konditori, restauranger, bank/kassaservice, systembolag, apotek och träningsanläggningar. Ta en kaffe och läs en bok i Lohrs mysiga bokhandel. Färsk fisk, frukt, blommor och grönsaker inhandlas från de charmiga bodarna på Kapellplatsen. Direkt närhet till kommunikation och Vasagatan med sitt rika utbud av caféer och restauranger. Ett par minuters gångväg bort ligger Götaplatsen med sitt rika kulturutbud. För den som vill gå barfota på grönt gräs ligger Vasaparken och Kungsparken i omgivningen.

I detta härliga myller har Alvhem fått förtroendet att förmedla ett hem som onekligen får hjärtat att slå lite snabbare. Vi hälsar välkommen till ett av de mest välbevarade fastigheterna på gatan, den vackra fastigheten i hörnet Erik Dahlbergsgatan/Föreningsgatan, och en lägenhet med charm långt utöver det vanliga. Helt fri från insyn, med social och livsvänlig planlösning ligger denna femma med en mängd originaldetaljer bevarade och ett ljusinsläpp som få kan stoltsera med. Våningen som är genomgående i gott skick, präglas av ljus och rymd och genomsyras av välbevarade detaljer från byggåret som varsamt komponerats med stilrena och påkostade inslag. Prunkande grönska utanför fönstren från tidig vår till sen höst gör att lägenheten upplevs som en riktig parkvåning.

En riktigt stor balkong planeras att byggas mot innergården med måtten 1.40 * 5.20 meter. Föreningen har nyligen fattat stämmobeslut att genomföra balkongbyggnation och bygglovsansökan samt antikvariskt utlåtande skickas in inom de närmaste veckorna.

Föreningen har en god ekonomi och en renoverad och välhållen fastighet. Detta sammantaget gör att du får ett tryggt och bekvämt boende mitt i attraktiva Vasastaden.

Hall:

En vacker förträdgård visar dig vägen till husets port och skvallrar om att hela fastigheten andas charm tack vare sina tidstypiska material och vackra detaljer. Ta hissen (eller trapporna) upp till våning 2 och stig på. Hallen är välkomnande och luftig och här finns gott om plats för avhängning. Väggarna är målade i Timjan, en grön dämpad färg från Jotun, som bryter fint mot den vitmålade portalen. I anslutning till hallen finns våningens gästtoalett.

Bibliotek:

Fantastiska detaljer såsom platsbyggd bokhylla med inbyggd dimbar belysning och eldstad i original, det här är verkligen ett rum att koppla av i! Stiligt blyinfattat fönster i färgat orginalglas sprider kvällsljuset från solen på ett magnifikt sätt. Vackert elementskydd i ädelträ och rotting med marmorskiva överst och liten skovårdslåda i original vid sidan av. Ljuddämpande och skimrande draperi från William Morris skiljer av entréhallen från biblioteket. Jotuns Timjangrön pryder väggarna och golvet består av vacker fiskbensparkett i execellent skick. Eldstaden är ej i bruk men samtliga medlemmar som har eldstad har uttryckt intresse av att renovera rökgångarna och kontakt med företag som kan bistå är tagen.

Serveringsgång:

Den charmiga serveringsgången leder oss vidare in i lägenheten och binder samman de sociala rummen med arbetsrum, pigkammare, sovrum och kök. I själva serveringsgången finns det tre välhållna inbyggda skåp, ett platsbyggt skåp med dubbeldörrar samt ett inbyggt barskåp med vackra trädörrar, allt i original. Så präktiga, samtidigt som de ger goda förvaringsmöjligheter. De ljuvliga vitmålade skåpen bryter fint mot de pärlgrå väggarna.

Matsal:

Här flödar ljuset in genom de stora fönsterpartiet, över den vackra fönsterbrädan i marmor, och fyller rummet med ljus. Generös takhöjd som skapar en härlig rymd, taket smyckas av en stilren takrosett och stuckatur.

Golvet pryds av en vacker fiskbensmönstrad stavparkett i utmärkt skick, och väggarna av en tapet från Boråstapeter i en bruten vit nyans. Här finns gott om plats för många gäster och stora sammankomster. Matsalen förlängs av balkongen i sydvästligt läge.

Vardagsrum:

Mellan matsal och vardagsrum finns en bred öppning med vackra ursprungliga dubbeldörrar. Den generösa takhöjden skapar en härlig luftig atmosfär, liksom i resten av våningen. Ett behagligt rum med ett härligt ljusinsläpp från de stora fönsterpartierna, även här finner vi tidstypisk takrosett och vacker stuckatur. Fönsterbräda i marmor i originaltappning, tidstypiska radiatorer i original och en fint bevarad fiskbensparkett ger en härlig karaktär till rummet.

Sovrum 1:

I fil med vardagsrummet finner vi våningens master bedroom. Högt och fritt läge med stort fönsterparti med en vacker fönsternisch av marmor, tidstypisk fiskbensparkett och platsbyggd skjutdörrsgarderob från Lumi. Väggarna är målade i färgen Kvällshimmel från Jotun och taket smyckas med takrosett. Här finns gott om plats för dubbelsäng, nattduksbord och sideboard.

Sovrum 2:

Det andra utav våningens två sovrum, som idag används som arbetsrum ligger i harmoniskt läge mot den rofyllda innergården. Golvet pryds av holländsk parkett och tapeten Karolina Blue från Sandbergs klär väggarna. Förvaring i form av platsbyggd skjutdörrsgarderob från Lumi. Även här stilren takrosett och vacker vitmålad fönsterbräda . Det fria läget tillsammans med det höga fönsterpartiet ger ett härligt ljusinsläpp. Följ årstiderna från första parkett, högt över stadens brus.

Kök:

Här flödar ljuset in igenom det stora fönsterpartiet som vetter ut mot den fridfyllda innergården. Här ryms matbord intill fönstret och Tapeten Pine Green från Sandbergs pryder kökets väggar och bidrar till en hög mysfaktor. Härifrån når man lägenhetens gemensamma balkong från köksingången, och där njuter man av eftermiddagssolen. Påkostat och välutrustat kök från HTH, 2013 byttes bänkskivan ut till svartbetsad ek, i samband med detta byttes även induktionshäll och ugnen ut. Övrig maskinell utrustning som finns i köket är separat kyl och frys, fläkt och diskmaskin. Den eventuella balkongen planeras att byggas med utgång från köket.

Pigkammare/Sovrum 3:

Pigkammaren används idag som kombinerat utrymme för strykning, grovkök och hobbyrum men kan med fördel göras om till barnrum eller gästrum. Här finns gott om förvaringsmöjligheter i form av fem platsbyggda skåp med tillhörande överskåp. Detta är ett ljust och trevligt rum i direkt anslutning till köket.

Badrum:

Stilrent renoverat badrum med helkaklade väggar med gråsvart fris och gråsvarta klinkers på golvet. Praktiskt beläget intill master bedroom. Här inryms badkar med dusch, vattenburen handukstork, wc, handfat, tvättmaskin och torktumlare om man så vill.

Gästtoalett:

Ligger i anslutning till hallen. Helkaklade väggar med gråsvart fris och grått klinker på golv. Här inryms wc och handfat.

Balkong:

Från de två balkongerna följer du solen från tidig morgon till sen kväll. Från den som ligger i sydväst och som vi når från matsalen kan vi njuta av morgonsolen och från köket når vi den gemensamma balkongen där man kan njuta av kvällssolen.

Övrigt:

Lägenheten är uppmätt till 146 kvm. Hos föreningen står lägenheten registrerad som fyra rum och kök på 142 kvm.

FÖRENINGEN: BRF Erik Dahlbergsgatan 23

År 1915 uppfördes den vackra tegelbyggnaden Vasastaden 19:8 med adress Erik Dahlbergsgatan 23 i mitten av Erik Dahlbergsgatan. Bostadsrättsföreningen Erik Dahlberg 23 förvärvade fastigheten år 2018 genom ombildning. Föreningen består av 12 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenhet med hyresrätt samt en lokal. Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas därigenom ej av höjda tomträttsavgälder.

Föreningen sköter all teknisk förvaltning såsom städning, snöröjning, trädgårdsskötsel och enklare reparationer. Föreningen sköter även den ekonomiska förvaltningen i egen regi med betalning av fakturor och bokföring m.m.

Brf Erik Dahlberg 23 är en mysig och levande förening med många eldsjälar med stort engagemang. Det finns många kompetenta medlemmar med gedigen erfarenhet av fastighetsutveckling i föreningen.

Föreningens ekonomi

Föreningens långfristiga lån uppgår till cirka 13,6 mkr, efter att ha gjort en engångsamortering på 4,8 mkr under 2019. Fastigheten består av 1 414 kvm totalt, bostadsyta 1 393 kvm samt ett garage med bostadsrätt 21 kvm. Föreningen har dubbla andelstal vilket möjliggör kapitaltillskott för de medlemmar som vill. Man ser löpande över avtal och lån för att minska kostnaderna. Den kvarvarande hyresrätten bidrar med årsintäkt och utgör också en latent tillgång, på ca 3 mkr. Den dagen den avyttras kommer kapitalet att stärka föreningens ekonomi ytterligare. Bygglov för byggnation på råvinden har beviljats och en vindsvåning på 150 kvm tillkommer under 2020. De kommande avgifterna kopplade till vindsvåningen kommer bidra ytterligare till att sänka driftkostnaderna. Vidare ger vindsvåningars tillkommande isolering stora effekter på uppvärmningskostnaderna för huset, ofta upp till 20 %. Styrelsen bedömer att nuvarande avgiftsnivå är hållbar och inga avgiftshöjningar är planerade.

Genomförda renoveringar

Lägenheten liksom hela fastigheten genomgick en omfattande renovering 2002 där antikvarisk expertis användes för att behålla och återskapa den estetik som rådde då byggnaden ritades.

2002 Renovering med stambyten (vatten, avlopp och el) och ytskikt i alla rum samt renovering av kök och badrum. Ny tvättstuga anlades och trapphuset renoverades i tidsenlig anda.

2010 Renovering av vind, yttertak och innergårdens putsfasad. Fasaden försågs med ytterligare lager av isolering.

2012 Renovering av tegelfasad mot gatan, inklusive balkonger och alla fönster mot gatan byttes.

Kommande renoveringar

Fastigheten är i gott skick och det finns inga större underhållsarbeten planerade de närmsta fem åren, endast löpande underhåll.

Övrigt

Förråd utgörs i dagsläget av ett litet gemensamt källarutrymme, lägenheten har dock generösa förvaringsmöjligheter.

Välutrustad tvättstuga på plan 1 med så gott som alltid lediga tider då endast tre lägenheter ej har tvättmaskin. På gården finns det utemöbler och grillmöjligheter för sommarhalvåret. Barnvagnar får stå i svalen och cyklar i gången in mot innergården.

Bergvärme håller på att upphandlas som kan sänka driftskostnaderna ytterligare.

Fiber är installerat under 2019 med Bahnhof som leverantör, 1 gigabit upp/ner ingår i avgiften, även bostadsrättstillägg ingår. Kabel-TV tecknas separat via Sappa..

Boendeparkering finns i området. För mer information gå in på www.trafikkontoret.se.

VISNINGAR

 • Pris: 7 950 000 kr (utgångspris)
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Rum: 5 rum och kök
 • Area: 146 kvm
 • Avgift: 4 987 kr/månad inklusive vatten, värme och bredband.
 • Byggår: 1915
 • Driftskostnad: 4 200 kr/år

Ansvarig mäklare

Andreas Lundberg

Andreas

Lundberg

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 06 62

andreas@alvhem.com

Assisterande mäklare

Anna Wählisch

Anna

Wählisch

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 64 65

anna@alvhem.com

vasastaden

Vasastaden är en av Göteborgs mest pampiga och eleganta stadsdelar med välbevarade sekelskifteshus i sten...
LÄS MER
 • Lägenhetsnummer: 1203
 • Energiförbrukning: 129 kWh/år
 • Byggnadstyp: 20-talsfastighet
 • Fönster: 3-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Fastighetsbeteckning: Vasastaden 19:8
 • Våning: 2 av 4, hiss finns

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!