Hästeviksgången 18

Nya Varvet | 1888 | Arkitekt - okänd lokal förmåga

Fram till förra sekelskiftet var området strax öster om Nya Varvet ren landsbygd med byar och enstaka gårdar. Ett av de bevarade 1800-talshusen har under de senaste tjugo åren renoverats och restaurerats med varsam hand och är i dag en mycket charmig villa i väldigt gott skick. Huset är förbesiktigat och tillträde sker enligt överenskommelse. Välkommen att läsa mer om den underbart charmiga villan på Hästeviksgången 18!

 • Pris: 9 500 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 10 varav 4-5 sovrum
 • Boarea: 162 kvm
 • Areakälla: Säljarens information
 • Objekttyp: 1-familjs friliggande villa
 • Område: Nya Varvet
 • Tomtarea: 949,2 kvm
 • Ventilation: Självdrag
 • Byggnadstyp: 1½-plansvilla med delvis källare
 • Byggår: 1888
 • Driftkostnader: 63 406 kr/år, varav, försäkring 6 218 kr/år, elektricitet 45 128 kr/år, vatten och avlopp 11 000 kr/år, sotningsavgift 1 060 kr/år. Personer i hushållet 2. I posten VA ingår även Renhållning (sopor) I posten El ingår även Uppvärmning

Grundfakta

Adress: Hästeviksgången 18

Fastighetsbeteckning: Älvsborg 280:9

Area: 162 kvm

Upplåtelseform: Friköpt

Typ: 1-familjs friliggande villa

Pris: 9 500 000 kr (utgångspris)

Interiör

Rum: 10 varav 4-5 sovrum

Boarea: 162 kvm

Källa för area: Säljarens information

Tomt

Tomtarea: 949,2 kvm

Parkering: En anlagd P-plats på egna tomten, möjlighet till fler. Elbilsladdare installerad.

Summa pantbrev: 5 629 608 kr

Planbestämmelser: Tomtindelning (1972-12-29) Stadsplan (1969-01-14)

Servitut, GA, samfälligheter, etc: Avtalsservitut Servisledning Mm Last: Avtalsservitut Servisledning Mm, 14-IM1-56/2097A.1

Energideklaration

Energideklaration: Utförd. 2024-05-29

Energiförbrukning: 135 kWh/kvm/år

Energiklass: E

Driftkostnader: 63 406 kr/år

Byggnad

Byggnadstyp: 1½-plansvilla med delvis källare

Byggår: 1888

Tak: Tegel

Fasad: Trä

Bjälklag: Trä

Uppvärmning: Bergvärme

Utvändigt plåtarbete: Lackerad plåt

Grundmur: Natursten

Stomme: Trä

Vatten/Avlopp: Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

Ventilation: Självdrag

Driftkostnad fördelas enligt följande: 63 406 kr/år, varav, försäkring 6 218 kr/år, elektricitet 45 128 kr/år, vatten och avlopp 11 000 kr/år, sotningsavgift 1 060 kr/år. Personer i hushållet 2. I posten VA ingår även Renhållning (sopor) I posten El ingår även Uppvärmning

Renoveringar: Fiber indraget

Övriga utrymmen

Andra byggnader: Stall/lada

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Magnus Josefsson

Fastighetsmäklare villor

0766-44 55 38 | magnus@alvhem.com
Beskrivning
Dokument
Karta

Om bostaden

Bakom eternit har den vackra originalfasaden konserverats genom flera decennier, och efter att den återigen tagits fram skrapades den trären och målades med linoljeolja. Precis som man gjorde för. Även renoveringarna från 1950-talet har lyfts fram, och husets interiör kan läsas som spännande årsringar av olika tiders smak och ideal. Man har velat hitta karaktär i varje del, och alla rum har sin egen själ och historia att berätta. Allt som gått att bevara har bevarats och kompletteras med nya golv och snickerier med de ursprungliga som förlaga. Den gammaldags charmen samsas med smakfulla moderna materialval såsom tapeter från franska Élitis, kakel från italienska Mutina och blandare med mera från italienska Axor Citterio.

Förutom charmen har huset ytterligare kvaliteter. Inte minst planlösningen där entrévåningen har rymliga och inbjudande sällskapsytor medan övervåningen är en mer privat sfär. Tack vare upp till fem möjliga sovrum passar huset perfekt för den lite större familjen. Såväl rummen som den underbara trädgården har sol från morgon till kväll, och efter att mörkret väl lagt sig är det mysigt att elda i vardagsrummets braskamin. Trädgårdens lummiga grönska och de vackra trähusen runt omkring för tankarna till gamla trästäder såsom Hjo och Eksjö samtidigt som den kuperade marken med berg i dagen här och där ger en känsla av Bohuslän. På tomten finns även ett stort uthus med bland annat verkstad, cykelbod, vedbod och gott om förvaringsutrymme. Uthuset har en stor potential för den som bedriver egen verksamhet.

Kvarteret är som en Bullerbyidyll, och här erbjuds ett lugnt, avskilt och barnvänligt boende med närhet till förskolor, skolor, lekplatser, älven och Nya Varvets lika vackra som kulturhistoriskt intressanta miljö. På promenad- och cykelavstånd har man Mariaplan med kaféer och restauranger, liksom Saltholmen med bad och väntande skärgårdsbåtar. Med spårvagn tar man sig snabbt in till stan via Majorna och Järntorget.

Huset torde ha byggts 1888, det vill säga 17 år före stadsplanen för denna del av Älvsborg upprättades. Det ligger som nämnts strax intill Nya Varvet vars Örlogshamns anor går tillbaka till början av 1700-talet. Efter det Stora nordiska kriget, i vars slutfas den danske viceamiralen Peter Tordenskjold lät förstöra hamnen, kom området mest att användas som förtöjningsplats. Som ett led i Sveriges upprustning i samband med Napoleonkrigen lät kung Gustav IV Adolf 1801 godkänna en moderinseringsplan för Nya Varvet men efter att Napoleons öde beseglats vid Waterloo lades hamnen återigen i träda. 1870 byggdes området om till centralfängelse, och längorna mitt emot huset uppfördes som bostäder för underofficerare. Genom åren har huset bebotts av folk som varit verksamma vid varvet, bland annat en konstapel Mattsson med familj som fångats på en bild som togs i trädgården 1913.

Vardagsrum

I det voluminösa vardagsrummet, med gott om plats för både soffgrupp och matsalsbord, strömmar ljuset in från tre olika håll. Helglasade skjutdörrar leder ut till en solig altan. Lika ljust som rummet är på dagen, lika mysigt är det efter mörkrets inbrott med en brasa sprakande i den inmurade kaminen. Genomgående för större delen av entrévåningen är det fina trägolvet i breda tiljor.

Musikrum

Vardagsrummet öppnar sig mot det rum som nuvarande ägare använder som musikrum. Det är ett underbart rum med glasveranda och utgång till en altan. Verandan har vackra fönster och väggarna är klädda med spontpanel.

Matsal

Huset har gott om sällskapsyta och i matsalen, med ingång från både köket och musikrummet, kan man duka upp till stora middagar med många gäster. Det finns även gott om plats för serveringsmöblemang.

Kök

Köket har en tilltalande mix av nytt och gammaldags. Det rejält tilltaget med både bänkyta och förvaring, och inredningen längs ena sidan platsbyggdes i samband med den stora renoveringen av huset som utfördes på 1950-talet. De gamla skåpen, med bevarade tickalås, är målade i samma ljuvliga kulör som golvet.

Badrum

På entrévåningen finns även ett exklusivt renoverat badrum med dusch, handfat, wc och smakfulla förvaringslösningar. Det stora handfatet vilar på en platsbyggd bänk med gott om avställningsyta. Väggarna och golvet är klädda respektive belagt med stora kakel- och klinkerplattor som designats av den japanske konstnären Tokujin Yoshioka.

Entréhall

Husets entréhall är välkomnande, och i tamburen finns det gott om plats för sittbänkar att slå sig ner på. Den inre delen är inredd som ett lyxigt stort kapprum. Golvet är belagt med klinker som är tåligt mot våta och smutsiga skosulor.

Allrum

Från entréhallen leder en trappa upp till husets övervåning som består av ett allrum och fyra mysiga sovrum. I allrummet är det öppet upp till nock, och längst in finns en glasveranda med spontpanel och vackra fönster. Rummet är lättmöblerat, och bra förvaringsmöjligheter erbjuds i form av två garderober.

Sovrum I till IV

Tre av sovrummen har plats för dubbelsäng, och garderoberna sväljer det mesta i klädväg. Även det minsta rummet är väldimensionerat, och det finns gott om utrymme för både enkelsäng, skrivbord och förvaringsmöbler.

Tvättstuga

Bakom skjutdörrar gömmer sig en tvättstuga med tvättmaskin, vask, arbetsbänk och två linneskåp.

Badrum

Övervåningens badrum inrymmer badkar, handfat och wc. Väggarna är klädda med spontpanel och golvet belagt med våtrumsmatta.

Övriga byggnader

Till fastigheten hör ett stort uthus med bland annat verkstad, cykelbod, vedbod och stora förvaringsutrymmen. Uppe på loftet finns ett rum som förr i världen kanske användes som sommarrum. Möjligheterna är många för den som bedriver egen verksamhet hemifrån.

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.