Linnégatan 1B

1882, Renovering 1992, Linnéstaden

ALLA BILDER OCH PLANSKISS
Beredd på nåt som är fullständigt unikt på alla vis? Vad sägs om en tvåa i byggnadsminnesförklarad fastighet på en av Göteborgs mest kontinentala gator? 77 försiktigt renoverade kvadrat, runtgående planlösning och en alldeles speciell atmosfär. Enorm takhöjd tak och originalfönstren fint bevarade. Lägenheten kan med enkla medel bli en riktigt bra trea!

INTERIÖR

Linnéstadens historia har formats sedan mitten av 1800-talet. Stadsdelen började bebyggas från Järntorget och söderut runt 1870 och i nedre delen av Linné råder i dag ett kreativt och pulserande stadsliv som är helt unikt i Göteborg. Den kontinentala atmosfären med ett myllrande gator, annorlunda caféer, pubar och originella restauranger, ger värme och färg åt området.

I ett av Linnéstadens allra äldsta hus visar vi nu en tvåa – som lätt blir en riktigt bra trea – med ovanligt många kvalitéer. Här finns allt det där som man absolut vill ha i ett sekelskiftes... nej, det är ju till och med äldre än så! Huset stod klart redan 1882, samma år som det bestämdes att Linnégatan skulle vara den nya Avenyn i västra innerstaden.

I dag, nästan 140 år senare, mår huset fortfarande förbluffande bra. De tidigare fastighetsägarna och nuvarande bostadsrättsförening har varit noga med att behålla husets karaktär och renoveringarna har skett med Länsstyrelsens goda minne.

Vid tiden då Oscar II var kung över Sverige och Norge och en liter mjölk kostade fem öre, var man noga med detaljerna. I detta finns snickerier, fönster, vackra golv och en riktigt bra atmosfär bevarad. Dessutom är planlösningen spatiös, allt ät liksom stort och luftigt. Det är tveklöst en lägenhet för både större fester som ett hem att ha det allmänt bra i.

Den som flyttar in i det vackra huset kan bland annat se fram emot detta:

• Takhöjd om hela 350 centimeter och fönster som är höga nog att stå raklång i.

• En synnerligen effektiv planlösning: lägenheten är uppmätt till 77 kvadratmeter och kan bli en trea om det stora vardagsrummet delas av.

• En relativt stor förening med mycket stora hyresintäkter från lokaler i bottenplan.

Hall:

Hallen slår an tonen för detta annorlunda hem och första intrycket är riktigt gott. Man överraskas av golvet som är i betong, vilket är både rustikt till tusen och tåligt, minst sagt. Förvaring för kläder och skor bakom ett tungt draperi. Ett spröjsat fönster ut mot terrassen (mer om den senare) utanför ger ljus och rymd.

Kök:

Hårdfakta är följande: diskmaskin, micro, ugn, spis, kyl/frys från Whirlpool (2007), vinkyl från Miele (2007), bänkskiva i betong, bruna släta luckor med stora förvaringsmöjligheter. Plats för ett riktigt stort köksbord vid fönstret och här finns en platsbyggd soffa.

Terrass:

Alldeles utanför köksfönstret finns en stor terrass. Den nås via trapphuset ett halv steg ut och får nyttjas av föreningens medlemmar, men i praktiken är det bara de som bor i den aktuella lägenheten som använder den.

Vardagsrum:

Uppemot 28 kvadratmeter stort och som gjort för att dela av till två rum. Se alternativ planskiss. Vita väggar och originalbrädor från tiden då huset byggdes. Högt, fritt och ljust läge. Ingen insyn, fin utsikt ner mot Järntorget och vår älskade stadsdels paradgata.

Sovrum:

Den runtgående planlösningen gör att nästa stopp blir sovrummet. Fullstort och plats för dubbelsäng och två garderober. Såpat brädgolv och rosa väggar. Ta gärna en extra titt på fönstrena: så nätta, så höga, ett sånt fantastiskt hantverk. Det är alltså tvåglasfönster modell där innerglaset öppnas inåt och det yttre öppnas utåt. Heder åt bostadsrättsföreningar som renoverar med omsorg!

Badrum:

Stilrent i vitt och svart. Utrustat med badkar, wc och tvättställ med kommod och överstigande spegel. Dessutom finns en tvättmaskin. I taket sitter infällda spotlights.

Övrigt:

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 10 kvm.

I föreningen finns tvättstuga (två tvättmaskiner, torktumlare, torkrum och mangel), cykelförvaring, soprum. På innergården finns en gemensam terrass där medlemmar träffas och har trevligt.

I lägenhetsförteckningen står lägenheten angiven som 73 kvm, men uppmätning enligt standard SS 021054 är boarean 77 kvm. Mätprotokoll finns.

FÖRENINGEN: Brf Skutan

Brf Skutan förvärvade år 1986 de vackra fastigheterna på hörnet av Linnégatan 1 & 3, Andra Långgatan 2 samt Tredje Långgatan 5. Fastigheten bebyggdes mellan 1882-1888 och består av två hus i tre/fyra våningar (plus vindsplanet). Föreningen består av 26 lägenheter samtliga upplåtna med bostadsrätt samt 10 lokaler med hyresrätt. Byggnadens totalyta är 3 220 kvm, varav 2 498 kvm utgör lägenhetsyta och 686 kvm utgör affärslokalyta. Det totala taxeringsvärdet är ca 81,8 mkr, varav ca 71 mkr är byggnad och ca 10,8 mkr är mark. Fastigheterna är sedan 2001 byggnadsminnesförklarade.

Föreningens ekonomi

Föreningen har hela tio lokaler i sin ägo, vilket innebär stora hyresintäkter. Under 2017 omsatte lokalerna ca 1,4 mkr, (vilket motsvarar ca 40 % av den totala omsättningen). Föreningens likvida medel är utmärkta, med ett saldo per 2018-12-31 om ca 4 mkr. Historiskt sett gör föreningen goda resultat och de långfristiga skulderna uppgår till 24,8 mkr förderlade på 5 st lån. Föreningen har under lång tid haft oförändrade avgifter och i dagsläget är ingen avgiftsförändring planerad.

Gjorda renoveringar

Under 1992 genomfördes ROT renovering, då byttes bland annat el- och vattenstammar. Under 2008 har fasaden renoverats, fönstren målas och trapphusen målats. Fasaden och vissa gemensamma balkonger har renoverats. Det finns inga problem med sättningsskador då huset är pålat och står stadigt. Under 2015 byttes köksstammar på Andra Långgatan 2. Under 2017 spolades avloppsstammarna. Eftersom fastigheten är K-märkt läggs mycket fokus på att bevara huset i originalskick och Länsstyrelsen ger bidrag för vissa renoveringar. Under första halvåret av 2019 har innergården på Tredje Långgatan renoverats.

Kommande renoveringar

En genomgång och upprustning av samtliga portar kommer att ske under 2019. Man kommer även att se över lägenhetsdörrarna för bedömning av renoveringsbehov.

Övrigt

Riksbyggen sköter den ekonomiska och den tekniska förvatlningen åt föreningen. Fastigheten är fulvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

VISNINGAR

KONTAKTA MÄKLARE FÖR
MER INFORMATION

 • Pris: 4 250 000 kr (utgångspris)
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Rum: 2 rum och kök
 • Area: 77 kvm
 • Avgift: 4 750 kr/månad inkl värme, VA
 • Byggår: 1882 - Renovering 1992

Ansvarig mäklare

Tony Henschel

Tony

Henschel

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 13

tony@alvhem.com

linnéstaden

Linnéstaden betraktas som en av Göteborgs mest attraktiva stadsdelar. Kanske beror det på...
LÄS MER
 • Lägenhetsnummer: 1201
 • Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet
 • Fönster: 2-glas isolerglas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Fastighetsbeteckning: Masthugget 8:12
 • Våning: 3 av 3, ej hiss

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!