Övre Husargatan 23 B

1896, Linnéstaden

ALLA BILDER OCH PLANSKISS
Sekelskiftespärla belägen i en vacker hörnfastighet på attraktiv adress! Pampiga rum i fil, varav ett tornrum, östervänd balkong, högt till tak, vackra och maffiga stuckaturer, fiskbensparkett, takrosetter, välvda fönster & pardörrar. Renoverat kök och stort badrum! Bredband inkluderat i avgiften. Hiss finns, går till halvplan!

INTERIÖR

Det är något speciellt med hörnhuset på Övre Husargatan 23/Kastellgatan 23. Liksom merparten av husen på denna gata har denna byggnad anor från det förra seklets början. Den tidens attribut har förstås en självklar plats även i detta hus. I skrivande stund så renoveras fasaden, fönstren och balkongerna och blir en ovanligt vackert bevarad fastighet, fast förankrad i 1800-talets självklara elegans. Detta hem blir en fristad för dig som vill skapa ditt egna drömhem med gamla detaljer som smakfullt kryddas med nutidens krav på estetik. Stora pampiga rum i fil, generöst ljusinsläpp från höga fönster i både öster och väster, en mängd vackra sekelskiftesdetaljer bevarade i form av stuckaturer, pardörrar, höga fotlister, takrosetter, brädgolv, kakelugn och stavparkett. Som om detta inte vore nog har denna sekelskiftesvåning en charmig planlösning utan insyn med vinklar och vrår, öppen spis, balkong i fritt österläge och välutrustat kök.

Hela Kastellgatan har vaknat upp ordentligt, från Sveaplan till Skanstorget och känns numera som en stad i staden. Här trängs numera ett rikt utbud av små charmiga kvartersbutiker samt surdegsbageriet Alvar och Ivar som erbjuder nygräddat bröd alla dagar i veckan, amerikanska och femtiotalsinspirerade Egg & Milk som på helgerna erbjuder fantastisk brunch, intill Franska Bageriet, små mysiga kvartersbutiker men framförallt närheten till allt. För en tvärgata bort ligger Linnégatan med alla uteserveringar och några kvarter bort njuter många göteborgare av härliga Slottsskogen och vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen.

Hall:

Ett tydligt gångstråk visar vägen fram till husets port. Väl inne i trapphuset slås man av att detta verkar vara en välskött förening. Hissen tar Dig upp till våning 3,5 så tar du en halv trappa upp till våning fyra. I trapphuset kan man även skymta föreningens innergård som om sommaren är grön och lummig med utemöbler och grill. Lägenhetens hall är välkomnande och ljus med vitmålade väggar och en fondtapet längs ena väggen och klassisk ekparkett med fiskbensläggning på golvet. Hallen är möblerbar och leder vidare in till samtliga rum i lägenheten.

Sovrum:

Med ett stort fönster mot den tysta gården i väster ligger ett av lägenhetens sovrum. Detta är stort nog att rymma en dubbelsäng med tillhörande nattduksbord och förslagsvis en fåtölj. Längs ena väggen har praktisk förvaring skapats i form av garderober. Väggarna är målade ljusblått och längs ena väggen sitter en randig fondtapet. Om sommaren är det skönt att kunna sova med fönstret öppet och det tysta läget mot gården ger en behaglig nattsömn.

Badrum:

Rymligt badrum som renoverades under 2006. Väggar och golv pryds av snygg sjösten och i taket sitter infällda spotlights med dimmer. Ena hörnet pryds av ett rymligt bubbelbadkar (Casper) med inbyggda högtalare och belysning! För dig som gillar att bada är detta en dröm. Vardagslyxen slutar dock inte här, i badrummets andra hörn finns dusch med vikbara duschväggar. Badrummet är också utrustat med wc-stol, handfat med kommod och översittande spegel samt handdukstork.

Tornrum:

Från hallen känns det naturligt att fortsätta in i det pampiga tornrummet som tack vare sina två dörröppningar, de höga fönstren med överljus och den generösa takhöjden, badar i ljus. Om sommaren ger de lummiga träden utanför fönstren en trivsam och känsla. Rummets rundade form ger tillsammans med kakelugnen i ena hörnet, pardörrarna, den vackra stuckaturen och takrosetten en ovanligt trivsam känsla. Väggarna är målade i en bruten beige/rosa nyans och golvet pryds av vacker stavparkett. Det höga, fria och insynsskyddade läget är ovanligt i en storstad.

Vardagsrum:

I fil med tornrummet, avskilt via tidstypiska pardörrar, ligger vardagsrummet. Stort, ljust och luftigt är ledorden för detta rum. Här finns plats för det mesta man kan tänka sig. Höga fönster släpper in ljuset och ger en härlig vy upp mot himlen. Med utgång från detta rum nås balkongen i soligt österläge. Om sommaren är det härligt att hämta frukosten hos Egg & Milk och inta den på sin egna balkong. Matsalens väggar är målade i en ljus nyans och golvet pryds av samma vackra stavparkett som i tornrummet. Vardagsrummet leder in till både köket, tornrummet och hallen.

Kök:

I fil med matsalen ligger det luftiga, välutrustade och lyxiga köket. Köket som kommer ifrån välrenommerade Mobalpa är utrustat med kyl och frys, induktionshäll med översittande fläktkåpa, diskmaskin och en kombinerad tvättmaskin/torktumlare. Köket är stort med gott om plats för både matlagning och middagsgäster. Två höga och rundade fönster i öster ger en härlig rymd och ett generöst ljusinsläpp. Golvet pryds av massivt brädgolv och väggarna är målade i en vit nyans. Bevarade pardörrar avskiljer köket från vardagsrummet. Önskar man en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum så går denna väggen att ta ner, se den alternativa planskissen.

Övrigt: Lägenheten står registrerad som 94 kvm enligt förvaltarens information.

FÖRENINGEN: Brf Sveaborg

Brf Sveaborg äger den vackra hörnfastigheten Kommendantsängen 5:9 med adresserna Övre Husargatan 23 och Kastellgatan 23. Fastigheten bebyggdes 1889. Att sträva efter äkta material var något man gjorde då. Husen uppfördes ofta i natursten vilket ledde till att de blev dyrare och mer påkostade. Man utformade taksiluetterna på fantasifulla sätt med torn och gavelrösten, och fasadfärgerna var mildare. Beige, brunrosa, gulvitt eller grått var vanliga färger som alla gick bra ihop med den sten som användes. Det förekom inmurade kakelplattor eller glaserat tegel som dekorativa detaljer. De välvda fönstren med en T-formad mittpost var målade med tunn lasyrfärg i mörkt grågrönt, varmt grå eller mörkt brunt.

Brf Sveaborg är en välskött och stabil förening. Man förvärvade fastigheten redan 1987 och föreningen består av 26 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. I lokalerna bedrivs en sushirestaurang, frukost- och lunchrestaurang (Egg & Milk + Café Svea) samt en fotobutik. Byggnadens bostadsyta uppgår till 2 222 kvm och lokalytan till 279 kvm.

Genomförda renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan 2013-2028. Hela fastigheten genomgick en stor så kallad ROT-renovering 1987. Då byttes bland annat el- och vattenstammar. Under åren har styrelsen arbetat aktivt med att hela tiden underhålla och förbättra fastigheten. De senaste åren har följande åtgärder gjorts:

2009 utfördes första etappen av norra tornet Övre Husargatan - Nordenskiöldsgatan. Då byttes även portlåsen ut och medlemmarna fick nya nycklar.

2010 gjordes andra etappen enligt plan. Under den pågående renoveringen konstaterades att balkongerna och tornfundamenten var i så dåligt skick att även detta åtgärdades.

2010 brandbesiktning och OVK.

2011 modernt miljörum byggdes.

2012 färdigställdes de sista åtgärderna av föreningens fasadrenovering som innefattade invändig renovering i uppgång 23 A samt slutförande av åtgärder på balkonger i uppgång 23 B.

2013 gjordes en grundlig fastighetsbesiktning samt uppdatering och förbättring av föreningens underhållsplan.

2013 installerades nya lampor på vinden.

2014 renoverades trappan i 23 B-uppgången där man förstärkte och förbättrade samtliga trappsteg.

2014 byttes vissa portlås ut och medlemmarna fick nya nycklar (andra gången, första gången gjordes 2009).

2015 ny belysning på gården och stammarna spolades

2017 installerades säkrare lås på alla ytterportar och brytskydd på gemensamma innerdörrar.

2018 renoverades samtliga fasader, fönster, balkonger och tak. Då upptäcktes rötskador på bjälklag som åtgärdades och delvis finansierades genom upptagande av ett nytt lån. Man utförde även en OVK-besiktning.

Styrelsen har under året arbetat regelbundet med informationsflödet genom att skicka ut medlemsutskick samt genom att aktivt använda föreningens e-postkonto för effektiv korrespondens med medlemmarna.

Kommande renoveringar

Inga större underhåll är planerade de närmaste åren. Man mäter sättningar årligen och dessa skall undersökas ytterligare. Behöver det åtgärdas genom grundförstärkning kommer föreningen ta nya lån men man har även fört diskussioner om att delfinansiera ett sådan projekt genom att exploatera vinden på sikt.

Ekonomi

Under året så har den engagerade föreningen omförhandlat lån på 7,2 mkr vilket har resulterat i en förmånlig rörlig ränta. Intäkterna till föreningen består till en betydande del av hyror från de tre affärslokalerna. Ca 22 % av den totala omsättningen kommer från dessa, vilket självklart är en stor tillgång för föreningen. De långfristiga skulderna uppgår i dagsläget till ca 22 mkr. Inga beslutade avgiftsförändringar i dagsläget. Föreningen har låtit göra en långtidsbudget som sträcker sig fram till 2028.

Övrigt

Opalen Fastighetsförvaltning sköter den ekonomiska och tekniska förvaltningen. I övrigt sköter styrelsen lägenhetsförteckningen. Föreningen anlitar ett företag för den löpande fastighetsskötseln och ett annat för städning av trapphusen. Två gånger om året anordnas städdagar. Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas således inte av höjd tomträttsavgäld.

Gemensam tvättstuga finns högst upp i huset med utsikt över hela staden.

KOMMANDE VISNINGAR

KONTAKTA MÄKLARE FÖR
MER INFORMATION

 • Pris: 5 490 000 kr (utgångspris)
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Rum: 3 rum och kök
 • Area: 97 kvm
 • Avgift: 5 579 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv, bredband
 • Byggår: 1896
 • Driftskostnad: 5 100 kr/år

Ansvarig mäklare

Andreas Lundberg

Andreas

Lundberg

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 06 62

andreas@alvhem.com

Assisterande mäklare

Sandra Guerrero

Sandra

Guerrero

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 11

sandra@alvhem.com

linnéstaden

Linnéstaden betraktas som en av Göteborgs mest attraktiva stadsdelar. Kanske beror det på...
LÄS MER
 • Lägenhetsnummer: 1402/02042
 • Energiförbrukning: 177 kWh/år
 • Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet
 • Fönster: 3-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Fastighetsbeteckning: Kommendantsängen 5:9
 • Våning: 4 av 5, hiss finns, Stannar vi halvplan

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!