Sofiagatan 60E

Strömmensberg | 1926

På Strömmensbergs mysigaste gata finns den här pangfina ettan som nu vill ha en ny ägare. Här är allting mycket fint och i gott skick, så det är bara att flytta rakt in och ha det bra. Många originaldetaljer finns bevarade, såsom brädgolv, gjutjärnsradiatorer, spegeldörrar, kallskafferi och stuckatur. Läget en halvtrappa upp gör att man både får de tjocka stenväggarna med sina djupa och sittvänliga fönsternischer likväl som närheten till den underbara gården, men utan att bli störd av insyn. Mycket välskött förening med väldigt god ekonomi, och låg belåningsgrad.

 • Antal rum: 1 rum och kök
 • Boarea: 32,4 kvm
 • Areakälla: Föreningens information
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Strömmensberg
 • Månadsavgift: 2 326 kr inkl. värme, VA, fiber-TV, elnätsavgift samt bostadsrättstillägg. Obligatoriskt tillägg om 125 kr/månad för fiber (100/100 Mbit/s) och ip-telefoni tillkommer
 • Bostadens indirekta nettoskuldsättning: (Indirekt nettoskuldsättning kan ej redovisas då andel av årsavgift ej redovisas av förvaltaren.)
 • Byggnadstyp: Landshövdingehus
 • Byggår: 1926
 • Våning: 1 av 3
 • Hiss: Nej
 • Lägenhetsnummer: 33
 • Andel i föreningen: 1,1489%
 • Balkong/Uteplats: Nej
 • P-plats/parkering: Nej
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Mekanisk (frånluft)

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Ann Stenmark

Fastighetsmäklare i Bagaregården och östra centrum

0766-44 66 03 | ann@alvhem.com

Byggnadsstilen

Landshövdingehus

Själva idén till att bygga hus med en våning i sten och två i trä föddes under ett 1800-tal som var präglat av svår bostadsbrist och eländiga levnadsförhållanden.

Läs mer
Beskrivning
Dokument
Karta

Om bostaden

Strömmensberg är ett tryggt område där man trivs bra och gärna bor länge. Sofiagatan är en alldeles särskilt mysig gata kantad av prydliga landshövdingehus på ena sidan, och ljuvligt söta radhus på den andra. En tyst och lugn idyll, där det är svårt att tänka sig att man befinner sig i en storstad. Men faktum är att man här uppe på höjden har en svårslagen närhet till det mesta - spårvagnen är några minuters promenad bort, likaså en av Göteborgs bästa matbutiker (om man tar genvägen). För den som längtar efter att stoppa fingrarna i jorden finns kolonilottsområdet Kristinedals odlarförening alldeles intill, och när friluftsliv lockar är det lätt att ta sig till Skatås och Delsjöområdet, där motionsspår, badplatser, vacker natur och mycket annat väntar.

HSB Brf Helagsfjället är en osedvanligt välskött och stark förening, med låg belåningsgrad och ett hus i mycket fint skick. Föreningen har många faciliteter för medlemmarna att nyttja, såsom gästlägenhet, festlokal, gym, bastu, och parkeringsplatser att hyra.

Man är mån om att bevara 1920-talskänslan, men tar samtidigt väl genomtänkta steg in i framtiden. Till exempel har solpaneler installerats på taket, och ett antal parkeringsplatser har försetts med laddstolpar för elbilar. Huset omgärdas av en härlig utemiljö. Längs gatan finns en vacker förträdgård, som med hjälp av historiska bilder på huset har återfått mycket av sitt ursprungliga utseende. Innergården är en lummig oas, med både stiliga stensatta ytor och mjuka gräsmattor. Här finns flertalet uteplatser där man gärna slår sig ner när det är vackert väder. För barnen finns en fin lekplats med sandlåda och gungor.

Lägenheten

En halvtrappa upp ligger den här mysiga ettan. Det är ett mycket yteffektivt hem som upplevs större i verkligheten än på pappret. Här ryms allt man behöver i etta, och rummet erbjuder flera möbleringsmöjligheter tack vare sin form. Här på våning ett finns flera fördelar. Bäst av allt är kanske att man är i husets murade del, och därmed får njuta av maffiga stenväggar, med djupa sittvänliga fönsternischer. I det här huset är dessutom fönstren extra höga på våning 1 och 2, och ger ett härligt ljusinsläpp. Den fantastiska gården är bara några trappsteg ner, så det känns lätt att stryka "balkong" från kravlistan när man bor här. Hela bostaden är i gott skick, och moderna och praktiska inslag i kök och badrum kombineras fint med alla de bevarade originaldetaljerna såsom brädgolv, spegeldörrar, gjutjärnsradiatorer, stuckatur, kallskafferi, och listverk.

Hall

Hallen ligger centralt placerad i lägenheten, och binder samman rummen. Här är brädgolvet målat i vitt, och väggarna är i nyansen "Tender Sand" från Nordsjö. Plats för avhängning finns, och om köparen vill finns även möjlighet att ta över en garderob som tidigare stått i hallen (Trysil från Ikea), som tillfälligt har fått flytta till ett av förråden.

Kök

Det här är ett riktigt drömkök för en etta. Massor av förvaring, både i de moderna skåpen och i de bevarade originalskafferierna, gör det lätt att hålla ordning, och tack vara bra vitvaror och arbetsyta blir det roligt att experimentera med matlagningen. Diskmaskinen tar hand om det tråkiga efteråt. Köket totalrenoverades 2018, och köksinredningen från Epoq sattes in. De grå luckorna går väldigt fint ihop med såväl brädgolvet och väggfärgen, som med grönskan utanför fönstret. Bänkskivan är i ljus laminat, och matchas snyggt med det kvadratiska vita kaklet i raka förband. En bit av en vägg är klädd i kakel från golv till tak, vilket tillsammans med den mörka fogen skapar en schysst bistrokänsla. Den maskinella utrustningen består av kyl/frys (Samsung, 2021), självrengörande varmluftsugn (Cylinda, 2018), induktionshäll (Cylinda, 2018), diskmaskin (en extra tyst variant från Bosch, 2018), och en kopplad fläkt från Thermex. Brädgolvet är målat i vitt, och väggarna i Misty Paris samt Soft Paris från Nordsjö. Naturlig plats finns för ett matbord. Fönstret vetter mot gården, och på sommaren är det mysigt att öppna upp och sätta sig i den djupa fönsternischen med en kopp kaffe och en god bok.

Rum

Ett ombonat och hemtrevligt rum som rymmer både dubbelsäng, soffa, och garderob. Det höga fönstret vetter mot Sofiagatan och kolonilotterna på andra sidan gatan. Fönstret är högt beläget och mellan trottoar och hus finns en förträdgård, så rummet är fritt från insyn. I taket finns fin stuckatur och takrosett bevarat sedan huset stod nytt. Framtaget brädgolv i varm ton, och väggar målade i "Tender Stone" från Nordsjö. Originaldörren till rummet står i ett av förråden om man vill hänga upp den igen.

Badrum

Badrummet totalrenoverades 2010, och är i mycket fräscht och snyggt. Utförandet är i ljusa och tidlösa färger. Här finns toalett (från 2016), handfat (ny blandare), dusch, och handdukstork. Golvet är försett med värmeslingor.

Övrigt

Bostadsrättsinnehavaren nyttjar två rymliga förråd, ett på vinden och ett i källaren.

Tillträde

Lägenheten är tillgänglig för inflytt från slutet av juni.

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.