Stora Nygatan 3A

1853, Inom Vallgraven

ALLA BILDER OCH PLANSKISS
På Göteborgs forna Strandgatan, Stora Nygatan 3 i hus signerat år 1853, bland de första som byggdes, finner ni dessa stolta 3 rum och kök på 87 perfekt disponerade kvadratmeter. Bostaden är belägen högst upp i huset med utsikt över Trädgårdsföreningens grönskande trädtoppar. Totalrenoverat kök med mattslipade köksbänkar i vacker kalksten, integrerad diskmaskin och underlimmad induktionshäll med boosterfunktion. 2 bra, tysta sovrum och rejält badrum med tvättmaskin och badkar. Från grosshandlarnas exklusiva kvarter till en sprudlande citykärna invid kommunikationernas mittpunkt. En kort spatsertur till Hotell Post, Trädgårdsföreningen eller Hagabadet. Stå i vardagsrummet med en bok i handen och vila blicken över Vallgravens glittrande vattenyta. Välkomna till stadens prydnad Inom Vallgraven.

INTERIÖR

Bo bland en bebyggelse som hör till Göteborgs äldsta. Gatan längst vallgraven uppfördes av holländska stadsplanerare på 1600-talet och hette Strandgatan fram till slutet av 1850-talet. Då byggdes här påkostade hus vars stora våningar, med utsikt över den då nylagda Trädgårdsföreningen, lockade till sig hyresgäster av det lite mer välbärgade slaget. Detta hus uppfördes 1853 genom byggmästaren August Krüger som även byggde Göteborgs Synagoga. Området var en del av den stadskärna som byggdes ut efter de forna befästningarna rivits. Det var vid denna period förbud mot trähus infördes innanför vallgravarna och staden byggdes om i sten. Från början ägdes huset av grosshandlarna E L Magnus och M Jacobsson och lägenheterna hyrdes ut till främst handelsmän. Husets utförande präglas av nyklassicism med nyromanska inslag, en stil som var på modet vid den här tiden. Fasaden är i ljus slätputs med kornischer, profilerade fönsteromfattningar och rusticerad bottenvåning.

Njut av alla fördelar ett centralt boende kan erbjuda. Läget är mycket centralt och utanför dörren ligger allt vad staden har att erbjuda. Runt hörnet finns shoppinggator, bra restauranger, nöje och kultur. Här har du nästintill direktaccess till härliga Trädgårdsföreningen med sin grönska och kända Rosencaféet.

Njut av sensommarsolen på någon av de mysiga gräsplättarna som ligger längs kanalen. Är du hungrig så rekommenderar vi en bit mat på Posthotellet. I området finns det gott om träningsanläggningar. På andra sidan vallgraven ligger Centralstationen och Drottningtorget, den centrala knutpunkten för nästan all kollektivtrafik i stan. Trots det centrala läget upplevs lägenheten väldigt tyst och insynsskyddad. Om detta beror på läget högst upp i huset, Trädgårdsföreningen precis utanför eller den sparsamma trafiken får vara osagt. Allt i gott skick med nymålade väggar, nyslipade vitlaserade mattlackade golv och nyrenoverat kök.

Faller andan på är det en kort spatsertur till Haga badet Drottningtorget på Östra Larmgatan 4, ett spa med fullutrustat gym vilket nyligen har nominerats i hela två kategorier i ”World Luxury Spa Awards, och utgör nu en självklar stolthet för området.

Välkomna upp till Stora Nygatan 3A, granne med ”Karlsson på taket”

Hall:

Bra, klassisk hall med hatthylla med säkerhetsdörr. Utrymme för rejält garderobsparti/klädskåp finns. Klinkergolv i sandfärgad kulör, perfekt för höstblöta skor eller tassar.

Originaldörrar med infällt fönsterglas finns bevarade från vindsbyggnationen.

Kök:

Ett kök med stort K. Vi kan nästan garantera er att det här kommer bli familjens naturliga samlingsrum. Generöst med fönster ut mot föreningens slutna, intima innergård. Utsikt över takåsarna och känslan om huset och grannhusens byggnadsår ger den rätta, nästan kontinentala känslan i rummet. Köksfönstret brukar stå uppslaget och solkatter leka tillsammans med hundvalpen Bob på köksgolvet. Köket totalrenoverades i årsskiftet 2011/2012. Stilrent inrett med vit skåpsinredning utan handtag, vitt kakel ovan bänkar och spis samt öppna skåpshyllor. Underlimmad vask och induktionshäll med boosterfunktion. Integrerad varmluftsugn och diskmaskin. Mattslipade köksbänkar i kalksten, behandlade med ”antifläck AKEMI”.

Utrymme finns för en rejäl köksmöbel, i det här fallet även en ljuvlig kökssoffa, så utrymme finns för hela familjen eller festsällskapet och då med svängutrymme för benen. Extra skåpsförvaring ovan kökssoffan med stämningsfullt överljus.

Sovrum/arbetsrum:

Nyslipade golv vilka är mattlackade och vitbehandlade. Vitmålade, mycket fräscha ytskikt genomgående. Spröjsade fönster ger en fantastisk utsikt över Hotell Post och den glittrande kanalen. Ett stort rum vilket fungerar lika bra som ett ”Master bedroom”.

I mellanhallen har ni även en bra klädkammare och ett praktiskt städskåp.

Vardagsrum:

Ateljéliknande ljus och blicken kan vila på Trädgårdsföreningens stolta trädtoppar. Spröjsade, djupa fönster och gott om utrymme för både bokhyllan och soffmöbeln. Matsalsmöbel får även plats om önskemål finns.

Sovrum:

Även det i generös storlek där dubbelsängen med tillhörande sängbord utan svårigheter får utrymme. 4 platsbyggda garderober. Fönster ut mot lugn, sluten innergård, så här kan ni sova med öppet fönster utan att störas av stadens brus och liv.

Badrum:

Även badrummet är rejält tilltaget. Utrustat med badkar, WV, handdukstork, badrumsskåp, rund badrumsspegel och handfat.

Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 4 kvm.

Tvättstugan finns i källaren utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp.

Adressen Stora Nygatan 3A är berättigad till boendeparkering inom område "C"

FÖRENINGEN: Brf Slusskvarnen

Bostadsrättsföreningen Slusskvarnen är en trevlig förening som förvärvade den charmiga fastigheten Inom Vallgraven 1:6 år 2005 med adress Stora Nygatan 3. Huset byggdes 1853 genom byggmästaren August Krüger i nyklassicistisk stil med nyromanska inslag.

Föreningen äger sin mark och består idag av 15 bostadsrättslägenheter och 2 lokaler med hyresrätt. Lokalerna består av ett café respektive en restaurang. Den totala ytan är 1 156 kvm, där lägenhetsytan är 855 kvm och lokalytan är 301 kvm.

Ekonomi: Föreningen har mycket goda hyresintäkter, där lokalerna står för hela ca 45 % av intäkterna. Belåningen är ca 8,44 Mkr.

Årsavgifterna planeras vara oförändrade de närmaste åren.

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2019 och 2030. Medel reserveras årligen till det planerade underhållet.

Gjorda renoveringar: Under åren 2005–2009 genomgick fastigheten ett antal renoveringar. Under 2005 gjordes grundbevarande åtgärd genom Euroinjektion och en gård och trapphusrenovering. Under 2006 utfördes översyn av brandgångar och mellan åren 2006–2008 renoverades fönstren. År 2009 fick lägenheterna nya säkerhetsdörrar. Under år 2010 utförde Wsp en borkoll med bra resultat och diverse reparations- och målningsarbeten på fasaden utfördes. En värmekabel installerades i stuprör under 2011 och under 2012 filmades stammarna och vissa relinades (husets stammar byttes i slutet av 1970-talet). Under 2014 har man lagat putsen på innergårdfasaden. År 2017 renoverades innergården.

Under år 2019 planeras en fönsterrenovering.

Övrigt: Den ekonomiska förvaltningen och lägenhetsförteckningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts i egen regi. Överlåtelseavgift och eventuell pantsättningsavgift betalas av köparen. Uthyrning i andra hand ett år i taget och kräver styrelsens samtycke. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kabel-TV och Internet via ComHem. Kabel-TV basutbud ingår i avgiften. Tvättstugan finns i källaren utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Många av hushållen har egen tvättmaskin. Hiss finns ej i huset. Trappstädning ligger på entreprenad. Föreningen har en mysig kullestensbelagd innergård med utemöbler, grönska, cykelställ och avfallshantering med viss källsortering. Boendeparkering gäller i området (www.trafikkontoret.goteborg.se).

KOMMANDE VISNINGAR

KONTAKTA MÄKLARE FÖR
MER INFORMATION

 • Pris: 4 100 000 kr (utgångspris)
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Rum: 3 rum och kök
 • Area: 87 kvm
 • Avgift: 4 779 kr/månad inkl. värme, vatten & kabel-TV
 • Byggår: 1853
 • Driftskostnad: 5 600 kr/år

Ansvarig mäklare

Anna Wählisch

Anna

Wählisch

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 64 65

anna@alvhem.com

Assisterande mäklare

Andreas Lundberg

Andreas

Lundberg

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 06 62

andreas@alvhem.com

 • Lägenhetsnummer: 5
 • Energiförbrukning: 147 kWh/år
 • Byggnadstyp: 1800-talsfastighet
 • Fönster: 3-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Fastighetsbeteckning: Inom Vallgraven 1:6
 • Våning: 3 av 3, ej hiss

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!