Stora Nygatan 7B

1855, Inom Vallgraven

ALLA BILDER OCH PLANSKISS
Denna härliga cityvåning på 176 kvadratmeter om sex rum och kök signerad år 1850, präglas av en strålande utsikt mot Hamnkanalen och Trädgårdsföreningen. Genom våningens sex högvälvda fönsterpartier möts du av ljuskaskader och en natur som skiftar med årstiderna. En klassisk sällskapsvåning präglad av nyrenässansens ideal med fyra rymliga sovrum och för ovanlighetens skull två fullutrustade och generöst tilltagna badrum. Här härskar lugnet bara minuter från Avenyn och omgivande restaurang- och nöjesliv. Omfattande renoveringar har genomförts under år 2017 med hjälp av fackmän. Ett vardagsrum på hela 42 kvadratmeter, vilket ligger i fil mot det 30 kvadratmeter stora köket inbjuder verkligen till fest och familjeliv, vilken konstellation det än må vara. Rummen har drygt 3,10 meter i takhöjd med välvda fönsterpartier, våningens sanna signum, ut mot Vallgravens skimrande vattenyta och Trädgårdsföreningens grönska. Ett idealiskt läge där du bor på en lugn gata med närhet till precis allt man kan önska sig. Ett par minuter bort når du flygbuss, tåg, bussar och spårvagnar som tar dig vart du än vill åka. Eller varför inte ta en kort promenad till Hotell Post, Hagabadet eller besöka den omåttligt populära lekplatsen i Trädgårdsföreningen. Välkomna till stadens prydnad Inom Vallgraven.

INTERIÖR

Stora Nygatan är en cirka 530 meter lång gata i Göteborgs innerstads mittersta kärna, som sträcker sig från Kungsportsplatsen till Drottningtorget längs med Vallgraven. Närheten till vattnet var mer påtagligt i gatunamnet år 1847 då den planerade gatan hade namnet Strandgatan. Det första huset vid gatan byggdes 1850. Arkitekten för Stora Nygatan 7 var John Westerberg som också var riksdagsman. År 1874 blev Stora Nygatan även hemmaadressen för den kända familjen Dickson, en av Sveriges mest förmögna familjer på sin tid och även den familj vilka var ägare av Tjolöholms slott under en period i dess mångåriga historia. Dickson bodde med största sannolikhet i huset på Stora Nygatan fram till sin död år 1898. En större ombyggnation skedde även under år 1909 där namnet Carl Bonde figurerar som en av aktörerna.

Från grosshandlare och husnummer likt det officiella tillika inofficiella port nummer 17 ½, det är Göteborgs enda adressplats som inte har ett helt gatunummer, till nästan oförskämda närhet till kommunikationernas medelpunkt Nils Ericsonsplatsen och tågstationen.

Vila ögonen på Vallgravens skimrande vattenyta med Trädgårdsföreningen i fonden eller ta ett glas av det goda på Hotell Posts omåttligt populära hotellbar. Närheten till flertalet mycket populära restauranger och barer öppnar verkligen upp för möjligheten att ha passande samt eleganta affärsmöten nära hemmaplan. Faller andan på är det en kort spatsertur till Haga badet Drottningtorget på Östra Larmgatan 4, ett spa med fullutrustat gym vilket nyligen har nominerats i hela två kategorier i ”World Luxury Spa Awards och utgör nu en självklar stolthet för området!

Välkomna till Stora Nygatan 7b. Genom en stolt entré med breda trappsteg tar ni er med enkelhet upp till våningen, den enda med sin entré i trapphuset. En väldigt privat känsla infinner sig genast.

Våningens 176 kvadratmeter är disponerade på sex rum, två fullutrustade badrum och ett kök på dryga 30 kvadratmeter! Bostaden är enligt lägenhetsförteckningen registrerad som fem rum och kök. Ett högt läge på en riktig våning 1 upp från gatunivå, så fri från insyn, att det måste upplevas på plats.

Samtliga ytskikt såsom tak, väggar, golvlister och dörrfoder har målats om. Larm från Verisure är installerat och kan övertas. I våningen finns i de flesta rum LAN-uttag som möjliggör en fast bredbandsuppkoppling. I samtliga fem sovrum har måttbeställda mörkläggningsplisséer monterats.

Ett källarförråd tillhör bostaden på 3,5 kvadratmeter. Ägarparet till lägenheten har även bekostat byggnationen av extra förrådsyta i källaren på 21 kvadratmeter, med fantastiska förvaringsmöjligheter för den som behöver det. Förrådsytan hyrs av BRF för 833 kr/månad. Ingen kö till extra förråd för närvarande utan en ny presumtiv köpare bör kunna överta dem om önskan finns. (kontrollerat med styrelsen 2019-09-27).

Hall:

En rymlig och välkomnande hall som sätter tonen för denna stilfulla våning. Klassisk tapet i grått.

Till lägenhetens entrédörr och utgång via Drottninggatan har automatiska dörröppnare installerats. Ett så kallat ”videoöga” har även installerats i entrédörren.

Sovrum I:

Nyslipad ekparkett på golv, vitmålade väggar. Välvda, djupa fönster med grönskande utsikt över trädgårdsföreningen. Ett generöst tilltaget sovrum på cirka 14 kvadratmeter.

Badrum:

Nybyggt sobert och stilfullt badrum som stod klart år 2017. Gedigna materialval i kombination med de höga fönstren och det naturliga ljusinsläppet gör detta badrummet mycket speciellt. Det känns helt enkelt exklusivt och påkostat.

Golvklinker i grå ton och vita stilrena kakelplattor på väggarna utgör basen. I den rymliga duschen med dörrar av klarglas och krom och i en nisch med glashyllor sitter mosaiken ”Sunset” som tillför en livfull, sofistikerad och färgsprakande känsla inspirerad av Andy Warhol.

Komfortvärmegolv och handdukstork finns förstås, likaså vägghängd WC-stol från Duravit och all inredning från Konradssons Kakel. I sidonisch finns kombinerad tvättmaskin/torktumlare från Samsung med ytterligare gott om förvaring.

Ljussättningen är välplanerad och förutom belysning i spegelskåp finns sektionsstyrd, dimbar belysning såväl i tak som ovan glashyllan.

Samtliga arbeten är gjorda av fackmän och alla våtrumsintyg/kvalitetsdokument/slutbesiktningsdokument finns.

Sovrum II:

Ett perfekt tonårsrum med dubbeldörrar ut mot innergården. Även detta rum med generös storlek på cirka 11 kvadratmeter med nyslipad ekparkett på golv och vitmålade väggar.

Sovrum III/Master Bedroom:

Ett riktigt härligt och stort sovrum. Även detta med fönster mot den tysta innergården. Nytt ekparkettgolv, vita väggar och en fondvägg i den milda tonen ”Glaciär”. Drygt 15,5 kvadratmeter med goda förvaringsutrymmen i garderobsvägg med spegel.

Vardagsrum:

Ett vardagsrum på hela 42 kvadratmeter, det ni! 3,10 meter i takhöjd och 3 stora välvda fönsterpartier ut mot Trädgårdsföreningens lövprakt och Vallgravens glittrande vattenyta. Utsikten blir ännu bättre i skymningsljus, tro mig. Nyslipad ekparkett och fina ytskikt i vitt. Nya, breda, vackra trösklar i ek har specialbeställts till vardagsrum och kök.

Detta är ett rum att verkligen umgås i, här trivs man. I fil med detta rum ligger det stora köket på hela 30 kvadratmeter, vilket ger er umgängesytor bortom det vanliga.

Utrymme för matsalsmöbel finns självfallet, men det stora, eleganta köket gör nästan matsalsbordet överflödigt här.

Kök:

Ett nästan kvadratiskt och generöst kök som nås via pardörrar i vardagsrummet. Här har ni utrymme för ett riktigt stort matsalsbord, lätt uppdukat till ett tiotal sittande gäster. Här vill man gärna umgås och laga god mat och då blir man ofta sittandes kvar.

Köket går i vitt med ett exklusivt plankgolv från Solidfloor och dämpningsmatta för bästa komfort. Stilrent kakel i halvförband och öppna stringhyllor. Nästan uppkäftigt bra med både skåpsförvaring och bänkytor.

Ny kraftfull stilren restaurangfläkt från Gutmann och stadsgas inkopplad till gasplattorna. Även spishäll finns. För övrigt ett fullutrustat kök med rostfria vitvaror från Electrolux likt inbyggnads ugn, mikro, diskmaskin, kyl samt frys. Köket är från Elux.

Sovrum IV:

Ett cirka 15 kvadratmeter stort sovrum även detta med fönster mot innergården. Detta rum kan vara utmärkt som föräldrasovrum då det har direkt anslutning till badrummet och en möjlig klädkammare. Här kan ni skapa en privat sov- och badrumsavdelning om så önskas.

Badrum:

Ett generöst tilltaget badrum med mörkare klinker och kakel i grått och vitt. Även i detta badrum vägghängd WC-stol från Duravit med Geberit spolplatta. Här finns en härlig riktigt stor duschyta om 1*1,3m. Värmegolv finns.

Sovrum V/kontor/klädkammare:

Rummet kan ha flera funktioner, såsom sovrum, gästrum, klädkammare eller kontor. Vacker dörr med tre glaspartier med infällda plisségardiner. Ljusa väggar och slipad ekparkett på golv.

FÖRENINGEN: BRF Stora Nygatan 7-9

Brf Stora Nygatan 7–9 registrerades 2001 och köpte fastigheten Inom Vallgraven 2:10 år 2002. Föreningen har tre adresser, Stora Nygatan 7 och 9 samt Drottninggatan 77.

Fastigheten uppfördes i mitten av 1800-talet och totalrenoverades 2004. Föreningen innefattar 33 lägenheter med bostadsrätt samt fyra lokaler med hyresrätt samt ett antal medlemmar hyr extra förrådsyta.

Föreningen är otroligt välskött och styrelsemedlemmarna har en bred och gedigen kompetens. I denna förening är omsättningen förhållandevis låg och engagemanget högt.

Föreningen anordnar årligen adventsfirande och enklare tillställningar efter de årliga städdagarna. Byggnadens totala yta är enligt taxeringsbeskedet, 3 662 kvadratmeter varav 3 457 kvadratmeter utgör lägenhetsyta och 205 kvadratmeter utgör lokalyta.

Ekonomi: Föreningen har en stabil och välskött ekonomi. Avgifterna har under en längre tid legat på cirka 555 kr/kvm/boyta. Belåningen ligger på 6 254 kr/kvm, vilket också utgör snittet för föreningar i centrala Göteborg. Det har diskuterats sänkningar i föreningen men inga beslut är fattade än hälsar styrelsen (kontrollerat 2019-09-27). Ägarparet hälsar: "På den senaste årsstämman i maj år 2019 presenterade ordföranden en tilltänkt sänkning av avgifterna för år 2020 då föreningen har en mycket god ekonomi och det finns utrymme för såväl detta som fortsatt amorteringar. Beslut fattas i samband med att budgeten fastställs av styrelsen i slutet av år 2019."

I enlighet med föreningens stadgar tar medlemmarna årligen beslut om möjligheten för bostadsrättshavarna att amortera ner på föreningens lån skall ges eller ej. Beslutet gäller under det kalenderår som beslutet fattas. Om en medlem, helt eller delvis, amorterar av på sin andel av föreningens lån ges en lägre avgift. Detta medför då även att andelstalet kapital ändras. Lånen är för närvarande amorteringsfria.

Gjorda renoveringar: I samband med att föreningen köpte fastigheten genomgick fastigheten en omfattande renovering som innefattade bl. a; nya stammar och byte av befintliga stammar, ny el, installation av tre hissar, omputsning av fasad och omläggning av tak, vinden inreddes och samtliga 33 lägenheter uppfördes. Föreningen tar väl hand om sitt hus och under de senaste 10 åren har bland annat taket över garaget målats, el har installerats i vissa stuprör och trapphuset på 7A har renoverats. Grundförhållandena mäts regelbundet och fasaden i hörnet Stora Nygatan har renoverats. Renovering av fönster genomfördes 2012–2016 och underhåll av dem görs sedan löpande enligt underhållsplan. Under 2016 lackades alla tre ekportarna.

Kommande renoveringar: Inget större underhåll är planerade de närmaste åren. Medel reserveras årligen till det planerade underhållet. För avsättningens storlek, vänligen se fondnoten i årsredovisningen.

Övrigt: Föreningen äger sin mark och påverkas således ej av justeringar av tomträttsavgälden. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Bostadsrätternas medlemsförsäkring. Föreningen anlitar SBC för den ekonomiska förvaltningen och den tekniska förvaltningen sköts av Hans Hallen. Juridisk person kan vägras medlemskap i föreningen. Uthyrning i andra hand skall ansökas skriftligen hos styrelsen och beviljas ett år i taget.

Föreningen har två stenbelagda gårdar som båda smyckas av planteringar som följer årstiderna. På ena gården finns cykelparkering, det finns även ett bra cykelförråd i källaren.

Det finns sex p-platserna i garaget. Dessa hyrs ut till en kostnad om ca 1 750 kr/månad kr. (kostnaden regleras med en indexhöjning om 2% uppåt årligen). I dagsläget är den här lägenheten nr 2 i kön enligt styrelsens information (kontrollerat 2019-09-27).

Mellan de två innergårdarna ligger tvättstugan med tvättmaskin, torktumlare och mangel. Föreningens förråd finns i källaren. Från granngården nås soprummet med källsortering. Kabel-TV från kanaldigital ingår i avgiften. Gällande bredband finns fiber indraget och bostadsrättshavaren får själv teckna abonnemang och bekosta det.

I området finns boendeparkering (C4), till en kostnad om ca 680 kr/månad. För ansökan kontakta Trafikkontoret - Göteborgs Stad.

KOMMANDE VISNINGAR

KONTAKTA MÄKLARE FÖR
MER INFORMATION

 • Pris: 8 500 000 kr
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Rum: 6 rum och kök
 • Area: 176 kvm
 • Avgift: 8 175 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv
 • Byggår: 1855
 • Driftskostnad: 4 500 kr/år

Ansvarig mäklare

Anna Wählisch

Anna

Wählisch

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 64 65

[email protected]

Assisterande mäklare

Andreas Lundberg

Andreas

Lundberg

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 06 62

[email protected]

 • Lägenhetsnummer: 102
 • Byggnadstyp: Nyrenässans
 • Fönster: 3-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Fastighetsbeteckning: Inom Vallgraven 2:10
 • Våning: 1 av 3, hiss finns

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!