Nedre Johanneberg

Terrassgatan 11

Underbar och minutiöst renoverad sällskapsvåning i absolut toppskick på eftertraktade Terrassgatan. Njut av stilfulla materialval, välbevarade originaldetaljer från 20-talet, ett fritt och insynsskyddat läge och fungerande öppen spis. Delad balkong i dagsläget, långtgående planer finns gällande att bygga en egen köksbalkong. Oerhört välskött och trivsam förening med låg belåningsgrad, god ekonomi och låga avgifter där bredband är inkluderat. Vån 3/6, hiss finns.

Beskrivning

I ett pampigt rött tegelhus anno 1928, beläget på ståndsmässiga Terrassgatan och på tredje bostadsplanet, har vi nu nöjet att presentera en minutiöst renoverad våning i absolut toppklass. Ytterst väldisponerade 148 kvadratmeter fördelade på fem rum och kök. Tre rum i fil mot Terrassgatan med fem stora fönsterpartier i sydväst läge skänker rikligt med ljus till rummen. Ni bor i en välskött fastighet med en förening med mycket god ekonomi, trevliga grannar och god grannsämja. Detta hem genomgick en omfattande och mycket genomtänkt totalrenovering under 2015 som innefattade renovering av samtliga ytskikt, ny el i hela lägenheten, nytt brädgolv i kök och serveringsgång, slipning av befintligt brädgolv och fiskbensparkett, påkostat badrum och gäst- wc i smakfullt utförande samt har ett platsbyggt och handmålat kök satts in. Allt har genomförts med högsta klass och detta är definitivt ett hem för dig med högt ställda krav. Detta hem smyckas av detaljer som takrosetter, tidstypiska brädgolv, profilerade fotlister och sist men inte minst en fungerande öppen spis.

Terrassgatan har ett ypperligt läge i Nedre Johanneberg som präglas av ett obeskrivligt lugn som ramar in de magnifika röda tegelhusen. En stadsdel där man bor en smula undangömd, sitt centrala läge till trots. Att promenera omkring här inger en känsla av harmoni och avkoppling. Med grönskan utanför dörren och fågelkvitter i träden är det svårt att tro att man befinner sig i en storstad. Även omgivningarna har allt du kan önska; några minuters promenad bort erbjuder Göteborgs paradgata Avenyn ett stort utbud av restauranger, butiker och ett rikt kulturliv med stadsteatern, konserthuset samt konstmuseet.

Hall

Via det tidsenliga och välkomnande trapphuset tar ni er med hissen upp till tredje bostadsplanet. Hallens storlek är väl tilltagen vilket ger möjlighet till flertalet möbleringsalternativ. Golvet är belagt med ekparkett med fiskbensläggning och en klädkammare som rymmer alla ytterkläder. Från hallen blickar ni in i vardagsrummet och ut mot Terrassgatans fria vy och från hallen nås även en separat toalett och serveringsgången.

Vardagsrum

Stort vardagsrum om ca 27 kvadratmeter med härligt ljusinsläpp och en fungerande öppen spis i natursten. Gott om plats för stor soffgrupp och flertalet fåtöljer. Fiskbensparkett på golv och väggarna är målade i en mörkblå ton som kontrasterar på ett stilfullt sätt med snickerierna i original. Vidare via tidstypiskt profilerade skjutdörrar öppnar våningens matsal upp sig.

Matsal

Rummet ligger i nära anslutning till köket och är nästan 26 kvadratmeter stort. Här finns plats för ett stort matsalsbord, perfekt för trevliga middagstillställningar och här ryms även en loungedel för den som önskar. Även här ligger den vackra fiskbensparketten och väggarna pryds av en mönstrad tapet från Ralph Lauren.

Sovrum och serveringsgång

Serveringsgången knyter ihop våningens samtliga sovrum och i gången ligger ett plankgolv som vitpigmenterats. Här har man låtit uppföra ett vackert serveringsskåp i tidsenlig stil som kompletterar förvaringsmöjligheterna till köket. I det tredje rummet i fil mot Terrassgatan ligger ett av våningens tre sovrum, väl tilltaget och med gott om plats för olika förvaringslösningar och stor dubbelsäng. Våningens två andra sovrum ligger mot gården. Ett av dem kan med fördel användas som gästrum/sovrum medan det andra sovrummet mot gården passar utmärkt som master bedroom. I de två sovrummen mot gården så har man tagit tillvara på originalgarderoberna i spegelutförande som tidigare satt i serveringsgången.

Kök

Fantastiskt platsbyggkök från Sven Snickare - gediget byggt med lådor i ek och vita handmålade luckor med kvartsstavsprofil. Här har man tagit tillvara på alla utrymmen för att maximera förvaring. Invid fönstret har man behållit originalskiva i marmor med underliggande förvaringsskåp. I anslutning till dessa byggdes en platsbyggd bänk med förvaring och här får man plats att sitta 4-5 personer. Specialbeställd rostfri arbetsbänk med både diskho och spishäll som fällts in. Maskinparken är från Siemens och består av kolfilterfläkt, induktionshäll, diskmaskin, inbyggd ugn samt kyl och frys i fullhöjd. Härifrån nås den gemensamma balkongen. Långtgående planer finns på att låta bygga en egen balkong vilket kommer diskuteras på årsstämman.

Badrum

Badrummet nås i anslutning till serveringsgången och är bra placerat intill våningens samtliga sovrum. Här inryms wc, badkar med takdusch, golvvärme, inbyggd tork-/tvättmaskin samt en platsbyggd förvaringslösning (även den som i köket från välrenommerade Sven Snickare) med ovanliggande bänkskiva i marmor och med infällt handfat i porslin. Golvet är belagt med carraramarmor från Fired Earth.

Gäst-wc

I anslutning till entrén ligger våningens gäst-wc. Även här ligger carraramarmor från Fired Earth på golvet och väggarna är vitmålade.

Övrigt

Den minutiösa renoveringen som genomfördes innefattade att alla foder, karmar, lister och dörrar slipades och sedan målades. Även elementen målades. Samtliga väggar och tak har renskrapats från tidigare tapeter/underlag, bredspacklats och sedan har microlit satts upp för att till sist målats/tapetserats. All el har dragits om och frästs in i väggarna, ny elcentral med jordfelsbrytare har satts in samt så har samtliga brytare och eluttag bytts ut till Eljo's Renova.

Till lägenheten hör ett stort vindsförråd.

Välutrustad tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett modernt torkskåp. På innergården finns lite grönska och sittplatser och härifrån nås cykelförråd och soprum.

Fastigheten har installerat fiber från Telia. Bredband ingår i avgiften.

Boendeparkering gäller i området (www.trafikkontoret.goteborg.se).

Fakta

Objekttyp

Bostadsrätt

Rum

5,0 rum och kök

Area

148 kvm

Avgift

5 096 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv och bredband

Byggnationsår

1925-26

Driftskostnad

4 000 kr/år

Ansvarig mäklare

Andreas Lundberg

Andreas Lundberg

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

Anna Wählisch

Anna Wählisch

Reg. Fastighetsmäklare

Grundfakta

 • Area: 148 kvm
 • Månadsavgift: 5 096 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv och bredband
 • Upplåtelseform: BR
 • Typ: Bostadsrätt
 • Lägenhetsnummer: 5

Interiör

 • Antal rum: 5,0 rum och kök
 • Boarea: 148 kvm
 • Källa för area: Enl förvaltarens information

Energideklaration

 • Energideklaration: Utförd, 2009-08-14
 • Energiförbrukning: 109 kWh/år

Byggnad - 20-talsfastighet

 • Byggnadstyp: 20-talsfastighet
 • Byggnadsår: 1925-26
 • Fönster: 2/3-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Fastighetsbeteckning: Göteborg Johanneberg 1:2
 • Driftskostnad: 4 000 kr/år
 • Driftskostnad fördelas enligt följande:
  • El: 2 200 kr/år
  • Försäkring: 1 800 kr/år
  • Beräknat antal personer: 3

Förening

 • Namn: BRF Näktergalen 2
 • Brf Näktergalen 2 förvärvade fastigheten Johanneberg 1:2 med adresserna Terrassgatan 11 och 13 år 2003. Ett ypperligt läge i Nedre Johanneberg som är en välbevarad stadsdel med stora )ulturhistoriska värden. Området präglas av rustika stenfastigheter, omsorgsfullt uppförda med omgivningarna som utgångspunkt. 1917 utarbetade A Lilienberg en stadsplan för området och den första utbyggnaden genomfördes 1924-28 och präglades av en 1920-talsklassicistisk stil. Föreningens fastighet inrymmer totalt 21 lägenheter där samtliga är upplåtna med bostadsrätt och en lokal (6 garage) med hyresrätt. Enligt taxeringsbesked uppgår totalytan till 3 035 kvm, varav 2 955kvm utgör lägenhetsyta och 80 kvm utgör lokalyta (garagen). Samtliga lägenheter på originalplanen är större 4:or och 5:or medan de fyra vindsvåningarna varierar mellan 65-110 kvadratmeter. Dessutom finns även 6 garageplatser som hyrs ut till boende i föreningen till en kostnad om 1750kr/månad enligt separat kösystem.
 • Ekonomi: Föreningens ekonomi är mycket god och den totala belåningen per kvadratmeter har minskat under de senaste åren och föreningens belåning uppgår i nuläget till endast 2 487kr per kvadratmeter bostadsrättsyta. Årsavgiften per kvadratmeter bostadsyta är även den låg och ligger på ca 417 kr. Hyresintäkterna från lokaler/garageplatserna står för ca 9 % av föreningens intäkter. Finns inga planer på att höja avgifterna utan strävan är att på sikt sänka avgifterna.
 • Utförda renoveringar: Brf Näktergalen 2 äger en mycket välmående fastighet och föreningen har låtit utföra en rad renoveringar för att upprätthålla husets goda kondition. Taket renoverades 1995 och med förbättringsarbeten som skedde 2006-2007 då även V/A-stammar relinades. 2011 renoverades balkongerna, gårdsfasaden putsades och målades, horisontella avloppsrör relinades och rökgångar renoverades. 2012/2013 så sanerades krypgrunden, fuktsanering utfördes i entrén på Terrassgatan 11 och slutligen så genomfördes en omfattande renovering av fasaden ut mot Terrassgatan som fogades om. År 2016 byttes lägenhetsdörrarna ut samt en uppdatering av rökgasfläktarna gjordes. 2017 installerade föreningen fiber i fastigheten, man renoverade entrédörrarna samt utfördes en justering av värmesystemet.
 • Kommande renoveringar: Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2022. För 2019 planeras det att bl a hängrännor och stuprör på innergården skall renoveras. Föreningen kommer också byta ut sitt sophus till ett med modernare snitt och funktion.
 • Balkongprojekt är på gång, sondering pågår men inget är färdigställt ännu. Detta skall behandlas och presenteras på årsstämman i mitten av maj (2019) efter kommer en extrastämma för beslut att hållas
 • Övrigt: Föreningens ekonomiska förvaltning och lägenhetsförteckning sköts av SBC. Fastighetsskötseln utförs av Bosses fastighetsservice. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Länsförsäkringar. Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande och bedöms från fall till fall.

Lägenhet

 • Upplåtelseform: Bostadsrätt
 • Våning: 3 av 6, hiss finns
 • Hiss: Ja
 • Tillträde: Enligt överenskommelse
 • Pris: 9 900 000 kr Utgångspris
 • Avgift: 5 096 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv och bredband
 • Andel i föreningen: 5.67%
 • Andel av årsavgift: 4.96577%
 • Driftskostnad: 4 000 kr/år
 • El: 2 200 kr
 • Försäkring: 1 800 kr
 • Beräknat antal personer: 3