Mobilbild

Egnahemsplatsen 6

Landala Egnahem | 1914 | Arkitekt Carl Westman

Vi på Alvhem har den stora glädjen att presentera ett charmigt parhus i det mytiska och sägenomspunna området Landala Egnahem. Parhuset som är i ett mycket gott skick ligger på bästa läge inom området. Huset är förbesiktigat och säljaren avser att teckna en Dolda fel-försäkring. Tillträde enligt överenskommelse. Välkommen att läsa vidare om parhuset på Egnahemsplatsen 6!

 • Pris: 11 300 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 4 varav 3 sovrum
 • Boarea: 88 kvm + 44 kvm
 • Areakälla: Taxeringsinformation
 • Objekttyp: Parhus
 • Område: Landala Egnahem
 • Tomtarea: 275,1 kvm
 • Ventilation: Självdrag
 • Byggnadstyp: 1½-plans parhus med källare och inredd vind
 • Byggår: 1914
 • Driftkostnader: 42 280 kr/år, varav, försäkring 5 002 kr/år, elektricitet 28 000 kr/år, vatten och avlopp 6 400 kr/år, sotningsavgift 478 kr/år, renhållning 2 400 kr/år. Personer i hushållet 5

Grundfakta

Adress: Egnahemsplatsen 6

Fastighetsbeteckning: Landala 22:26

Area: 88 kvm

Upplåtelseform: Friköpt

Typ: Parhus

Pris: 11 300 000 kr (utgångspris)

Interiör

Rum: 4 varav 3 sovrum

Boarea: 88 kvm

Biarea: 44 kvm

Källa för area: Taxeringsinformation

Tomt

Tomtarea: 275,1 kvm

Summa pantbrev: 6 787 000 kr

Planbestämmelser: Detaljplan (2000-03-07) Tomtindelning (1913-12-08)

Energideklaration

Energideklaration: Utförd. 2024-05-10

Energiförbrukning: 128 kWh/kvm/år

Energiklass: E

Driftkostnader: 42 280 kr/år

Byggnad

Byggnadstyp: 1½-plans parhus med källare och inredd vind

Byggår: 1914

Fönster: 2-glas

Tak: Tegel

Fasad: Trä

Bjälklag: Trä

Uppvärmning: Direkt El

Utvändigt plåtarbete: Lackerad plåt

Grundmur: Natursten

Stomme: Trä

Vatten/Avlopp: Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

Ventilation: Självdrag

Driftkostnad fördelas enligt följande: 42 280 kr/år, varav, försäkring 5 002 kr/år, elektricitet 28 000 kr/år, vatten och avlopp 6 400 kr/år, sotningsavgift 478 kr/år, renhållning 2 400 kr/år. Personer i hushållet 5

Visning

onsdag 22 maj 17:0018:00

lördag 25 maj 11:0012:00

Boka visning

Välkommen på visning

Fyll i formuläret och ange önskat visningstillfälle

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.

Mäklare

Magnus Josefsson

Fastighetsmäklare villor

0766-44 55 38 | magnus@alvhem.com
Beskrivning
Dokument
Karta

Om bostaden

Detta charmiga parhus i nationalromantisk stil har det absolut bästa solläget i Landala egnahem, och ute i den underbara engelskt inspirerade trädgården är solen framme från arla morgonstund fram till sen eftermiddag. På framsidan finns en skifferbelagd uteplats med kvällssol. Huset må se nätt ut från utsidan, med inuti breder många kvadratmeter ut sig över fyra våningar. Vinden, som nås genom en platssmidd spiraltrappa, är inredd som ett extra sovrum och källaren inrymmer bland annat ett stort badrum med möjlighet till relaxutrymme. Entrévåningen är husets sociala del och det fantastiska köket, med vacker utsikt mot Egnahemsplatsens fontän och planteringar, öppnar sig mot det rymliga vardagsrummet med gott om plats för umgänge. I ett av vardagsrummets hörn ståtar en eldningsbar öppen spis och helglasade pardörrar leder ut till den soliga altanen på husets baksida. Övervåningen, med två sovrum och ett badrum, har en balkong som bjuder in till en drink i kvällssolen. I trädgården finns en fin lekstuga i samma stil som huset och ett invändigt tvådelat förråd där den ena delen passar perfekt som hemmakontor, gästrum eller extra utrymme för barnen. Vedboden bakom förrådet rymmer mycket ved till den öppna spisen. Huset är i allra bästa skick och tidlösa materialval samsas med den gammaldags charmen på ett mycket tilltalande sätt. Spegeldörrar i tidsenlig stil har satts in och golven är genomgående i vitpigmenterat och hårdvaxoljat ekplank. De två parkeringsplatserna med möjlighet till laddning av elbil är en stor tillgång, och den omedelbara närheten till husets entré gör att man slipper kånka tunga matkassar.

1905 påbörjades en utredning om byggandet av egnahem i Göteborg. Landalabergen pekades ut som en lämplig plats, och 1908 upprättade stadsingenjören Albert Lilienberg en stadsplan. Typritningar för enkelhus, parhus och radhus togs fram av arkitekten Carl Westman. 1913 påbörjades gatu- och ledningsarbetena, och redan året därpå stod det första egnahemmet inflyttningsklart. Totalt byggdes Landala egnahem med tjugofem enkelhus, trettiosex parhus och två radhuslängor. Området är i dag ett av de bäst bevarade egnahemsområdena i landet, och med sin sammanhållande bebyggelse utgör det ett fint exempel på 1910-talets nationalromantik. Även stadsplanen, som hämtade inspiration från den engelska stadsplaneraren Ebenezer Howards tankar om trädgårdsstaden, är tidstypisk.

Läget är det bäst tänkbara, och här i stadens mest centrala villa- och radhusområde erbjuds ett lugnt, avskilt och inte minst barnvänligt boende. Egnahemsplatsen med fontän och planteringar är områdets hjärta, och i utkanten finns en omtyckt tennisbana. Samtidigt som det vilar ett påtagligt lugn över de idylliska och lummiga kvarteren har man Linné, Vasastaden och Avenyn med ett fantastiskt utbud av kaféer, restauranger och barer på promenadavstånd. Det är även nära till Chalmers, Sahlgrenska, Botaniska trädgården och Änggårdsbergens naturreservat. Närservicen och kommunikationerna är utmärkta, och från huset tar det bara några minuter att gå till Doktor Fries torg med bland annat mataffär, fiskbil och spårvagnshållplats.

Vardagsrum

Entrévåningen är som nämnts husets sociala del, och här är vardagsrummet och köket i enhet i en halvöppen planlösning. Ljuset strömmar in från tre håll, och efter att kvällsmörkret väl lagt sig utanför huset är det mysigt att elda i den öppna spisen. Vardagsrummet är rymligt, och här kan man duka upp till trevliga middagar med många gäster. Sommartid växer rummet med flera kvadratmeter genom den soldränkta altanen med plats för en stor matgrupp.

Kök

Det lika välplanerade som smakfulla köket är som en dröm för hemmakockarna, och här finns gott om både arbetsyta och förvaring. Den påkostade och extra breda spisen från Falcon bjuder in till kreativ matlagning. Skåpen har vita spegelluckor och lådor, och köksbänkarna är i carraramarmor med underlimmad diskho och infälld gashäll. Partiet ovanför spisen och sidobänkarna är klädda med vitt kakel i halvförband. De fina kakelnischerna med inbyggd belysning kan fyllas med kokböcker eller vinglas. Diskmaskinen är integrerad i inredningen och det fristående kylskåpet kommer från Smegs retrokollektion. Köket har fönster i nordväst, och härifrån blickar man ut mot Egnahemsplatsens vackra fontän och planteringar.

Entréhall

Innanför den vackra ytterdörren, i original från byggnadsåret, väntar en ljus och välkomnande hall. Här erbjuds bra förvarings- och avhängningsmöjligheter i form av en klädkammare med byrå och galghängare. Vid entrén är golvet belagt med plattor i carraramarmor som sömnlöst övergår till det massiva ekplankgolvet som är genomgående i huset.

Övre hall

Husets övervåning binds samman av en möblerbar hall med helglasade pardörrar ut till en balkong. Balkongen vetter mot sydväst och har härlig kvällssol under sommarhalvåret.

Sovrum I och II

Övervåningen består av två sovrum och ett badrum. Sovrummen, med ljusinsläpp från varsin takkupa, är av bra storlek och i det ena finns det gott om plats för en dubbelsäng. Det andra rummet, som är tapetserat med tapeten Colette från Sandberg, har ett mysigt krypin under snedtaket.

Badrum

I det fräscha badrummet finns badkar, duschhörna, handdukstork, tvättkommod och vägghängd WC. Duschhörnan är utrustad med både takdusch och handmunstycke. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med grafitgrå klinker med golvvärme. Ett fönster i sydost släpper in dagsljus och frisk luft.

Inredd vind

Från den övre hallen leder en platssmidd spiraltrappa upp till husets vind som är inrett som ett mysigt sovrum med milt ljusinsläpp från två takfönster. Snedtaket och den synliga murstocken ger rummet karaktär.

Badrum källare

Husets fräscha källare inrymmer förråd, tvättstuga och ett stort badrum med tassbadkar, relaxutrymme och en avskild toalett med handfat och WC. Badrummets golv är belagt med ljusgrå klinker och liksom i övriga källaren är väggarna, inklusive ytterväggarnas mursten, vita. Taket har infällda spottar

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med både tvättmaskin och torktumlare. Här finns även arbetsyta, utrymme för trådbackar och ett väggfast hyllsystem med torkgaller.

Övriga byggnader

I trädgården finns en lekstuga och ett invändigt tvådelat förråd. Förrådets ena del passar perfekt som hemmakontor, gäststuga eller extra utrymme för barnen. Den andra delen erbjuder bra förvaringsmöjligheter för barnvagn, cyklar, takbox med mera. Vedboden bakom förrådet har plats för cirka 1 kubikmeter ved till vardagsrummets öppna spis.

Område

Landala Egnahem

Högt upp i Landalabergen, rofyllt och inbäddat i grönska och en smula undangömt, ligger Landala Egnahem. Detta är ett idylliskt område som fortfarande är oupptäckt för många. Området består av tre storgårdskvarter med vackra landshövdingehus i lugna pastellfärger med stora lummiga innergårdar samt radhus och villor uppförda i trä som…

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.