Landala Egnahem

Stadsdel

Högt upp i Landalabergen, rofyllt och inbäddat i grönska och en smula undangömt, ligger Landala Egnahem. Detta är ett idylliskt område som fortfarande är oupptäckt för många. Området består av tre storgårdskvarter med vackra landshövdingehus i lugna pastellfärger med stora lummiga innergårdar samt radhus och villor uppförda i trä som går i brunt och grått.

Villaområdet som är ett av Sveriges första egnahemsområden uppfördes under 1910- och 1920-talet efter ritningar av arkitekt Carl Westman. Platsen för byggandet föreslogs för sitt ”synnerligen friska och behagliga läge”. Från början byggdes husen till arbetarfamiljerna men när husen blev för dyra och det i stället blev medelklassen som bosatte sig i husen uppfördes landshövdingehus till arbetarna. Samtliga landshövdingehus uppfördes ungefär samtidigt i slutet av 1920-talet i klassicistisk stil. Kvarteren uppfördes med förträdgårdar, smäckra staket och murar. I anslutning till husen placerades en park med en damm som erbjuder gott om ytor för lek, grill och avkoppling, under vintertid åks det skridskor på isen.

Med sitt höga, friska läge i kombination med dess närhet till stadens myller och utbud skulle vi säga att Egnahemshöjden erbjuder det bästa av två världar. Uppe i Landalbergen finns många mysiga promenadstråk, inte minst kring dammen och de bruna villorna. I närområdet finns det tennisplan och lekparker. Avsaknaden av genomfartsleder bidrar till att det upplevs som ett lugnt och stillsamt bostadsområde. Härifrån når man efter en kort promenad söderut motionsspåret i Mossen, Änggårdsbergens naturreservat och Botaniska Trädgården. Går man åt andra hållet så når man Linné, Avenyn, Vasastan eller innerstaden på ca 15 minuter. Kommunikationerna är utmärkta, med Wavrinskys plats alldeles i närheten som trafikeras av flera buss- och spårvagnslinjer. Precis nedanför berget ligger Chalmers Tekniska Högskola och hållplats, även Sahlgrenska och Handelshögskolan nås på en kort promenad. Ungefär lika långt åt varje håll ligger Doktor Fries Torg, ett charmigt femtiotalstorg respektive Landala torg och på dessa torg finns det mesta man kan tänkas önska sig med bland annat apotek, bibliotek, bankomat, pizzeria, florist, tobakskiosk, gym, mattaffär, systembolag, fiskaffär, konditori och en bokhandel med kafé.

Där Egnahemsvägen når upp till höjden nerifrån Landala låg en fyrverkeributik i folkmun kallad Kruthanssons. När fabriken brann ner stod alla samlade på höjden och såg hur fyrverkerierna lös upp himlen i alla dess färger över potatislanden där Chalmers ligger idag. Kruthusdammen och området på Kruthusberget – som kullen närmare Landala egentligen kallas – kännetecknas idag genom sitt höga och friska läge.

 

Fler artiklar

Stadsdel

Änggården

Stadsdel

Välkommen till oss på Stockholmsgatan 1

Stadsdel

Lilla Torget 1 – en del av Göteborgs historia