Inom Vallgraven

Stadsdel

Området vi valt att kalla ”Inom vallgraven” behöver kanske ingen tydligare beskrivning än att det är Göteborgs absoluta innerstad tydligt avgränsad av vallgraven i norr och söder och Västra Hamngatan väster. Här bor man nära till precis allt det som innerstaden har att erbjuda, med centralstationen som ett tydligt nav.

TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN

En kort promenad över antingen Slussbron eller Kungsportsbron nås Trädgårdsföreningen som är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Den grundades 1842 och var inspirerad av de berömda botaniska trädgårdarna i Greifswald och Berlin. Kapten Henric von Normann var den som ville skapa en samlingspunkt för trädgårdsintresserade och på sikt blev det en lustgård med omfattande frö- och växthandel och en av landets främsta plantskolor, under ledning av trädgårds- mästare Georg Löwegren. Mitt i parken ligger det ståtliga växthuset Palmhuset som byggdes 1878 och inrymmer mängder av tropiska växter och palmer.

STORA SALUHALLEN

Tar du Kungsportsbron tillbaka över kanalen och håller till vänster kommer du till Stora Saluhallen, ett annat magnifikt 1800-talsbygge. Glas och järn utgjorde byggmaterialet och ”kostnaden finge beräknas till 250 000 kronor”, enligt Saluhallens hemsida. Här kan du köpa hela veckans middagar, inklusive fredagsmyset och lördagsfrukosten. Dessutom finns här flertalet härliga lunchrestauranger. 1985 byggnadsminnesförklarades Saluhallen och mellan åren 2009 och 2012 genomgick byggnaden omfattande renoveringar.

SHOPPING

För den shoppingsugna finns köpcentrumet Nordstan med sitt stora utbud av butiker, fik och restauranger. Och utmed de närliggande gatorna Fredsgatan, Kungsgatan, Vallgatan och Södra Larmgatan hittar du allt det du kan räkna med att finna shoppingmässigt i Sveriges näst största stad.

DOMKYRKAN

Mellan Kyrkogatan och Kungsgatan tornar Göteborgs Domkyrka upp sig. Den invigdes 21 maj 1815 och arkitekten bakom byggnaden var Carl Wilhelm Carlberg, som tyvärr dog året innan invigningen. Bygget fick då slutföras under hans lärjunge, majoren Justus Fredrik Weinbergs, bevakning. Den är ritad i klassicistisk stil och de gula yttermurarna är murade i så kallat holländskt tegel, vilket innebär att tegelstenarna är mindre än vanligt.

KULTUR

Kulturutbudet inom vallgraven är stort och härligt! Precis vid kajen som vetter mot Göta älv ligger Göteborgsoperan som ger cirka 350 olika föreställningar per år. Granne med Göteborgsoperan ligger Maritiman som är ett fartygsmuseum, upplevelsecenter och en central del i Göteborgs flytande kulturarv. Här kan du med lätthet fördriva många timmar oavsett ålder. På Göteborgs stadsmuseum kan du grotta ner dig i stadens historia och i kvarteret bakom museet ligger Kronhusbodarna som byggdes på 1700-talet. Här finns café, galleri och butiker där du kan köpa hantverk, choklad och nytillverkad design direkt av lokala konsthantverkare med egna verkstäder.

Fler artiklar

Stadsdel

Änggården

Stadsdel

Esperantoplatsen – oasen vid foten av Kungshöjd

Stadsdel

Guldheden