Lilla Torget 1 – en del av Göteborgs historia

Stadsdel

Här byggdes Göteborgs första kvarter redan på 1600-talet. I dag är Lilla Torget 1 ett hus fyllt av Göteborgshistoria, spår från gamla tiders mäktiga köpmanssläkten och inte minst fantastisk arkitektur.

Det heter egentligen Wijkska huset efter Olof Wijk, grosshandlaren som lät bygga sitt handelspalats här i mitten av 1800-talet efter att bebyggelsen som låg här innan brunnit ned i den stora Göteborgsbranden 1804.

Arkitekterna var Victor von Gegerfelt och Adolf Wilhelm Edelsvärd. von Gegerfelt var stadsarktiekt och ritade också bland annat Feskekôrka och delar av Sahlgrenska. Edelsvärd kom senare att rita många av Sveriges järnvägsstationshus och flera kyrkor. Det är tydligt att de båda gillade pampiga lokaler i den nyrenässanska stil som gällde då. Det skulle andas europeisk storhetstid och grekisk antik. Intrycket skulle vara symmetriskt och representativt med kolonner, utsmyckningar och friser i sten och gips.

 width=

 width=

Wijkska husets två nedersta våningar blev rustika lager och kontor. Ovanpå bodde familjen i två paradvåningar. En för sällskapsliv, en för familjeliv. Högst upp bodde tjänstefolket. Wijkska huset fick också ett iögonenfallande hörntorn med kupol. Under 1800-talet var Lilla Torget en livlig handelsplats för allt från fisk och grönsaker till trä och fordon, och Wijk ville nog gärna befästa sin ställning i Göteborgs handel med ett hus som stack både ut och upp i stadsbilden.

I slutet av 20-talet såldes huset och byggdes om till kontor och restaurang. Mycket av den gamla inredningen revs ut. Familjen Wijks stora rum blev mindre kontorsrum, huset fick en våning till och det kantiga tornet med kupol blev i stället runt och platt. Men interiört behölls ändå många av detaljerna som parkettgolv och stuckatur. Detaljer som nu har kommit till sin rätt igen när huset återigen blivit vackra våningar för umgänge och familjeliv, precis som på Wijks tid.

 width=

 

Fler artiklar

Stadsdel

Johanneberg

Stadsdel

Örgryte med omnejd

Stadsdel

Esperantoplatsen – oasen vid foten av Kungshöjd