Kungshöjd

Stadsdel

En befäst stadsdel

För 400 år sedan var Kungshöjd en viktig del i det befästa Göteborg. Spåren av historien som vi kan se idag är bastionen Carolus XI Rex, vid Esperantoplatsen, med sin mäktiga mur mot väster och ett par bastionsspetsar som skjuter ut från bergssidan i söder. Delar av stadsmuren finns också kvar. Under lång tid fanns det inga vanliga hus på Lilla Otterhällan, som området ursprungligen hette. Det var först i början av 1900-talet som bostadskvarter började byggas i form av tegelhus med fem till sju våningar. Det var också då som Kungshöjd fick sitt nuvarande namn. Den militära karaktären lever dock kvar, till exempel i byggnaderna på platåns yttre kant mot söder, som har formen av en försvarsmur och liknar Artillerietablissemanget som tidigare låg här uppe.

Dagens Kungshöjd

Det nuvarande Kungshöjd är såväl vibrerande, med trendiga restauranger och butiker, som rofylld med småskaliga och familjära kvarter. Alvhems mäklare Åke Åkerman beskriver Kungshöjd som en riktig ”hotspot”.

– Området har utvecklats något enormt de senaste tio åren och några av Göteborgs bästa restauranger har poppat upp längs med Rosenlundskanalen, Esperantoplatsen och vidare ner till Magasinsgatorna. Enligt Åke har man stadens bästa utsikt från Arsenals-gatan där man kan se ut över de södra delarna med sju kyrktorn och med Skansen Kronan och hamninloppet i väster.

– Här uppe tar många en kaffe eller picknick sommartid och njuter av stillheten och utsikten. Kanske beror stadsdelens lugn på avsaknaden av bussar och spårvagnar; samtidigt är det nära till så mycket: Vasa- och Linnéstaden, Haga och Avenyn, samt till knutpunkterna Järntorget, Domkyrkan och det nya Skeppsbron med Södra Älvstranden och hamnstråket.

 width=

Esperantoplatsen

Om man promenerar från Järntorget i riktning mot Kungsgatan passerar man Esperantoplatsen vid Rosenlundskanalen. Det är också en plats som har förändrats mycket de senaste åren även om den internationella prägeln finns kvar sedan länge. Här ligger Språkcaféet som är en samlingsplats för såväl utländska som svenska studenter. På kvällarna arrangeras språkutbyten då man pratar olika språk vid olika bord. Precis i närheten ligger också Förlagshuset där flera förlag, tidskrifter, översättare och kulturella nätverk håller till. Numera ligger också den populära restaurangen Lagerhuset på entréplan.

 width=

Guldkorn

Åke berättar att ett av hans guldkorn är Zamenhof, mitt på soliga Esperantoplatsen.

– Eftermiddags- och kvällssolen lättar upp stämningen på uteserveringen och insidan bjuder på foodcourts med spännande mat och mycket människor. Andra guldkorn på höjden är blomsterbutiken Floramor och Krukatös och restaurangerna Barabicu och Hello Monkey.

Arkitektur

Majoriteten av byggnaderna på Kungshöjd har nationalromantisk arkitektur men det finns också ett och annat funkishus. En speciell gata är Luntantugatan som är mycket brant och delvis består av trappor i två avsatser och närmare 50 trappsteg. Den förbinder Kungsgatan med Hvitfeldsgatan. I början av 1800-talet var Luntantu namnet på ett värdshus men exakt var namnet kommer ifrån vet man inte. Kanske var det en förvanskning av ”London view” som de engelska sjömän som besökte krogen kallade det.

Många bor länge på Kungshöjd. Åke upplever att man succesivt flyttar till större allteftersom familjen växer eller ändras.
– Man kanske flyttar runt inom området men det är få som väljer andra stadsdelar. Ger man sig av är det ofta till villa.

 width=

Fler artiklar

Stadsdel

Inom Vallgraven

Stadsdel

Lorensberg

Stadsdel

Nedre Johanneberg