Gamla Masthugget

Stadsdel

Med Slottsskogens grönska i söder och Göta Älvs brusande vatten i norr breder Masthugget ut sig längs med det sluttande Stigberget. Sedan 1914 tornar ett av Göteborgs mest kända landmärke, Masthuggskyrkan, upp sig på bergets högsta punkt. Kyrkan, som är byggd i jugendstil, är resultatet av den arkitekttävling som i maj 1909 vanns av arkitekt Sigfrid Ericson som 10 år tidigare hade utexaminerats från Chalmers. Byggkostnaden beräknades till 365 000 kronor men slutnotan hamnade 526 000 kronor vilket visar att byggnationer även i början av 1900-talet var svårkalkylerade…

 width=

 width=

Namnet Masthugget förekommer redan 1647. Då var det en förstad till Göteborg i vilken invånare med kopplingar till sjöfarten, hamnen och älven bodde. Som namnet avslöjar så härstammar det från att man i förstaden sysslade med skeppsbyggeri och masttillverkning. Slingrande gångar och trähus byggda tätt ihop gjorde att området påminde om ett litet bohuslänskt fiskarsamhälle.

Inflyttningen av människor från landsbygden ökade drastiskt under 1800-talets senare del. För att möta strömmen av bostadssökande människor började en ny typ av flerfamiljshus byggas, de så kallade landshövdingehusen. Husen bestod av tre plan där det nedersta anlades i sten medan våning två och tre byggdes i trä. Mellan 1890 och 1915 uppfördes strax under 150 landshövdingehus i Masthugget och byggstilen var den helt dominerande. Enligt ritningarna skulle bottenvåningen, det vill säga den som var byggd i sten, innehålla butikslokaler, verkstäder och tvättstuga medan våning två och tre skulle bestå av bostäder.
De vanligaste storlekarna på bostäder var ett eller två rum och kök, där köket oftast låg mot gården och rummet eller rummen mot gatan. Bostäderna var oerhört enkla och inte förrän 1910 fick varje lägenhet tillgång till rinnande vatten.

 width=

Masthugget växte och blev Göteborgs främsta arbetarkvarter. Här bodde verkstadsarbetare, sjömän och varvsarbetare. Arbetslösheten var tyvärr utbredd och i takt med att den ökade blev misären mer och mer utbredd. Alkoholmissbruk blev snart ett akut problem och det var nog ingen tillfällighet att Sveriges första IOGT-kontor, öppnade i Masthugget 1879.

Men misären och utsattheten skapade också en stark solidarisk sammanhållning mellan de boende i Masthugget. Att hjälpa en granne eller vän med mindre lån för att klara av att ställa mat på bordet åt sin familj, var en självklarhet. På 1940-talet blev dock misären så påtaglig att man ansåg att den enda lösningen var en så kallad totalsanering. 1963 kunde man i Expressen läsa: Europas största saneringsprojekt skall genomföras i Göteborg de närmsta åtta till tio åren. 15 000 lägenheter skall rivas och 50 000 människor skall omflyttas.
Syftet var att skapa ett lugnare bostadsområde fritt från slum, utsatthet och misär och under totalsaneringen, som utfördes mellan 1964 och 1967, ansåg man inte att någon av fastigheterna som revs var av kulturhistoriskt värde. Som tur var bevarades ändå några landshövdingekvarter.

Många boende i Gamla Masthugget skulle beskriva sin stadsdel som en liten stad i staden. Med 6 – 8 minuters mellanrum tar stombuss 60 dig till Centralstationen på bara 15 minuter.
Du har nära till Slottsskogens norra delar som bland annat stoltserar med Stora Utkiken och Slottsskogsobservatoriet, där det sistnämnda är Sveriges första publika observatorium som fortfarande är aktivt, 86 år efter att det byggdes. Här kan du får guidade visningar och lära dig allt om rymden och modern astronomi.

Området kring Stora Utkiken är perfekt för en picknick och för barnben med spring i. Varför inte köpa med dig en god fika från Bullen & Brödet som ligger ett stenkast bort, på Fjällgatan 34?

Många av bostadsrättsföreningarna i Gamla Masthugget bildades under 1900-talets första del. Till exempel bildades Brf 2-Rumsstandard redan 1935. Ofta delade de olika fastighetsägarna upp innergårdarna med staket men nu för tiden är dessa i allmänhet borttagna och bakom de vackra fasaderna gömmer sig både grönska, lekytor och grillplatser.

Källor:
www.tidlösspännandehistoria.se
www.gamlamasthugget.se
www.masthuggspojkarna.se

 

Fler artiklar

Stadsdel

Nedre Johanneberg

Stadsdel

Örgryte med omnejd

Stadsdel

Utvecklingen av Skeppsbron och Stenpiren