Majorna och Kungsladugård

Stadsdel

I förlängningen av Göteborgs innerstad, mot stadens västra delar, breder Majorna och Kungsladugård ut sig. Området avgränsas av Masthugget, Slottsskogen och Göta älvs hamninlopp och bebyggelsen består till stor del av de karaktäristiska landshövdingehusen i tre våningar; en i sten och två i trä.

Mariaplan, som anses vara stadsdelarnas centrum, ligger centrerat i området och är en knutpunkt för flera spårvagnslinjer. Här ligger även en drös härliga restauranger som italienska Enoteca Maglia som serverar både dagens lunch och kvällens á la carte, Tapasbaren där namnet avslöjar vad som hamnar på tallriken och Ölstugan Tullen med klassiska pubrätter och en gedigen ölmeny. Två normallånga steg eller ett rejält kliv nerför Slottsskogsgatan hittar du Luckans Fisk & Skaldjur. Här köper du pinfärska delikatesser från havet och du kan även slå dig ner och avnjuta en lunch eller varför inte ett par ostron? Helt utan snobberier eller vita dukar, bara väldigt gott.

Frukostbrödet inhandlas på Cum Pane, Mariagatan 17 eller på Boulangerie Ducoin, Koopmansgatan 3. Fast namnet på det sistnämna behöver du egentligen inte lägga på minnet. En äkta Majornabo säger nämligen bara ”Franska Bageriet”.

"
Som vi nämnde inledningsvis så består Majorna och Kungsladugårds bebyggelse till stor del av landshövdingehus. Själva idén till att bygga hus med en våning i sten och två i trä föddes under ett 1800-tal som var präglat av svår bostadsbrist och eländiga levnadsförhållanden. På 1940-talet var nästan hälften av Göteborgs lägenheter belägna i landshövdingehus och nästan halva stadens befolkning bodde i dem.

I Majorna och Kungsladugård ser du landshövdingehus var du än tittar. Kvarteret Kolumbus, och bostadsrättsföreningen med samma namn, omgärdas av Allmänna vägen, Kaptensgatan, Amiralitetsgatan och Kommendörsgatan och är kulturminnesmärkt som ett av de äldsta kvarvarande, sammanhängande landshövdingehusen. Hela kvarteret består av 15 huskroppar och byggdes omkring 1890. De allra flesta lägenheter var då ettor med kök och torrdassen låg nere på den då stenbelagda innergården. Under tidigt 80-tal renoverades hela kvarteret och det var inte förrän då badrum och vattentoaletter installerades i varje lägenhet. Många lägenheter slogs vid renoveringen också ihop och blev större.

"
När du har köpt din morgoncroissant, kanske fått lite ont i nacken av alla vackra träfasader du spanat upp på och ätit en lunch hos Luckans eller Konditori Kampanilen (Karl Johansgatan 5, precis intill Sjöfartsmuséet) är du eventuellt sugen på lite kultur. Gathenhielmska Kulturreservatet är ett av stadens äldsta och bäst bevarande områden och här kan du se hur man levde i Majorna förr i tiden. Inte långt därifrån ligger Sjöfartsmuseet som i skrivande stund är stängt för ombyggnation men som när det öppnar igen (januari 2021 enligt deras hemsida) kommer ha mängder av spännande utställningar och aktiviteter. De är dock aktiva fram till dess på andra adresser runt om i Göteborg så kolla in sjofartsmuseetakvariet.se för mer information.

Är du en loppisälskare och befinner dig i området runt den sista söndagen i maj lär du jubla nu. Då äger nämligen Megloppisen rum och gatorna fylls av både sälj- och köpsugna göteborgare. Jippot brukar locka till sig runt 10 000 besökare varje år och förutom loppisshopping bjuds det på musik, scener och tal runt om i Majorna. All information hittar du på deras hemsida; megaloppismajorna.se

Fler artiklar

Stadsdel

Linné

Stadsdel

Inom Vallgraven

Stadsdel

Kungshöjd