Nedre Johanneberg
Stadsdel
Avskilt och nära
Nedre Johanneberg är en perfekt stadsdel för den som både vill bo avskilt och ha nära till stadens centrum. Området är känt för sina gröna ytor såsom Carlanderska parken, Johannebergs kyrkopark och Näckrosdammen. Men här finns också många trevliga kaféer och kvarterskrogar. Dessutom är det bara en kort promenad till Avenyn, Södra Vägen och Vasastaden. Här råder ett obeskrivligt lugn och trots sitt centrala läge känns det för de boende som en alldeles egen liten värld utan sus och brus. Man är lite undangömd och omringad av grönska från Humanistens gräsmattor och de härliga slingorna runt Näckrosdammen. Här samsas löpare, studenter och friluftsmänniskor om plats för att fika, läsa, träna eller bara filosofera.
Tjugotalsklassicism och funkis
Ibland beskrivs Johanneberg som Göteborgs första funkisområde. Det beror på att funkisstilen började växa fram i Nedre Johanneberg men det var i samband med att Övre Johanneberg tog form som den arkitektoniska stilen helt slog igenom. Nedre Johanneberg består till största delen av hus i tjugotalsklassicism, disponerade i de tidstypiska storgårdskvarteren och i utformning av stadsingenjören Albert Lilienberg.
Det började med en internationell stadsplanetävling 1901 om Göteborgs utvidgning söderut som Stadsfullmäktige hade utlyst. Det bidrag som vann var inspirerat av Vasarenässansen och svensk medeltid och materialen som förespråkades var natursten och rött tegel. Den första planen för Nedre Johanneberg togs fram 1904, men den omarbetades senare av Albert Lilienberg och det var först på 1920-talet som den slutliga versionen började verkställas. De första kvarteren byggdes närmast Terrassgatan i tjugotalsklassicistisk stil. Längs Gibraltargatan gick man dock ifrån stadsplanen och vid Johannebergskyrkan lämnades en öppen parkyta.
Kvarteren som tog form var typiska både för Lilienberg och tidens stilideal med så kallade storgårdskvarter där symmetriska fasader omslöt obebyggda innergårdar med planteringar i oregelbundna gatu- och gårdsmönster. Man ville gå ifrån nationalromantikens tätt byggda stenstäder och få in mer ljus och grönska. Längs gatorna i stadsdelen kan man se många ståtliga tegelhus, men även putsade fasader i matta färger som annars är mer typiska för tjugotalsklassicismen.
Landerier
Även i Johanneberg fanns det landerier förr i tiden. Stadsdelen ligger delvis på mark som tillhörde landeriet Gibraltar på 1880-talet. Göteborgs stad övertog en del av marken för att bygga en arbets- och försörjningsanstalt, som gick under namnet ”Bracka”. I övrigt förblev området lantligt i likhet med många andra centrala stadsdelar. Stadsdelen fick sitt namn 1920 från landeriet Johanneberg när Göteborg gjorde sin första indelning i stadsdelar. Landeriets huvudbyggnad byggdes redan i slutet av 1700-talet och ligger idag på Södra vägen 61 i höjd med Korsvägen och därmed i stadsdelen Lorensberg.
Kaféer och restauranger
I området finns flera trevliga kaféer och restauranger och det godaste kaffet får man hos Mahogny på Gibraltargatan. När det gäller restauranger finns allt från enklare kvarterskrogar, pubar och barer till Thörnströms kök om man ”vill slå på stora trumman”. Vidare finns det frisörer och butiker med kläder, vintage, inredning och tyger med mera. Det är inte bara nära till Avenyn och Södra Vägen från Nedre Johanneberg. Går man åt ena hållet finns allt man kan tänkas behöva vid Kapellplatsen och åt andra hållet finns Korsvägens knutpunkt med Liseberg och mässor.