Änggården

Stadsdel

Änggården, med sin pastelliga radhusbebyggelse, ligger mitt emellan Slottsskogen, Sahlgrenska och Linnéstaden. Mitt i området ligger Göteborgs botaniska trädgård som invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen. En 100-årsjubilar, med andra ord!

Änggården planerades under 1907 – 1909 av den dåvarande stadsplaneraren Albert Lilienberg, med utgångspunkt från den engelska trädgårdsstaden. Radhusen skulle vara i två våningar och de skulle vara anpassade efter svenska förhållanden. Den första längan, som kallades Engelska längan, ligger på Änggårdsplatsen 1 – 11, ritades av arkitekt Karl M Bengtsson och uppfördes 1915. Om du kommer från Linnéplatsen och tar sats uppför backen mot Sahlgrenska, är det husen du ser på din högra sida, de putsade gula med röda tegeltak.
Ett kvarter längre in i området ligger ett antal större, fristående villor uppförda i så kallad nationalromantisk stil. Dessa ritades av arkitekten Arvid Bjerke som också är den som formgivit entrén till Botaniska trädgården.

Änggårdens vackra, pastellfärgade radhuslängor ritades mellan 1910 och 1920-talet och varierar mellan tre och åtta bostäder per länga. Här är flera arkitekter inblandade så som Nils Olsson, Allan Berglund och Carl Ritzén. Några av husen, framför allt de som byggdes på 10-talet, har farstukvistar och verandor medan de som byggdes senare är mer sparsamt dekorerade. Helt i linje med 20-talets ideal.

I den branta sluttningen som vetter mot Sahlgrenska uppfördes det mellan åren 1950 och 1965 ett antal fristående villor, varav de flesta är så kallade suterränghus. Här dominerar den klassiska 60-talsarkitekturen med röda tegelfasader, platta tak, raka linjer och kvadratiska fönsterpartier.

Som Änggårdsbo har du nära till både Slottsskogen och Botaniska trädgården där den senare mynnar ut i naturreservatet Änggårdsbergen. Perfekt för en söndagspromenad med termos och mackor! Området har en liten livsmedelsbutik, frisör, restaurang/pizzeria och två förskolor; kooperativet Vitsippan/Blåsippan och Lillängens förskola. Närmsta spårvagnshållplats är hållplatserna Botaniska trädgården och Sahlgrenska och från dessa går vagn 1, 2, 7 och 8 regelbundet.
Vill du uppleva en Astrid Lindgren-saga i form av Bullerbyn i pastell är det Änggården du ska styra stegen mot. Här blir man inte besviken, oavsett nivån på arkitektoniskt intresse.

Fler artiklar

Stadsdel

Majorna och Kungsladugård

Stadsdel

Johanneberg

Stadsdel

Lorensberg