Johanneberg

Stadsdel

I stadens södra del breder Johanneberg ut sig och delas upp i nedre och övre Johanneberg. Den övre delen av Johanneberg är Göteborgs första och mest utpräglade funkisområde.

Stadsplanen upprättades 1930 av Uno Åhrén som var en av funktionalismens främste företrädare. Kvarteren som uppfördes mellan 1937–1943 består av vita, nätta lamellhus, fritt stående med stora luftiga ytor med grönområden mellan husen. Åhréns ambition för området var ”hus i park” med ledorden sol, luft och grönska åt alla. En del av övre Johanneberg består ut av idylliskt villakvarter.

POPULÄR STADSDEL

Johanneberg har kommit att bli en av Göteborgs absolut mest populära stadsdelar och det är inte svårt att förstå varför. Här bor man lugnt och bekväm i en avslappnad och rogivande atmosfär med omgivningar som har det mesta man kan önska sig.  Här vimlar det av härliga kvarterskrogar, Johannebar som är en av kvarterets mest populära, Ölstugan Tullen med klassiska pubrätter och en gedigen öl meny och Foxes med sportbarsanda. Gatorna kantas av mysiga kaféer, baguetterior, små närbutiker, frukt- och grönsakshandlare, apotek, blomsterbutik och välsorterad livsmedelsbutik.

HÄRLIGA GRÖNOMRÅDEN

Ett kännetecken för Johanneberg är alla härliga grönområden och fina parker som Johannebergsborna är så bortskämda med. Näckrosdammen, Johannebergsparken och grönskan vid Humanisten är bara några ställen att slå sig ner på med picknickkorgen eller låta barnen springa fritt. För den träningssugna så finns Mossens idrottsplats, Fysiken och Klätterlabbet nära till hands. Med närheten till Chalmers tekniska högskola och flera ut av Göteborgs universitets intuitioner så är Johanneberg en populär stadsdel för studenter.

"


NÄRA TILL ALLT

Johanneberg är en levande stadsdel med ett stort utbud samtidigt som läget är supercentralt med direkt närhet till allt vad innerstaden har att bjuda på. En kort promenad bort finns Södra Vägen och Göteborgs paradgata Avenyn som rymmer allt från shopping till nöjes- och kulturliv, men också restauranger, hotell och salonger. Korsvägen, som är en knutpunkt för kollektivtrafiken, nås efter en kort promenad och tar dig smidigt vidare till gränsande stadsdelar.

"

Fler artiklar

Stadsdel

Kålltorp

Stadsdel

Inom Vallgraven

Stadsdel

Nedre Johanneberg