Örgryte med omnejd

Stadsdel

Tillsammans med Jakobsdal, Bö, Torp och Kärralund utgör Örgryte ett stort område i det vi valt att kalla Östra Centrum. Med Sankt Sigfrids plan som ett nav i mitten går det lätt att ta sig till både Delsjön i öster och Göteborgs innerstad i väster. Örgryte med omnejd består till största delen av flerfamiljshus, radhus och villor uppförda mellan 1920 och 1950. Sankt Sigfridsgatan kantas av vackra trähus i 20-talsklassicism, ett resultat av stadsarkitekt Albert Lilienberg som tillträdde posten 1922, och längs med Skårsgatan ligger vita, kubistiska funkishus uppförda under åren 1937-1947.På en höjd i området Jakobsdal ligger fyra storgårdskvarter som byggdes under åren 1928-1932. Här är husen i rött eller gult tegel och har 5-6 våningar

Pepparkakor mitt i sommaren

Från Sankt Sigfrids plan och söderut sträcker sig Sankt Sigfridsgatan som enligt sägen fick sitt namn till minne av Sankt Sigfrid som i början av 1000-talet lät bygga den första kyrkan i Örgryte – på samma plats som Örgryte gamla kyrka står idag.
I andra änden av gatan, där den till slut möter riksväg 40, ligger Göteborgs Pepparkaksbageri som har anor från 1920-talet. Här bakas det, efter ett mycket hemligt recept, citruspepparkakor och vill du vara säker på att få en burk till decembers glöggfester gäller det att lägga sin beställning lagom till sommarsemestern. Det vill säga ett halvår innan.

Delikatesser och motion

Helgbuketten köper du på Fiori Blommor, räkorna hos fiskhandlarn’ vid Sank Sigrfrids plans spårvagnshållplats och en kort promenad bort hittar du ICA Focus som kan stoltsera med en delikatessdisk utöver det vanliga. Vad sägs om 250 olika sorters chark och delikatesser och 220 olika sorters ostar?

Östra Centrums stora rekreationsområde Delsjön nås från flera håll. Här hittar du allt från löparspår och vandringsleder till badplatser och sportfiskeklubbar.
Fikan tar du med fördel på Kaffestugan Lyckan och peggar upp gör du på Delsjö Golfklubb.Har du inte fått nog av pulshöjande aktiviteter ligger GLTK på Töpelsgatan 7 och här kan du spela både tennis och padel.

 width=

Fler artiklar

Stadsdel

Majorna och Kungsladugård

Stadsdel

Lilla Torget 1 – en del av Göteborgs historia

Stadsdel

Esperantoplatsen – oasen vid foten av Kungshöjd