Området kring Redbergsplatsen

Stadsdel

Det är svårt att idag föreställa sig att fyra hundra år tillbaka i tiden närmare bestämt 1611, flöt blodet rött efter ett slag om Gullbergs fästning. Det var danske konungen Christian som under en natt försökte överta fästningen men efter att ha förlorat 200 man gav upp och retirerade.

Namnet Redbergsplatsen härstammar från Anders Rebba, som drev Prysselkrogen på 1680-talet. ”Rebbas lid” kallades området där lid betyder ”brant backe.”

I början av 1900-talet var också Redbergsplatsen ändhållplats för spårvagnarna och än i dag finns bostadsrättsföreningar med fastigheter i både östra och västra Göteborg då dessa byggdes för just spårvagnsförarna. Redbergsplatsen är idag en av Göteborgs knutpunkter och binder ihop Bagaregården, Lunden och Olskroken. Här passerar ett flertal spårvagnar, bussar och Danska vägen möter Ånäsvägen, Härlandavägen och Redbergsvägen. Under de senaste åren har området blommat upp med nya restauranger som gör att området lever även kvällstid.

När du befinner dig i området kring Redbergsplatsen tycker vi inte att du ska missa:
Gbg impro

Vill du ha en rolig, befriande och oförutsägbar fredag så ska du absolut besöka Gbg impro på Redbergsteatern, en minut från Redbergsplatsen. Här har de olika uppträdanden, ingen den andra lik, och vill du själv prova på har de kurser. Fantastiskt roligt!
Adress: Örngatan 6
www.gbgimpro.se

The Joint

Detta anspråkslösa ställe har de bästa hamburgarna i Östra centrum. Lätt att missa men ett absolut måste för hamburgerälskaren.
Adress: Danska vägen 110
www.jointstreetfood.se

Cum pane

Här bakas det för fullt, allt ekologiskt och för hand. Bageriet, med systerbageri i Majorna, gör inte avkall på råvarorna utan hönorna går ute, valnötterna växer på vildväxande träd, aprikoserna är söta och osvavlade och mjölet kommer från Limabacka kvarn. Allt är med andra ord jättegott – och nyttigt!
Adress: Kobbarnas väg 4
www.cumpane.coop

Bagaren och Kocken

Alla med ett stort bak- och matlagningsintresse känner till Bagaren och kocken, men alla kanske inte känner till att de inte bara finns som nätbutik utan också har en butik här i Östra.
Adress: Ängsvaktaregatan 4
www.bagarenochkocken.se

Lokalen Gbg

Sedan några år tillbaka huserar vintagebutiken lokalen Gbg nere vid Pellerins (nästan). Här kan du inte bara köpa möbler utan också ta en kaffe när du är ute och promenerar på lördagen.
Adress: Ånäsvägen 44-46
www.lokalengbg.se
facebook.com/lokalengbg.se

Fler artiklar

Stadsdel

Utvecklingen av Skeppsbron och Stenpiren

Stadsdel

Lorensberg

Stadsdel

Bagaregården