Jonsered

Stadsdel

Husen och de omgivande miljöerna i Jonsered är något alldeles speciellt. Känner du till området sedan tidigare vet du nog precis vad vi menar. Har du inte varit här tidigare? Grattis, då kan du se fram emot att bli blixtförälskad.

Den rustika tegelbebyggelsen som är så karaktäristisk för det här samhället ger känslan av att man befinner sig på den engelska landsbygden. En titt i historieböckerna avslöjar varför – under 1800-talets första hälft valde nämligen två skottar, William Gibson och Alexander Keiller, att etablera en textilindustri här varpå brukssamhället växte fram. Verksamheten växte och krävde arbetskraft. Arbetarna behövde bostäder och det var för det ändamålet som man lät uppföra husen på Torgvägen (och många andra i det som idag utgör Jonsereds samhälle) under tidigt 1860-tal, med tydliga anglosaxiska förebilder.

"
FLERA TREVLIGA MATSTÄLLEN

Idag är Jonsered en omtyckt plats att bo på. Även om textilindustrin är ett minne blott är det i allra högsta grad ett levande samhälle, med många spännande små verksamheter som sätter guldkant på tillvaron. De gamla fabrikslokalerna ligger fint längs kanalen, och här finns till exempel flera trevliga matställen. Lunchen intas gärna på Lilla Grisen som serverar vällagad husman i en rustik miljö, och när man är hungrig och törstig på kvällar och helger är Poppels Öl&Mat (som ligger vägg i vägg med bryggeriet) väl värt ett besök. För att stilla sötsuget besöker man det härligt pastelliga tårtkaféet One Cake, där man både kan avnjuta bakverk och se dem bakas.
Det senaste ätbara tillskottet är Brödfabriken i Jonsered som ligger på Fabriksstråket 27 och drivs av skådespelaren Eric Ericson. Med utmärkelser som ”Västsveriges godaste bulle” (2022 och 2023) och ”Göteborgs godaste semla” (2023) är det inte konstigt att Melodikryssfrukostmyset på lördagar och quizzkvällar (som hålls av skådespelaren Kjell Wilhelmsen, tillika Erics På spåret-medtävlande) är otroligt omtyckta och välbesökta.
Kolla in öppettiderna på deras Instagram


"

"
IDEELL BIOGRAFFÖRENING

På höjden bredvid Torgvägen ligger Jonsereds egna biograf Göta Bio (inrymd i ett rött trähus med vita knutar). Bion drivs ideellt av biografföreningen Götas Vänner, och här visas film på söndagar.

BLOMMOR OCH HANTVERK

Ett omåttligt populärt utflyktsmål är Jonsereds trädgårdar. Det vackra, blomstrande parkområdet är en fri tolkning av 1800-talsträdgården som tidigare låg här, och har fått motta den ärofyllda utmärkelsen ”Sveriges mest inspirerande park”. I trädgårdsmiljön finns flera små guldkorn att besöka; Trädgårdskaféet serverar kaffe med dopp att avnjuta i den väldoftande omgivningen. För den som är sugen på att få med sig lite blomsterprakt hem finns Lilla trädgårdsbutiken, med ett inspirerande sortiment som gör det svårt att gå därifrån tomhänt. Och i den söta Grindstugan huserar keramikern Ulrica (även känd som MUNK form & fason), som bedriver konst- och hantverksstuga samt keramikverkstad med kurser, för den som längtar efter att lära sig hur man skapar något vackert av lera.

"

VACKRA VANDRINGSLEDER

Jonsered bjuder också på storslagna friluftsupplevelser. I Bokedalens naturreservat finns fina vandringsleder som tar en genom omväxlande natur- och kulturmiljöer, och Humlebadet vid sjön Aspen är en populär badplats.

"

Fler artiklar

Stadsdel

Änggården

Stadsdel

Vasastaden

Stadsdel

Lorensberg