Vasastaden

Stadsdel

En elegant stadsdel

Vasastaden är en av Göteborgs mest pampiga och eleganta stadsdelar med välbevarade sekelskifteshus i sten från perioden 1870 och 1920. Vasagatan, som brukar beskrivas som en pulsåder eller ryggrad, löper mellan Haga i väster och Avenyn och Heden i öster och den har ett gångstråk i mitten i en allé. Vasagatan är en av Sveriges mest kafétäta gator och här finns också ett rikt utbud av restauranger, såväl mysiga kvarterskrogar som flera av stadens mest välrenommerade gourmetrestauranger.

Historia

Det är svårt att föreställa sig att den Paris- och Wieninspirerade stadsdel som fick sin utformning i slutet av 1860-talet, med fyrkantiga kvarter och breda avenyer, tidigare var ett ruffigt område som till stor del var som en kåkstad. Det gick under namnet Hagaheden och här låg bland annat Flygarens Haga, uppkallat efter polismästare A. F. Flygare som höll strikt koll på busarna i området. Här låg också det stökiga Skojarbacken med lönnkrogar – ett känt tillhåll för tjuvar och bedragare. Den gamla bebyggelsen försvann dock i samband med att staden började utvidgas söderut, vilket var en följd av den kraftiga befolkningsökningen. Den nya stadsplanen gjorde Vasastaden till en förnäm stadsdel med stora och påkostade hus i olika arkitektoniska stilar.

Vasastaden idag

Idag präglas Vasastaden både av de många konstgallerierna och studentlivet. I den södra delen ligger Handelshögskolan, Göteborgs universitet och det gamla Stadsbiblioteket som länge var KTB, Kurs- och tidningsbiblioteket, men numera heter Samhällsvetenskapliga biblioteket. Och på den norra sidan vid Avenyn ligger HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, och Konsthögskolan Valand. Tony Henschel, mäklare på Alvhem, berättar att det på Götabergsgatan, inom en radie av 400 meter, ligger 22 konstgallerier. Det finns flera monumentala byggnader i stadsdelen såsom Röhsska museet, i nationalromantisk stil, vars design-, konsthantverk- och modeutställningar ofta får internationell uppmärksamhet, och Schillerska gymnasiet på Vasagatan 19 som från början var Göteborgs högre realläroverk. Detta kostade nästan en halv miljon att bygga, vilket var oerhört mycket pengar på den tiden.

 width=

Kaféer och restauranger

Tony Henschel framhåller det stora utbudet av kaféer och restauranger i området. – Här kan du äta turkiskt, thailändskt, franskt, indiskt, svenskt, italienskt, japanskt…
– Gourmetmiddagen intar man på den franska bistron Levantine eller Michelinkrogarna 28+ och Koka. Men vill du ha något typiskt göteborgskt kan du köpa en halv special på 7:ans gatukök, som för övrigt är ett populärt lunchhak för stadens poliser.

Arkitektur

Vasastaden är ett ypperligt exempel på hur flera av de arkitektoniska stilarna avlöste varandra vid förra sekelskiftet. Hela stadsdelen är välbevarad och en mycket intressant miljö ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Här finns nationalromantiken i Röhsska museet och landshövdingehusen i mörkt trä på Erik Dahlbergsgatan. Och i stadsdelen finns också flera av jugendepokens mästerverk representerade. Ett exempel är det tidigare nämnda Samhällsvetenskapliga biblioteket av en av Sveriges främsta jugendarkitekter, Hans Hedlund. När det invigdes år 1900 kallades det ”Bokpalatset” och ”Bokslottet i Haga”. Vid entrén finns en bågformad marmorportal med inhuggna blomdekorationer och i sockeln finns den skotska nationalblomman tisteln för att påminna om de skotska donatorerna.

Ett annat verk av Hans Hedlund är ”Tomtehuset” i korsningen Vasagatan/Viktoriagatan. Huset uppfördes för publicisten och riksdagsledamoten S. A. Hedlund som var arkitektens farbror. Fönstren kantas av al fresco-målningar och i väggmålningarna på andra våningen möter vi en arkitekt, en boktryckare och en fotograf som tomtar.

Grönområden

Något som lever kvar från den historiska stadsdelen är att den omgärdas av gröna ytor. Bland den ruffiga kåkstadsbebyggelsen fanns det vackra trädgårdar. Idag utgörs områdets lungor av Vasaparken och de gröna passagerna längs med Vallgravens vatten.

 width=

Fler artiklar

Stadsdel

Kungshöjd

Stadsdel

Landala Egnahem

Stadsdel

Välkommen till oss på Stockholmsgatan 1