Linnéstaden

Nordenskiöldsgatan 21B

Beskrivning

Linné är en stadsdel som berör och få är de som inte blir förälskade i dess gemytliga miljö. Här avlöser barnvagnsrullare och hundrastare varandra samtidigt som stamgästernas klirrande glas hörs från de välsmakande restaurangerna och en doft av nyrostat kaffe letar sig ut från områdets mysiga caféer. Hela stadsdelen genomsyras av en trygg och avkopplande atmosfär och det är lätt att fatta tycke för dess genuina charm.

Utanför porten finns det mesta. Allt från nybakat ekologiskt bröd till cykelaffär och systembolag. Alldeles runt hörnet från lägenheten breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett populärt tillhåll för människor i alla åldrar. Några minuter bort ligger vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen. Packa picknickkorgen, bred ut en filt och njut av naturens vackra lugn.

Lägenheten som vi stolt presenterar, är en mycket väldisponerad sekelskiftestrea med charmiga vinklar och genomtänkta lösningar. Den genomgående planlösningen med höga fönster åt två väderstreck, den ljusa färgskalan och den tilltagna takhöjden gör att lägenheten upplevs som osedvanligt ljus. Mycket av den ursprungliga sekelskiftescharmen finns bevarad i form av spegeldörrar, brädgolv, stuckatur, profilerade lister och takrosetter. Under parkettgolvet som ligger i vardagsrum, hall och barnrum, finns troligtvis ett brädgolv att ta fram. Du som letar efter en välplanerad sekelskiftestrea med bästa läge i Linné kan bekvämt konstatera att tillfället är här.

Hall

Efter att ha passerat den vackra portgången och tagit trappan upp till våning ett slås man av att man verkligen kommer högt upp i huset trots våningsplanet. Det första intrycket är mycket bra och man känner att huset är välskött. Väl inne i lägenhetens hall slås man av den generösa takhöjden som detta hem erbjuder. Dryga tre meter i takhöjd gör att man tänker kubik före kvardat. Hallen blir lite av lägenhetens nav med öppningar och ljusinsläpp från samtliga rum. Väggarna är målade i brutet vitt och golvet består av ekparkett. Till vänster på väggen finns avhängningsmöjligheter. Här finns också en möjlighet att ställa en byrå eller en annan sittmöbel.

Kök

Till höger om hallen ligger köket som med vita högblanka skåp hela vägen upp till tak, goda förvaringsmöjligheter och inbyggd maskinell utrustning i borstat stål. Ett högt fönster mot den grönskande innergården gör gränsen mellan inne och ute minimal. Den djupa fönsterbrädan av marmor är som gjord för kryddodlingen och det känns mysigt att inta frukosten vid matplatsen. Rummet har en karaktäristiskt oregelbunden form tack vare en välvd vägg som följer trapphusets mjuka rundning. Originalgolven är framtagna och målade i en ljusgrå nyans vilket bryter fint mot allt det vita. Köksmaskinerna består av induktionshäll, fläkt, integrerad diskmaskin, inbyggd ugn och micro i brösthöjd samt kyl/frys. Köket renoverades i grunden 2007. I samband med renoveringen av köket lät man flytta väggen och bygga in en bokhylla vilket är både snyggt och praktiskt. 2018 målades köket om och man bytte ut bänkskivan. Diskmaskinen byttes 2016.

Vardagsrum

Till vänster om hallen, ut mot Nordenskiöldsgatan, ligger det underbara vardagsrummet. Ett härligt rum som inbjuder till samvaro och bjuder på ett uppskattat ljusflöde tack vare de höga fönstren i söder. Ytan ger plats åt både matgrupp, soffhörna, tv-möbel och förslagsvis en bokhylla. Väggarna är målade i en varm nyans som fint framhäver snickerierna och stuckaturen som pryder taket. På golvet ligger en klassisk parkett av ek.

Barnrum

I fil med vardagsrummet ligger det rum som idag används som barnrum. Detta lämpar sig också utmärkt som arbetsrum och/eller bibliotek. Ett stort fönster i söder släpper in generöst med södersol och den generösa takhöjden ger en luftig och skön känsla. Detta rum kan också nås från hallen. Fint bevarad stuckatur med takrosett, höga fotlister och vacker spegeldörr ger den känsla man eftersträvar i hus från 1902. Väggarna är målade i samma nyans som i vardagsrummet och golvet pryds även här av ekparkett.

Badrum

I anslutning till hallen ligger badrummet. Tidlösa materialval i grått och vitt. Väggarna är kaklade med vita högblanka kakelplattor och golvet pryds av grafitgrå klinker med underliggande golvvärme. Vikbara duschväggar, wc-stol, ett högskåp i vitt, handdukstork, vit extra bred kommod med handfat, skåp och spegel. Badrummet renoverades av fackmän 2006.

Sovrum

Längst in i lägenheten, stillsamt beläget ut mot innergården, ligger sovrummet. Stämningen här inne är rofylld och vilsam. Om det beror på det undangömda läget, de ljusa väggarna eller den luftiga takhöjden får vara osagt. Rummet är stort och rymmer med lätthet en dubbelsäng, läshörna och även arbetsplats för den som önskar. Längs med ena väggen löper flertalet garderober med infälld belysning, perfekt för förvaring av alla kläder och skor. Dessutom finns en mindre klädkammare. Golvet pryds av ekparkett. Taket pryds av tidsenlig stuckatur med takrosett.

Övrigt

Till lägenheten följer ett rymligt källarförråd om ca 2,5 x 5 meter. I markplan finns en lättbokad, välutrustad tvättstuga. På baksidan av fastigheten finns en gemensam innergård med gräsmatta, diverse planteringar, sandlåda för de små och grillmöjlighet för de lite större. Under de varma månaderna slår dessutom föreningens underbara magnolia ut i blom. Här finns även cykelställ samt soprum med källsortering. I trapphuset finns två gemensamma balkonger.

Fastigheten är nyligen ansluten till fiber, men det finns också bredbandsnät via ComHem.

Parkeringen löser du med boendeparkering som kostar ca 650 kr/månad eller kö till p-plats i närliggande garage som sedan kostar ca 1000 kr/månad.

Fakta

Objekttyp

Bostadsrätt

Rum

3,0 rum och kök

Area

80 kvm

Avgift

4 240 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv

Byggnationsår

1902 - ROT 1982

Driftskostnad

2 900 kr/år

Ansvarig mäklare

Grundfakta

 • Area: 80 kvm
 • Månadsavgift: 4 240 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv
 • Upplåtelseform: BR
 • Typ: Bostadsrätt
 • Lägenhetsnummer: 718-1-0025

Interiör

 • Antal rum: 3,0 rum och kök
 • Boarea: 80 kvm
 • Källa för area: enl förvaltarens information
 • Namnlöst rum: bad 06 kök 07

Energideklaration

 • Energideklaration: Utförd,

Byggnad - Sekelskiftesfastighet

 • Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet
 • Byggnadsår: 1902 - ROT 1982
 • Fönster: 3-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Fastighetsbeteckning: Olivedal 7:8
 • Driftskostnad: 2 900 kr/år
 • Driftskostnad fördelas enligt följande:
  • El: 1 700 kr/år
  • Försäkring: 1 200 kr/år
  • Beräknat antal personer: 4

Förening

 • Namn: Brf Smugglaren
 • Brf Smugglaren äger en välhållen fastighet i hörnet Nordenskiöldsgatan 21 och Nordhemsgatan 71. Förvärvet skedde 2002 och föreningen består i dag av 35 lägenheter varav 34 med bostadsrätt och 1 med hyresrätt. Storlekarna varierar från ett till fem rum och kök. Vidare äger föreningen 5 attraktiva lokaler i markplan som genererar hyresintäkter motsvarande 29 procent av årsomsättningen. I lokalerna bedrivs verksamheter i form av kontor, restaurang, vinbar och thaimassage. Boarean i huset uppgår till 2 788 kvm och lokalarean till 374 kvm.
 • Det finns tre trapphus i fastigheten, ett A- och ett B-trapphus på Nordenskiöldsgatan och ett vid ingången till Nordhemsgatan 71. Samtliga stilfullt renoverade och med hiss. På baksidan av fastigheten finns en gemensam innergård med gräsmatta, planteringar, bärbuskar mm. Dessutom finns här cykelställ samt soprum med källsortering.
 • Ekonomi : Hyresrätten och de fem lokalerna i föreningen står för ca 29 procent av de totala intäkterna. En hyresrätt om 2 rum och kök på 60 kvm finns fortfarande i föreningens ägo och den får ses som en dold tillgång då pengarna från en framtida försäljning av denna kommer att tillfalla föreningen och stärka ekonomin ytterligare. Långfristiga skulder uppgår till ca 18,1 mkr fördelade på sju lån. Lånebilden motsvarar ca 6 500 kr/kvm boarea. Samtliga lån har en låg ränta på ca 0,5%. Under hösten 2016 amorterades 1,5 mkr. Föreningen har en amorteringsplan med 1% årligen. Taxeringsvärdet är ca 40 mkr varav 25,6 mkr avser byggnad och 15 mkr mark. I dagsläget finns inga beslut på att ändra avgifterna.
 • Gjorda renoveringar : En omfattande ROT-renovering utfördes 1982 då bl.a el- och vattenstammar byttes ut. Därefter har löpande reparationer utförts på fastigheten. Bland de större kan nämnas:
 • 2008: Totalrenovering av hissen i A-uppgången
 • 2010: Ommålning av tak: 2010: Fasadrenovering
 • 2011: Ombyggnad av vatten- och avloppssystem
 • 2012: Relining av del av köksstam
 • 2013: Grundbevarande åtgärder, grunden kontrolleras kontinuerligt. För att bromsa sättningarna investerade föreningen under 2013 i en Eurobor-injektering av de träpålar som fastigheten vilar på. Kostnaden för detta blev cirka 3 mkr och finansierades genom upptagande av nytt lån
 • 2013: Fyra nya maskiner till föreningens två tvättstugor
 • 2015: En uppdatering av stadgarna gjordes och nya sättningsmätningar av grunden, vilka såg bra ut.
 • 2016: Besiktades gårdsbjälklaget och en OVK besiktning gjordes
 • 2017:Gjordes brandskyddsåtgärder för vindarna: Under 2018 så har underhållsplanen uppdaterats och sträcker sig till 2031.
 • 2018 har även sättningsmätningar gjorts, vilka också såg bra ut. Termostatventilerna fick en översyn, element i trapphuset på 71an byttes ut. Och en vattenskada åtgärdades på 21A.
 • Under: Kommande renoveringar
 • Man just installerat fiber i huset.
 • Balkongerna kommer enligt plan att rivas och byggas nya under detta år, 2019. Bygglov har beviljats för balkonger på Nordhemsgatan 71 in mot gården.
 • Kostnaden om ca 1,6mkr för utbyte av balkongerna kommer tas ur kassan som idag ligger på ca 3,2mkr
 • Föreningen planerar också att renovera innergård då man måste renovera och stärka upp vissa balkar som genom åren blivit dåliga. Troligtvis kommer det ske först under 2020, finansieringen för det planeras tas ur kassan.
 • Övrigt: Förvaltningen sköts av Bredablick. Den löpande fastighetsskötseln samt städning sköts av Bo och Son. Under 2018 bytte man även firma för trappstädningen, vilket fungerat mycket bra. Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas därmed ej av tomträtt.
 • Gå gärna in på föreningens mycket informativa hemsida, brfsmugglaren.se
 • Kabel-tv via Comhem. Fastigheten är ansluten till bredbandsnät via Comhem. Nu finns även fiber i huset.
 • På baksidan av fastigheten finns en gemensam innergård med gräsmatta, diverse planteringar, sandlåda, sittgrupper med grillmöjligheter. Dessutom finns här cykelställ samt soprum med källsortering.
 • Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns möjlighet att köpa boendekort M4 för parkering i området eller hyra garageplats i närliggande garage (kö).

Lägenhet

 • Upplåtelseform: Bostadsrätt
 • Våning: 1 av 5, hiss finns
 • Hiss: Ja
 • Tillträde: Enligt överenskommelse
 • Pris: 4 600 000 kr som utgångsbud
 • Avgift: 4 240 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv
 • Andel i föreningen: 2.8951%
 • Andel av årsavgift: 2.8951%
 • Driftskostnad: 2 900 kr/år
 • El: 1 700 kr
 • Försäkring: 1 200 kr
 • Beräknat antal personer: 4