Linné

Stadsdel

Attraktivt och varierat

Linnéstaden betraktas som en av Göteborgs mest attraktiva stadsdelar. Kanske beror det på det rika utbudet av kaféer, restauranger och små, personliga butiker inom bland annat mode, inredning, skönhet och hälsa samtidigt som närheten finns till Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska Trädgården. Linnéstaden är en stadsdel med stor variation. Här möts pampiga stenfastigheter med småskaliga kvarter. Det är elegant och bohemiskt; klassiskt såväl som alternativt.

En stad i staden

Sandra Guerrero på Alvhem beskriver Linnéstaden som en ”stad i staden”.
– Här finns allt i form av apotek, systembolag, banker, vårdcentral, kemtvätt, tatuerare, fotografer, yogastudios, hundbutiker, ett flertal förskolor, möbelrenoverare, bagerier, frisörer med mera. Flera välsorterade matbutiker med generösa öppettider finns också samt många små närbutiker. Närheten till både Haga och Vasastan gör att man på några minuter kan njuta av de olika stadsdelarnas bästa utbud.

I närheten finns två viktiga knutpunkter för kollektivtrafiken – Järntorget och Linnéplatsen, varifrån man smidigt kan ta sig till stadens alla hörn. Det absolut snabbaste och mest miljövänliga alternativet är annars att cykla, menar Sandra Guerrero.

– Med ett väl utbyggt cykelbanenät är det hur lätt som helst att sig fram mellan stadsdelarna. I samband med ombyggnationen av Övre Husargatan har busslinjerna utökats väsentligt och det har skapas cykelbanor som gör att man lätt kan rulla ner till shoppingstråken och centralstationen.

Några kvarter bort från Linnéstadens kärna breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett mycket populärt tillhåll för alla. Ytterligare några minuter bort ligger naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig uppför berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här ligger också det prisade Botaniska Trädgården.

En ny stadsdel tar form

När Linnégatan hade fastställts i stadsplanen år 1878 och de stora stenhusen började byggas vid Järntorget, för att sedan fortsätta upp mot Slottsskogen, tog en helt ny stadsdel form. Det område som tidigare hade bestått av såväl vidsträckta ängar som kåkstadsbebyggelse på båda sidor av Djupedalsbäcken, blev nu en förnäm stenstad med Linnégatan som en parisisk boulevard i mitten. Idag finns den exklusiva prägeln kvar med de höga sekelskifteshusen och trädkantade trottoarerna, men det är lika mycket en stadsdel med avslappnad stämning och ett myllrande folkliv.

 width=

Historia

Linnéstaden växte fram i olika etapper. Området kring Långgatorna fanns redan vid Göteborgs begynnelse och var då en viktig förstad med hamnar för timmer och tillverkning av skeppsmaster. Här växte en bebyggelse fram med enklare trähus medan markerna söder om Järntorget var glesbygda. Den här delen av Linnéstaden kallades för Djupedal på 1800-talet eftersom det hörde till Djupedal Landeri med en herrgårdsbyggnad vid Linnéplatsen. Det var ett lantligt område med betesmarker som arrenderades ut till bönder av de omkringliggande landerierna.
Även Haga fanns med från början. Det nämns i skrift första gången år 1637. Sedan bestämde drottning Kristina år 1647 att det skulle byggas en förstad för fiskare och båtfolk så att de kunde bo nära hamnarna och vattnet. En arbetarstadsdel växte fram vid kanten av Skansen Kronan, men det var kvarter som snabbt skulle kunna förstöras om det blev krig.

Landsbygd och kåkstäder

Där Linnégatan idag går fram låg Djupedalsbäcken som i folkmun kallades ”Råttebäcken”. På den östra sidan av vattendraget låg Kommendantsängen, som hade fått sitt namn efter att kommendanterna vid Älvsborgs slott hade sina hästar på bete vid Skansen Kronan. Vid samma plats fanns en samling hus som kan liknas vid kåkstäder. Den här delen kallades Djupedalskolonin, men gick också under namnet ”Rånarkullen”. Husen fanns fortfarande kvar i början av 1900-talet men försvann sedan ganska snabbt i samband med att stenstadskvarteren började byggas.
På andra sidan av Djupedalsbäcken, i sluttningen upp mot Nordhemsgatan, fanns det också en kåkstadsbebyggelse, som även den hade ett öknamn – Kråkestadsberget. Man tror att det kom från att Slottsskogens parkvakter tjänade extra på att skjuta kråkor runt Landeriet Olivedal.

 width=

Göteborgs nya paradgata

Med tanke på vad människorna kallade delar av Linnéstaden – Råttebäcken, Rånarkullen och Kråkestadsberget – måste den nya stadsdelen som växte fram i slutet av 1800-talet ha varit en bjärt kontrast. I samband med den nya stadsplanen fylldes Djupedalsbäcken igen och den nya paradgatan Linnégatan började byggas år 1878. Den första delen, från Järntorget till Plantagegatan, växte fram mycket snabbt, medan resten av sträckan fram till Slottsskogen tog form i olika etapper från 1890-talet till 1920-talet. Husen byggdes med fem till sex våningar i klassisk byggnadsstil med utsmyckade fasader och gavlar och de ansågs vara bland de finaste i staden. I mitten av Linnégatan fanns, från och med 1890-talet, en ridbana i mitten där stadens societet for fram i en dundrande fart. Många klagade över ”snobbrännan” som rev upp massor av damm. Ridbanan försvann dock när gatan fick elektriska spårvagnslinjer år 1902.

Ett blomstrande nöjesliv

I början av 1980-talet revs många av de gamla husen på Linnégatan och ersattes av postmoderna hus i samma storlek och med viss inspiration från de ursprungliga byggnaderna. I samband med att människor flyttade in i de nya fastigheterna började nöjeslivet på gatan att blomstra. De tidigare förträdgårdarna är nu uteserveringar. Det är få gator i Sverige där restaurangerna ligger så tätt som på Linnégatan och här erbjuds mat från hela världen. Nordenskiöldsgatan kallas ”Lilla Italien” och bland kaféerna i området finner man allt från traditionella konditorier till trendiga coffee shops. I Linnégatans äldsta stenhus – Viktoriaskolan – ligger Hagabion som numera även har restaurang och bar med uteservering på sommaren.

 width=

Fler artiklar

Stadsdel

Majorna och Kungsladugård

Stadsdel

Vasastaden

Stadsdel

Johanneberg