Linné

Stadsdel

Linnéstaden är en stadsdel med stor variation och här möts pampiga stenfastigheter med småskaliga kvarter. Det är elegant och bohemiskt; klassiskt såväl som alternativt och här kommer uttrycket ”En stad i staden” väl till pass med tanke på mängden matbutiker, skolor, förskolor, fiskvagn, apotek och systembolag.

En stad i staden

I varsin ände finns två viktiga knutpunkter för kollektivtrafiken – Järntorget och Linnéplatsen. Härifrån tar man sig smidigt till stadens alla hörn även om det absolut snabbaste sättet är att cykla, speciellt efter att Övre Husargatan genomgick en ombyggnation och numera pryds av cykelbanor på båda sidor. Precis vid Linnéplatsen breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett mycket populärt tillhåll för alla göteborgare. Ytterligare några minuter bort ligger naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig uppför berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Vid foten av berget ligger prisade Botaniska Trädgården.

LÅNGGATORNA – MAT FRÅN VÄRLDENS ALLA HÖRN

Mellan Järntorget och Masthuggstorget ligger Första, Andra, Tredje och Fjärde Långgatan där vackra hus möter ett levande gatuliv. Här är det avslappnat och medveten på samma gång och utbudet av butiker, kaféer och restauranger kännetecknas av personliga och småskaliga verksamheter. De senaste åren har framför allt Andra och Tredje Långgatan genomgått stora förändringar. I Auktionsverkets gamla lokaler på Tredje Långgatan finns nästan alla världsdelar representerade i form av restaurangerna Made in China, Taverna Averna, Tacos & Tequila och härliga Olssons vin.
I stort sett alla har en åsikt om långgatorna. Andra Långgatan har gått från att vara bespottad till att vara omsjungen och hyllad och till och med omskriven i New York Times som den mest kontinentala gatan i hela Norden. Idag är det en bargata med ett myllrande folkliv och gatan har till och med fått sin egen dag; Andra Långdagen, som brukar infalla i slutet av maj då gatan fylls av live-musik, DJ:s, utställningar och matvagnar.

HISTORIA

Till skillnad från andra delar av Linnéstaden fanns området runt långgatorna redan vid Göteborgs begynnelse och var då en viktig förstad. Flera hamnar var etablerade där timmer lossades och skeppsmaster tillverkades. År 1642 stiftades Masthandelskompaniet som hade privilegier att handla med master, spiror, balkar och andra skeppsmaterial. Några årtionden senare bildades ett masthuggargille och det var på det viset som förstaden tidigt fick namnet Masthugget. De som arbetade i hamnarna eller hade andra anknytningar dit bosatte sig i området och en bebyggelse med enklare trähus växte fram. Även en del mer förmögna köpmän lät anlägga plantage som användes för sommarnöjen.
På 1800-talet drabbades platsen av flera bränder. Det ledde till ett planförslag år 1823 där det fastslogs att byggnaderna skulle bestå av grundmurade stenhus. Samtidigt beslutades det att fyra långa gator skulle anläggas från öst till väst. I samband med den omfattande stadsplanen från år 1866 byggdes området ut med bostadshus i sten. Nu byggdes också Oscar Fredriks kyrka och Brandstationen i kvarteret Briggen.

VÄXANDE ARKITEKTUR

Trakten runt långgatorna var inte helt utbyggd förrän på 1920-talet och det är anledningen till den växlande arkitekturen i området. Flera av de allmänna byggnaderna har vissa arkitektoniska likheter, som till exempel tegelfasader. Oscar Fredriks kyrka brukar benämnas som ett praktexempel av nordeuropeisk tegelgotik (nygotik) och Auktionsverket på Tredje Långgatan är byggd i olikfärgat tegel för att få en levande yta. Det var en teknik som bland annat var populär i England under den senare delen av 1800-talet. Auktionsverkets interiör har en elegant järnkonstruktion som är tidstypisk för 1890-talet. Även Brandstationen i kvarteret Briggen, som numera är Saluhallen Briggen, har mönstermurade röda tegelfasader.

NEDRE LINNÉ

Området Nedre Linné omfattas av Prinsgatan, Plantagegatan och Nordhemsbacken. Här står de ståtliga sekelskifteshusen på rad och tittar man på gamla fotografier över Prinsgatan slås man av hur oförändrat det är. Om man blickar upp från Linnégatan tornar Oscar Fredriks kyrka upp sig i nygotisk stil. Till höger ser man Hagabions, tidigare Viktoriaskolan, röda stenfasad och på samma sida ligger ett mycket vackert sekelskifteshus med torn, höga fönsterpartier, smidesbalkonger och originaldetaljer. Plantagegatan har sitt ursprung från Möllerska plantaget som bestod av ett tvåvåningshus och en vacker park där Fjärde Långgatan och Värmlandsgatan möts.

OLIVEDAL – LILLA ITALIEN

Olivedal är området som angränsar till Nedre Linné och ligger mellan Linnégatan och upp mot gamla Masthugget. Här får man en kontinental känsla bland alla uteserveringar och små, personliga butiker och gallerier. På Nordenskiöldsgatan ligger ”Lilla Italien”, det vill säga ett kluster av restauranger med italienskt tema, men det finns många andra nationaliteter representerade bland kvarterens restauranger. Ät en wienerschnitzel på Manfreds eller kila in på Björk & Bambu, en prisbelönt restaurang med mat från det asiatiska köket. Mitt emot vårt kontor på Olivedalsgatan ligger Byggfabriken där du kan handla modern byggnadsvård och få massor av tips och råd inför din renovering.

HISTORIA

Förr i tiden hade Olivedal en liknande karaktär och sammansättning som Kommendantsängen på den östra sidan av Linnégatan. Vackra ängar och skogspartier låg sida vid sida av en myllrande kåkstadsbebyggelse i backen upp mot Nordhemsgatan. Vid den nuvarande adressen Olivedalsgatan 20 var den idylliska lantgården Olivedal belägen och på Jungmansgatan, som då kallades Dahlins berg, gick betade får. Vidare fanns det ekskog i den branta sluttningen mellan Slottsskogen och Jungmansgatan och området kallades Ekängen. Området hade ett öknamn – Kråkestaden eller Kråkestadsberget, vilket förmodligen kom från de många skräniga kråkorna som framför allt kretsade runt landeriet Olivedal. Slottsskogens parkvaktare kunde tjäna extra pengar på att skjuta kråkorna åt Olivedals invånare.

BOSTÄDER OCH STENHUS

Under perioden 1880 – 1890 tillkom de första flerfamiljsbyggnaderna, i form av landshövdingehus, på Vegagatan. Några år senare inleddes nästa stora byggnadsfas med bostadshus som varade fram till 1930-talet. I slutet av 1800-talet byggdes även allmänna byggnader såsom Viktoriaskolan, nuvarande Hagabion, som var det första stenhuset i området, och Oscar Fredriks kyrka. Dessa två byggnader är nu de två äldsta stenhusen i Linnéstaden.

KOMMENDANTSÄNGEN

Kommendantsängen är området runt den östra sidan av Linnégatan och löper från Linnéplatsen i söder längs med Övre Husargatan och Skanstorget till Lilla Risåsgatan i norr. För några år sedan genomgick Övre Husargatan en omfattande förändring och det som tidigare hade varit en tråkig genomfartsled blev nu en gata kantad av många bra kaféer och restauranger. Här ligger till exempel Egg & Milk dit gäster vallfärdar för att njuta av amerikansk frukost/brunch på stående fot innan jobbet. Skulle man föredra franskt så erbjuder kaféet Le Pain Français delikatesser i typisk fransk inramning. I närheten ligger också surdegsbageriet Alvar & Ivar där man kan köpa nybakat och väldoftande bröd nästan alla dagar i veckan.

KÅKSTAD OCH LANDSBYGD

På 1800-talet var dock Kommendantsängen långt ifrån det attraktiva och gemytliga område det är idag. Vid kanten av Skansen Kronan låg det som kallades Djupedalskolonin, eller Rånarkullen i folkmun, och det var en samling av hus som påminde om kåkstadsbebyggelse. Utöver de enkla trähusen, som fanns kvar till början av 1900-talet, bestod området av vidsträckta ängar och betesmarker. Namnet Kommendantsängen härrörde från att kommendanterna vid Älvsborgs slott hade sina hästar på bete här.

RIKT OCH VARIERAT UTBUD

Vill man gå ut och äta middag på kvällen är utbudet rikt och varierat. Tjeckiska Gyllene Prag på Nordenskiöldsgatan är en klassiker. Sedan en tid tillbaka har de dessutom ynglat av sig i Šnyt Pilsnerkafé. Ett ställe att slinka in på för en öl och något litet att äta, praktiskt nog i porten bredvid ursprungsrestaurangen. Vid Skanstorget ligger härliga Skanshof där du kan äta både brunch och middag och i samma kvarter får den pastasugne rejäla portioner på Benne Pastabar. För den som gillar mindre portioner att dela på är Tant Anton i stan, på Linnégatan 52, ett säkert kort.

LINNÉGATAN – GÖTEBORGS NYA PARADGATA

Där Linnégatan, som delar Linnéstaden på mitten, idag går fram låg Djupedalsbäcken som i folkmun kallades ”Råttebäcken”. I samband med den nya stadsplanen fylldes Djupedalsbäcken igen och den nya paradgatan Linnégatan började byggas år 1878. Den första delen, från Järntorget till Plantagegatan, växte fram mycket snabbt, medan resten av sträckan fram till Slottsskogen tog form i olika etapper från 1890-talet till 1920-talet. Husen byggdes med fem till sex våningar i klassisk byggnadsstil med utsmyckade fasader och gavlar och de ansågs vara bland de finaste i staden. I mitten av Linnégatan fanns, från och med 1890-talet, en ridbana i mitten där stadens societet for fram i en dundrande fart. Många klagade över ”snobbrännan” som rev upp massor av damm. Ridbanan försvann dock när gatan fick elektriska spårvagnslinjer år 1902.

 width=

Fler artiklar

Stadsdel

Guldheden

Stadsdel

Kungshöjd

Stadsdel

Jonsered