Rosensköldsgatan 9

Johanneberg | 1938 | Arkitekt Nernst Hanson

Nu har ni hittat helt rätt och något väldigt ovanligt. Välkomna till Rosensköldsgatan 9, välkomna hem. Högt upp i huset på våning fem av sju, hiss finns, finner ni denna makalösa funkislägenhet med stans klart bästa utsikt. Totalrenoverad under åren 2021- 2022 med tre riktigt bra sovrum, svårslagna sällskapsytor, fungerande öppen spis och en fantastisk balkong i västerläge. Fin, bevarad originalparkett och en luftig takhöjd på ca 2,74 meter. Nyrenoverat badrum med kvalitetsdokument, utrustat med tvättmaskin, även separat gästtoalett. En osedvanligt stor, typiskt för funkisen mycket funktionell, och inte minst strålande vacker bostad i Övre Johanneberg. Här har ni utsikt, utsikt, utsikt och ljus, ljus, ljus. Varmt välkomna på visning!

 • Pris: 5 850 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 4 rum och kök
 • Boarea: 96 kvm
 • Areakälla: Enl förvaltarens information
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Johanneberg
 • Månadsavgift: 4 950 kr inklusive värme, vatten och bredband (obligatoriskt tillägg på 115 kr för bredband)
 • Bostadens indirekta nettoskuldsättning: 409 015 kr (Baserat på uppgifter i årsredovisningen för 2023)
 • Byggnadstyp: Funkishus
 • Byggår: 1938
 • Våning: 5 av 7
 • Hiss: Ja
 • Lägenhetsnummer: 1504 / 1504
 • Andel i föreningen: 4,92%
 • Andel av årsavgift: 4,92%
 • Balkong/Uteplats: Ja
 • P-plats/parkering: Nej
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Självdrag
 • Fastighetsbeteckning: Johanneberg 28:5

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Eva Öman Kopp

Fastighetsmäklare i Johanneberg, Landala Egnahem och Guldheden

0766-44 02 09 | eva@alvhem.com

Byggnadsstilen

Funkis

Få arkitektoniska stilar har fått ett sådant genomslag som funktionalismen. Även om flera inriktningar återspeglades inom konsten och…

Läs mer
Beskrivning
Föreningen
Dokument
Karta

Om bostaden

Välkommen till Rosensköldsgatan 9, välkommen hem. Här har man himlen som närmaste granne i nästintill magiskt funkishus ritat av välrenommerade arkitekt Nerst Hanson.

Här är det två saker som gäller. Utsikt, utsikt, utsikt! Och ljus, ljus, ljus! Högt upp i huset, byggt 1938, hittar vi dessa 96 kvadratmeter fördelade över fyra rum och stort kök. Det finns inte många lägenheter som den här i Johanneberg, och om vi då dessutom, förutom det otroliga läget på femte våningen, berättar om den fungerande öppna spisen, balkongen, ljuset och så den milsvida utsikten blir den än mer unik! Som en alldeles extra bonus finns här förutom ett badrum med egen tvättmaskinen en gästtoalett. Det finns mycket goda förvaringsmöjligheter i flertalet garderobsväggar. En underbart social lägenhet med genomgående vackra materialval, originaldetaljer och omhändertagna ytskikt. Och det som alltid älskas i funkishus: de vackra parketterna, förvaringen och de välutnyttjade kvadratmetrarna.

Hall

Kliv på, jackorna hängs enkelt av på krokarna innanför dörren. På golvet ligger en stavparkett och väggarna är här målade i en ljus nyans.

Hallen sträcker sig genom lägenheten och bildar både korridor och ett nav. En garderobsvägg från golv till tak rymmer det mesta och här finns även en klädkammare, (skulle man vilja kan man ställa in en torktumlare här hälsar säljaren)

Lägenhetens vardagsrum, sovrum, badrum och gästtoalett nås genom hallen som binder ihop denna fantastiskt ljusa genomgångslägenhet. Här finns tre riktigt bra sovrum och ett underbart socialt vardagsrum. Men först tar vi det stora köket, som ligger i fil med det fantastiska vardagsrummet.

Kök

Det är ett ovanligt stort och ljust kök för att vara i en klassisk funkislägenhet. 2022 flyttades köket och totalrenoverades till ett idag öppet och välutrustat kök med stor köksö. Köket är från Ballingslöv, -vitt, klassiskt och tidlöst i sin vackra enkelhet. Vita släta luckor förstärker det ljusa intrycket och kombineras med en ljust grå bänkskiva i sten som elegant fortsätter upp som stänkskydd. Samtliga vitvaror är från Siemens, där kyl, frys, fläkt samt diskmaskin är integrerat, vilket ger ett sobert intryck. Ugn och mikrovågsugn i behaglig arbetshöjd alldeles intill arbetsytorna. I mitten av köket finns en köksö, den perfekta platsen för både mingel och läxläsning. Här finns en extra bred induktionshäll med inbyggd fläkt och även en vinkyl. Väggarna är ljusa och på golvet ligger vacker fiskbensparkett.

Vardagsrum

Mellan kök och den förlängda hallen öppnar vardagsrummet upp sig. Det är lägenhetens största rum och är generöst tilltaget med plats för såväl gäster som familjekvällar. Ett härligt fönsterparti mot väster bjuder på en storslagen utsikt och härifrån femte våningen är alla väder vackra att beskåda. Det är något otroligt att stå framför fönstret och insupa vidden av staden. Rummets ljusa färgval låter utsikten tala för sig och låter ljuset ta för sig. På golvet breder en vacker fiskbensparkett med fris ut sig. En stor soffa med plats för hela familjen, långa filmmaraton-dagar, eller mello-kvällarna får gott och väl rum. Framför den fungerande öppna spisen går det att komplettera kökets matplats med ett större matsalsbord som ger rum för många. Tänk att duka upp ett långt bord här vid spisen. Tända ljus, trä servettringar på servetterna och dämpa belysningen en fredagskväll och bara låta helgen börja. Kvällarna när lite extra värme och mys behövs är det bara att tända en brasa, spisen är i bruk och det är bara att mysa på.

Från vardagsrummet når vi balkongen som har en otrolig utsikt och rum för bord och stolar.

Master bedroom/sovrum 1

Ett sånt sovrum! Ljust och varmt på samma gång, väggarna är målade i en mjuk ljus kulör och parketten gör det extra ombonat. Här finns en generös garderobsvägg med skjutdörrar i spegelglas. Ett stort fönster, med en vacker fönsterbräda i sten, helt i linje med byggåret 1938, fyller rummet med morgonljuset. Det höga läget gör att gatans sus bara hörs på avstånd och insynen obefintlig. Här finns god plats för dubbelsäng och sidobord.

Sovrum 2/Kontor

I mitten av de tre sovrummen ligger det lite mindre av de tre. Ett underbart ljust rum med förvaring i form av en praktisk inbyggd garderob till vänster innanför dörren. Stort ljusinsläpp tack vare det stora fönstret i öster, väggfärgen som förlänger ljuset och, precis som i lägenhetens flesta rum, en vacker parkett. Ett perfekt barnrum eller som idag, kontor. Här finns möjlighet att skapa sitt alldeles egna krypin.

Sovrum 3

Det tredje sovrummet ligger vägg i vägg med lägenhetens badrum. Här ryms dubbelsäng och sidobord. Vita väggar och nyinlagd fiskbensparkett.

Badrum

Ett fint renoverat badrum hittas i anslutning till hallen och de tre sovrummen. Det ljust gåa kaklet på golvet sträcker sig upp över väggarna och skapar ett väldigt sobert intryck. En dusch med glasväggar och takdusch för långa lugna duschar, toalett och en stor kommod med handfat och god förvaring, golvvärme och handdukstork skapar ett badrum att verkligen koppla av - och bort - i. Tvättmaskin och golvvärme finns.

Toalett

I hallen mot vardagsrummet ligger lägenhetens andra toalett, perfekt när man har gäster eller är många i familjen. En mindre toalett men där ytan utnyttjas maximalt. Fint renoverad under 2022. Väggarna är ljusa och på golvet ligger ett svart vit mönstrat klinker.

Mer om själva byggnaden och området; Johanneberg, som fått sitt namn efter landeriet Johanneberg som fortfarande ligger på berget nere vid Korsvägen, var fram till 1920-talet i stort sett obebyggt. Området hade dock redan 1917 planerats av dåvarande stadsarkitekt Albert Lilienberg och fick då ett för tiden modernt uttryck med slutna, oregelbundna kvarter och ett gatunät som följde terrängen med noga anpassade gaturum och platser.

Nedre Johanneberg uppfördes sedan efter det mönstret, i 20-talets klassicistiska formspråk med symmetriska tegelfasader på tunga naturstensmurar.

In på 1930-talet slår den funktionalistiska stilen, eller funkisen som den också kallas, igenom. Introducerad på Stockholmsutställningen 1930 kom den att bli den stil som kom att karaktärisera i stort sett all arkitektur under mitten av 1900-talet och blev framför allt en symbol för den växande välfärden och folkhemmet i Sverige. Uno Åhrén tillträdde som stadsarkitekt i Göteborg 1932 och omarbetade då bland annat stadsplanen för Johanneberg, som var klar 1936 och då fick ett helt annat uttryck. Åhrén kom med åren att bli en framstående stadsplanerare och känd som en av funkisens främste företrädare i Sverige. I och med Åhréns nya stadsplan kom Johanneberg att bli kanske det tydligaste exemplet i Göteborg på brytningen i stadsplane- och arkitekturideal kring 1930.

Övre Johanneberg kom att präglas av höga, friliggande och enhetligt utförda lamellhus i ljus puts. Byggnaderna lades i de flesta fall frigjorda från huvudgatan i ett parklandskap så att det skulle finnas god tillgång till grönområden i bostädernas närhet. Målet var att skapa likvärdiga bostadsmiljöer för alla med god tillgång till ljus och luft. I stort sett var Övre Johanneberg färdigställt runt 1944.

Johanneberg är idag ett av södra Göteborgs mycket populära bostadsområden med närhet till det mesta. En av de stora anledningarna till detta är områdets typiska karaktär, trivsamma och välplanerade lägenheter och stora, ljusa grönområden, precis som var funktionalismens intentioner.

Område

Johanneberg

Johanneberg har kommit att bli en av Göteborgs absolut mest populära stadsdelar och det är inte svårt att förstå varför. Här bor man lugnt och bekväm i en avslappnad och rogivande atmosfär med omgivningar som har det mesta man kan önska sig.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.