Mobilbild

Västergatan 4B

1946 | Arkitekt Nils Einar Eriksson

Den perfekta funkistrean om hela 78 kvadratmeter. Våning fem av sex. Klockren balkong i soligt västerläge. Fungerade öppen spis vilken sprakar nöjsamt i vardagsrummet. Öppen planlösning mellan renoverat stort kök och vardagsrum. Två bra sovrum. Badrum med tvättmaskin. Ekparkettgolv och kolmårdsmarmorgolv i original, ja ni läste rätt, så vackert. Hiss finns. Riktigt bra förening med låg belåningsgrad, parkeringsmöjligheter med laddstolpar, gemensam relaxavdelning som bokas privat, ett gym - och högt upp bland trädkronorna - en gemensam terrass med vidunderlig vy över vårt goa Göteborg. Välkommen till Västergatan 4B, du kommer att gilla detta och välkommen hem!

 • Pris: 5 200 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 3 rum och kök
 • Boarea: 78 kvm
 • Areakälla: Enl förvaltarens information
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Vasastaden / Annedal
 • Månadsavgift: 4 467 kr inkl värme, VA, kabel-tv
 • Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning: 359 020 kr
 • Byggnadstyp: Funkishus
 • Byggår: 1946
 • Våning: 5 av 6
 • Hiss: Ja
 • Lägenhetsnummer: 22-3429-1-31 / 1501
 • Andel i föreningen: 2,98334%
 • Andel av årsavgift: 2,98334%
 • Balkong/Uteplats: Ja. Terrass finns i föreningen. Till bostaden hör en jättefin balkong.
 • P-plats/parkering: Ja. Parkeringarna hyrs ut endast till medlemmar. Avgiften för parkeringsplatserna är 825 kr/mån plus ytterligare 200 kr för plats med laddbox. För el-platserna tillkommer även kostnad för elen. Föreningen har 14 p-platser varav 5 st har laddbox. Svårt att säga hur lång kötid det är hälsar ordföranden. För närvarande är det fyra medlemmar i kön. Boendeparkering "M" finns för ca 860 kr/månad. (Kontrollerat 2023-04-05.)
 • Energiförbrukning enl. energideklaration: 94 kWh/kvm/år
 • Fönster: 3-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Mekanisk (endast frånluft)

Visning

måndag 29 maj 17:0018:10

Boka visning

Välkommen på visning

Fyll i formuläret och ange önskat visningstillfälle

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.

Mäklare

Anna Wählisch

Fastighetsmäklare i Vasastaden och Nedre Johanneberg

0766-44 64 65 | anna@alvhem.com

Extra kontakt

Anna-Kajsa Nylander

Fastighetsmäklare i Linnéstaden

0703-95 95 26 | anna-kajsa@alvhem.com

Byggnadsstilen

Funkis

Få arkitektoniska stilar har fått ett sådant genomslag som funktionalismen. Även om flera inriktningar återspeglades inom konsten och…

Läs mer
Beskrivning
Föreningen
Dokument
Karta

Om bostaden

Vad är viktigast när du letar ny lägenhet? Ljuset? Ett centralt läge? Kanske klockren balkong? Eller är föreningens ekonomi det som väger tyngst? Grattis till dig som svarar JA på dessa frågor, för på Västergatan 4 finns trean med just dessa kvalitéer. Våning fem (!), öppnad planlösning, bra förvaring och ett riktigt centralt läge mittemellan Vasastaden, Linné och Haga.

Brf Päronet 1 erbjuder sin medlemmar ovanligt bra förmåner: i huset finns nämligen både en ny bastu med relaxavdelning som bokas privat, ett gym - och högt upp bland trädkronorna - en gemensam terrass med vidunderlig vy över vårt goa Göteborg. Bra cykelförråd både inne och ute. Parkeringsplatser med ladd stolpar. Välkommen, du kommer att gilla detta!

Västergatan börjar där backen vid Haga Kyrkogata slutar och vår lägenhet ligger i en fint bevarad fastighet från mitten av 40-talet när funkisarkitekturens fana vajade som högst. Stiligt trapphus, kolmårdsmarmor och praktiska planlösningar kännetecknar byggnadsstilen och detta hus är välskött från källaren hela vägen upp till den gemensamma takterrassen.

Föreningen genomförde en omfattande renovering av trapphuset 2020/2021. Målet var att återställa till 40-tals känsla med dova enfärgade väggar, tidsenlig informationstavla vid entré samt uppdaterad interiör i hiss. Belysning i trapphuset ändrades även till automatiskt vilket är både tryggt och smidigt. En lyckad renoverad kort sagt.

Föreningens mysiga förträdgård har både plommon- och päronträd. Man är mån om att det ska se inbjudande ut och har trädgårdsfirma som sköter trädgård och rabatter året om. I föreningen finns en rejäl tvättstuga med tre maskiner, en tumlare och ett torkrum.

I bostaden har man slipat och lackat alla parkettgolv, nytt golv i kök, målning av alla snickerier samt målat om alla tak samt väggar under år 2018.

HALL

Vacker kolmårdsmarmor i hallen bevarad från husets uppförande. Kolmårdsmarmorn är även en detalj ni finner på fönsterbrädor och som spiskrans på den öppna spisen. Ommålning hall 2022. Alla platsbyggda garderober är kvar i originalutförande för det är något funkisen är OSLAGBAR på är just funktionen.

KÖK

Kök från Kvik totalrenoverat år 2018 med nya vitvaror från Siemens genomgående. Bra bänkytor och rejält tilltagen köksö. Här har man valt att öppna upp köket mot vardagsrummet vilket ger en ljus, öppen, runtgående och helt enkelt härlig planlösning. Färgsättningen sober och inredningen mycket stilren.

Svart vask, integrerad diskmaskin, spishäll och integrerad kyl samt frys.

VARDAGSRUM

I vardagsrummet slås man av byggnadens tidsenliga stil med bevarad fiskbensparkett, luftiga takhöjd och härliga ljusinsläppet från väst. Den öppna spisen funkar fint och sprakar nöjsamt i vardagsrummets ena hörn, ägarparet hälsar att föreningen sköter underhåll och sotning, senaste sotningen skedde 2021.

Utrymme för generös matsalsmöbel och i det här fallet var sin soffa, den ni..

BALKONG

Härlig, fritt placerad, generöst tilltagen balkong. Ägarparet hälsar att; balkongen ligger i ett riktigt bra solläge och vi kan inte annat än att hålla med. Solen kommer runt husknuten i söder och ger många soltimmar. Uppskattningsvis tre kvadratmeter stor så den används idag mycket flitigt. Under sommarmånaderna ligger solen på mellan cirka klockan 13 till solnedgång hälsar ägarparet.

SOVRUM I

Nästintill magisk utsikt mot Folke Bernadottes gatas vackra röda tegelbyggnad mittemot. Helt insynsskyddat och mycket tyst. Bra garderobsparti och öppna ytor. Vackra originalgolv.

SOVRUM II

Bra storlek även på detta rum. Här har ni utrymme både för en dubbelsäng och arbetsplats.

KLÄDKAMMARE:

Rejäl klädkammare med utrymme för många plagg. Ny kyl/frys i klädkammaren samt nytt Elfa-system.

BADRUM

Badrum från föreningens stamrenovering 1999. Nya duschväggar och duschblandare i badrum. År 2020 ny badrumsinredning inklusive tvättställsblandare och kombitvättmaskin, det vill säga både med tvätt och torkfunktion.

LITE MER OM ALLT:

Funktionalismen fick sitt stora genombrott på Stockholmsutställningen 1930. Funkishusen med ljusa släta fasader, stora fönster och platta tak var då något helt nytt.

Byggnaden på Västergatan 4 uppfördes 1945-1946 efter ritningar av arkitekt Nils Einar Eriksson som vid tiden var en framstående funkisarkitekt i Göteborg och ligger bakom flera välkända byggnader. År 1935 hade Eriksson fått uppdraget att rita konserthuset vid Götaplatsen efter att ha lagt fram det vinnande tävlingsbidraget i en stor arkitekttävling. Ett år efter att Eriksson ritat bostadshuset på Västergatan fick han även uppdraget att rita ett "internationellt storhotell" i Lorensberg, i dag känt som Hotel Park Avenue. Innan 1940-talet var slut hade han även hunnit med att rita Folkets Hus vid Järntorget och några av de för tiden toppmoderna funkishusen i Sandarna.

Nils Einar Erikssons förkärlek för funkis avspeglas i byggnaden på Västergatan. Fasaderna av gult tegel är släta och enkla och fönstren regelbundet placerade. Interiört i lägenheten finns även flera tidstypiska originaldetaljer.

Västergatan sträcker sig längs kanten av Nilssons Berg som är namnet på höjden intill. Fram till 1800-talets slut var det här ett område med gles bebyggelse som bestod av större trävillor omgivna av trädgårdar. En av dessa villor kan fortfarande ses där Västergatan möter Lilla Bergsgatan. Mellan 1890 till 1940 bebyggdes Västergatan successivt med större stenhus.

Område

Vasastaden

Vasastaden är en av Göteborgs mest pampiga och eleganta stadsdelar med välbevarade sekelskifteshus i sten från perioden 1870 och 1920. Vasagatan, som brukar beskrivas som en pulsåder eller ryggrad, löper mellan Haga i väster och Avenyn och Heden i öster och den har ett gångstråk i mitten i en allé.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.